ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

100 MW-ot meghaladó teljesítmény-csökkenés a 4. blokkon

2021.10.13

2021. október 13-án a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 7. turbina gépegysége automatikusan leterhelt 100 MW-ra. Az irányítástechnikai hiba feltárását végzik a szakemberek. Az eset a nukleáris biztonságot nem veszélyezteti, környezetre gyakorolt hatása nincsen.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.10.11

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez talajvíz szintje feletti talajkiemelés építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.10.07

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „A Budapesti Kutatóreaktor időszakos biztonsági felülvizsgálatának végrehajtása” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a felülvizsgálat végrehajtásához, illetve annak első, az engedélyes által elvégzendő szakaszának eredményét rögzítő Időszakos Biztonsági Jelentés elkészítéséhez.

Tovább olvasom »

Gyakorlat Gyakorlat

Nukleárisbaleset-elhárítási és védettségi gyakorlat az OAH-ban

2021.10.01

2021. szeptember 29-én a Paksi Atomerőmű gyakorlatához kapcsolódva az OAH Baleset-elhárítási Szervezete (BESZ) is nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot és ezzel párhuzamosan nukleáris védettségi gyakorlatot tartott. A forgatókönyv szerint az atomerőműben veszélyhelyzet alakult ki, és eközben a közösségi médiában az OAH-val szembeni fenyegető üzenetek jelentek meg. A gyakorlat során a BESZ tagjai a nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervben és a szabályzó dokumentumokban meghatározott intézkedések mellett a nukleáris védettségi helyzetek kezelésével kapcsolatos intézkedési tervek végrehajtását is gyakorolták, illetve erősítették a két terület közötti együttműködést. Az előzetes értékelés során a BESZ tagjai és a gyakorlat értékelője megállapították, hogy a gyakorlat sikeres volt: mind a veszélyhelyzettel, mind a védettségi szcenárióval kapcsolatos feladatokat megfelelően végrehajtotta a BESZ.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Bécsben megtartották a 65. NAÜ-Közgyűlést

2021.10.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 65. Közgyűlését 2021. szeptember 20. és 24. között tartották Bécsben. A tagállamok által elfogadott határozatok többek között megerősítik a NAÜ műszaki együttműködési tevékenységét, a biztosítéki rendszer hatékonyságát, valamint a nukleáris biztonság és védettség, a nukleáris tudomány, technológia és alkalmazások területén tett erőfeszítéseit.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

Az Országos Atomenergia Hivatal közleménye

2021.09.30

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amelyet 3 hónappal a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított.

Az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.

A benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat. Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.

Tovább olvasom »

Kádár Andrea Beatrix főigazgató Kádár Andrea Beatrix főigazgató

Kádár Andrea Beatrix az OAH új főigazgatója

2021.09.30

2021. szeptember 29-i hatállyal Orbán Viktor miniszterelnök az innovációért és technológiáért felelős miniszter javaslatára kinevezte Kádár Andrea Beatrixet az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójává.

Tovább olvasom »

CNPP CNPP

A NAÜ közzétette a 2021-es nukleáris országprofilokat tartalmazó kiadványát

2021.09.21

Az atomerőművet üzemeltető, atomprogramot végrehajtó, illetve tervező államok nukleáris országprofilját (Country Nuclear Power Profiles) tartalmazó kiadványt a NAÜ évente aktualizálja. A legújabbat 2021 szeptemberében tették közzé.

Tovább olvasom »

Karbantartás Karbantartás

Tájékoztatás az OAH hatáskörébe tartozó sajátos építmények elektronikus építési naplót érintő karbantartásról

2021.09.20

2021. szeptember 21-én reggel 6 órától 12 óráig az OAH hatáskörébe tartozó sajátos építmények elektronikus építési napló alkalmazásának (továbbiakban: OAH E-napló) frissítését és karbantartását végezzük.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2021.09.20

2021. szeptember 21-én 0.00 órától várhatóan 09.22-e hajnalig tervezetten leterhelik a Paksi Atomerőmű 4. blokkját az egyik villamos berendezés javítása miatt. A karbantartás a nukleáris biztonságot nem veszélyezteti, környezetre gyakorolt hatása nincs és a szabályok betartása mellett a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

Közlemény sugárforrással kapcsolatos rendkívüli eseményről

2021.09.14

2021. május 23-án egy kazinbarcikai iparterületen végzett radiográfiai hegesztési varratvizsgálat befejezése után a vizsgálatban alkalmazott berendezés megvezető szerkezetében a radioaktív sugárforrás elakadt. A radiográfusok a vonatkozó magyar szabvány műszaki előírásai és a munkahelyi sugárvédelmi szabályzat szerint jártak el, de a radioaktív sugárforrás tárolókonténerbe helyezéséhez a radiográfiai eszköz szervizelését végző vállalkozást és az Országos Sugárgészégügyi Készenléti Szolgálatot is be kellett vonni.

Az INES 1-es minősítésű esemény semmilyen egészségügyi és környezeti kockázatot nem jelentett. Az esemény csekély jelentőségű volt, ezért az OAH részéről azonnali hatósági beavatkozásra nem volt szükség, az eset értékelésére a rendelkezésre álló határidőknek megfelelően került sor.

Tovább olvasom »

Atomerőmű Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2021. évi karbantartása

2021.09.13

A Paksi Atomerőműben befejezték a 4. blokk ez évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek megkezdték a blokk felterhelését.

Tovább olvasom »