ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ-rendezvény a támogatóprogramról: a múlt tapasztalatai mellett a jövő kihívásaival is foglalkoztak a szakemberek

2022.03.04
NAÜ-rendezvény NAÜ-rendezvény

2022. március 1-4. között videokonferenciát tartott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azoknak az országoknak a részvételével, akik támogató programot nyújtanak a NAÜ biztosítéki rendszerének erősítésére. A több évtizedes múltra való visszatekintés, valamint a tapasztalatok értékelése mellett fontos része volt a rendezvénynek a jelen feladatainak és a jövő kihívásainak áttekintése. A Magyar Támogatóprogram 30 éves évfordulójának alkalmából a konferencián beszédet mondott Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, aki kiemelte: Magyarország a jövőben is támogatja a NAÜ programját.


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztosítéki rendszerének erősítésére huszonegy ország – köztük Magyarország – nyújt önkéntes alapon támogatást. A támogatások célja, hogy a NAÜ a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására (non-proliferáció), és a nukleáris anyagok nem békés célokra történő felhasználásának megelőzésére irányuló mindennapos tevékenysége mellett fel tudjon készülni a non-proliferációs rendszer előtt álló új kihívásokra.

A kétévente sorra kerülő rendezvényen az országok támogatóprogramjainak koordinátorai számára mutatta be a NAÜ a nukleáris anyagok ellenőrzésének fejlesztése területén az elmúlt két évben elért eredményeit, valamint az elkövetkező két év kutatás-fejlesztési területeit, amelyekben számítanak az országok anyagi vagy természetbeni (helyszínek és szakértők biztosítása, eszközfejlesztés stb.) hozzájárulására. Az eseményen az országok koordinátorai bemutatták az elmúlt két évben e területen végzett tevékenységüket, az OAH részéről a magyar támogatóprogramról Stefánka Zsolt főosztályvezető beszélt.

A jubileumi évfordulót ünneplő országok támogató programjai részére március 1-jén egy virtuális ünnepséget szervezett a NAÜ, amelynek keretében Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke is beszédet mondott. Az elnök beszédében kihangsúlyozta: az atomenergia békés célú felhasználása iránti magyar elkötelezettséget jelzi, hogy 30 éve folyamatosan önkéntes hozzájárulásunkkal támogatjuk a NAÜ-t céljai elérésében. Elmondta, hogy hazánk mind a biztosítéki rendszer kialakításában, mind pedig annak különböző fejlődési szakaszaiban az elsők között támogatta a NAÜ-t: 50 évvel ezelőtt, 1972. március 6-án írtuk alá az Atomsorompó Szerződés végrehajtását szolgáló kétoldalú biztosítéki egyezményt, az elsők között írtuk alá és ratifikáltuk a Kiegészítő Jegyzőkönyvet, és a jelentős nukleáris iparral rendelkező országok között a NAÜ az elsők között hazánkban vezette be az integrált biztosítéki rendszert is. A korai csatlakozásunk – többek között – lehetővé tette számunkra, hogy az így szerzett tapasztalatokat a támogatási programunk keretében átadjuk a NAÜ hazánkban megrendezett képzései során.

Az elnök köszönetet mondott a támogatóprogramban részt vevő hazai létesítményeknek, kutatóintézeteknek és magáncégeknek, amelyek elkötelezettsége hozzájárult az elmúlt 30 év sikereihez. Kádár Andrea Beatrix hangsúlyozta: azzal, hogy szakértőink, kutatóink és létesítményeink munkatársai a nemzetközi biztosítéki kutatóközösség részesei lehetnek a NAÜ támogatóprogramjában, saját tapasztalataik megosztása mellett maguk is új tapasztalatokat szereznek. Az elnök biztosította a NAÜ-t arról, hogy továbbra is készek vagyunk a támogatóprogram folytatására.

A 30 éves magyar támogatóprogrammal kapcsolatban készült kiadványunk itt érhető el.Facebook megosztás