ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.06.11

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Fővállalkozói raktárak (USU), Elektrotechnikai és szellőztető berendezések raktára (2.6) épület építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű blokkjain

2024.06.08

2024. június 8-án, 09:00 és 15:45 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkja 125 MW, 3. és 4. blokkja 50-50 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.06.07

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paks II. Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Mechanikai és termikus összeszerelési munkálatok komplexuma (UXB), Adminisztrációs és kiszolgáló épület (4.4) építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának 2024. évi karbantartása

2024.06.07

A Paksi Atomerőműben befejezték a 2. blokk 2024. évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot. A 2024. május 10-én elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű átrakásával összekötött, tervszerű, ciklikus karbantartási, ellenőrzési és javítási tevékenységeket elvégezték. A blokk karbantartási és indítási műveleteit az Országos Atomenergia Hivatal helyszíni, valamint online ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte.

Tovább olvasom »

Kép forrása: https://akkuyu.com Kép forrása: https://akkuyu.com

Törökországi Akkuyu atomerőmű stressz-tesztjének nemzetközi értékelése magyar szakértői részvétellel

2024.06.06

Az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági felügyelője, Siklósi András Gábor is részt vett abban az európai uniós szakértői misszióban, amelynek célja az volt, hogy értékelje a törökországi Akkuyu Atomerőmű nemzetközi követelmények szerinti átfogó kockázati és biztonsági jelentését (az ún. stressz-tesztjét), valamint helyszíni bejárásokat és megbeszéléseket folytatva a török nukleáris hatóság és az atomerőmű képviselőivel véglegesítse az ENSREG szakértők megállapításait, amelyeket a több évig tartó felülvizsgálati folyamat során tettek.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.06.06

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Fővállalkozói raktárak (USU), Akkumulátor töltő és javító épület (2.12) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK On Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.06.03

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK On Hungary Kft. kérelmére indult, D-szintű fizikai védelmet igénylő radioaktív sugárforrások alkalmazásához és tárolásához szükséges fizikai védelmi rendszer engedélyének időbeli hatályának meghosszabbítására irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI.15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Pécsett Atomenergiáról - mindenkinek Pécsett

Atomenergiáról – mindenkinek Pécsett: közel háromszáz résztvevő, teltház

2024.06.03

Az Országos Atomenergia Hivatal 2024. május 30-án, Pécsett tartotta az „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű ismeretterjesztő rendezényét, együttműködve a Pécsi Tudományegyetemmel és a TIT Stúdió Egyesülettel. Az esemény sikerét jelzi, hogy a Szentágothai János Kutatóközpont nagyelőadója megtelt, közel háromszáz diák és tanár hallgatta meg az előadásokat, valamint vett részt az interaktív kiállításon. Az előadásokon és a kiállításon olyan érdekes témákról volt szó, mint a környezetünkben milyen természetes és mesterséges sugárzás vesz körül minket, vagy az atomerőműbalesetek okai, a magyar fejlesztésű kamerák különlegessége, amelyeket Japánban, a világ legnagyobb fúziós kísérleti projektjében használnak. Az előadások arra is választ adtak, hogy hogyan használják fel az űr meghódításához és az ott végzett tevékenységez szükséges (atom)energiaforrásokat, valamint bemutatták az atomenergia szerepét a gyógyításban.

Tovább olvasom »

Kép forrása: https://pixabay.com Kép forrása: https://pixabay.com

Instagramon az OAH: új poszt a plutóniumról

2024.06.03

Tudtad, hogy az űrkutatásban is használnak radioaktív anyagokat? A leggyakrabban a plutónium 238-as izotópját alkalmazzák: a bomlásából származó hőt hasznosítják. Ezzel fűthető az űrjármű, továbbá a hőből elektromos áram is előállítható.

Tovább olvasom »

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 3. blokkja

2024.05.31

2024. május 31-én a délutáni órákban automatikus védelmi működés következtében 160 MW-tal csökkent a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának teljesítménye. A szakemberek elhárították a hibát, 19 óra 20 perctől a blokk újra névleges teljesítményen üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nem volt.

Tovább olvasom »

Gyakorlatozott az OAH Baleset-elhárítási Szervezete

2024.05.31

2024. május 29-én, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gyakorlatához kapcsolódva az OAH Baleset-elhárítási Szervezete (BESZ) nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot tartott. A forgatókönyv szerint az atomerőműben, elképzelt primerköri hűtőközeg vesztés és radioaktív kibocsátással járó rendkívüli veszélyhelyzet alakult ki. A gyakorlat során a BESZ tagjai a nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervben és a szabályzó dokumentumokban meghatározott intézkedéseket gyakorolták (pl. radiológiai helyzetelemzés, létesítménnyel történő kommunikáció, veszélyhelyzet kezeléséhez kapcsolódó nemzeti szintű döntések és lakosságvédelmi intézkedések előkészítése).

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Automatikus védelmi működés a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2024.05.31

Az MVM Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2024. május 31-én 13:59-kor automatikus védelmi működés történt, amely 160 MW-tal terhelte vissza a blokk villamos teljesítményét. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán. A javítást követően a blokkot visszaterhelik a névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »