ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Új útmutatók az OAH honlapján

2018.02.27

Két új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. „Az Atomerőművi nukleáris környezetben lévő acélszerkezetek” című, valamint „A nukleáris létesítmények építményei használatbavételének engedélyezési dokumentációja” című útmutató elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Az OAH szakértője is részt vett a NAÜ kommunikációs képzési anyagának előkészítésén

2018.02.27

2018. február 19-23. között került sor arra a munkacsoportülésre, amely a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nemrég kiadott „Nukleáris hatósági kommunikáció és konzultáció az érdekelt felekkel” című útmutatójához kapcsolódó képzési anyagokat véglegesítette. Az ötfős szakértői csoport munkájában az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse is részt vett.

Tovább olvasom »

Hirdetmény „a püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata” kérelemre indult eljárásban hozott döntésről

2018.02.27

Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft kérelmére – döntést hozott a „A püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata” hatósági eljárásban. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető Püspökszilágy és Kisnémedi község Önkormányzatának hirdetőtábláján, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Joint Convention 6. nemzeti jelentés az OAH honlapján

2018.02.27

Elérhető a kiégett fűtőelemek kezelésének biztonságáról és a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról szóló közös egyezmény (Joint Convention) keretében készült hatodik nemzeti jelentés.

Tovább olvasom »

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2018.02.26

A Paksi Atomerőmű 1. blokkján 2018. február 26-án délelőtt a turbinavédelem automatikusan leterhelte 100 MW-ra a 2. turbógépcsoportot, így a blokk jelenleg kb. 360 MW teljesítményen üzemel. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának 2018. évi karbantartása

2018.02.26

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2018. február 24-től megkezdődött a 2. blokk 2018. évi karbantartása (főjavítása), amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

Karbantartási munkák a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2018.02.19

Az MVM Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2018. február 19-én, 04:00 órától leterhelték. A teljesítménycsökkentés azért volt szükséges, mert a 4. blokki hidegági hurok hőmérsékletmérője meghibásodott. A blokk a tervek alapján a mai napon a késő esti órákban lesz ismét 100%-os teljesítményen.

Tovább olvasom »

NAÜ ellenőrök képzése és vizsgáztatása hazánkban

2018.02.16

2018. február 5-9. között a Paksi Atomerőműben került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újonnan felvételt nyert nukleáris biztosítéki ellenőreinek gyakorlati képzésére és vizsgáztatására.

Tovább olvasom »

Zajlik az IRRS felülvizsgálati misszió előkészítése

2018.02.06

2018. február 2-án sikeresen lezajlott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hatósági rendszert felülvizsgáló missziójának felkészülési találkozója, melyen a NAÜ, az Országos Atomenergia Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Baranya Megyei Kormányhivatal szakértői vettek részt.

Tovább olvasom »

Megtartotta első ülését a tavaly őszi ruténium-szennyezés okait vizsgáló nemzetközi bizottság

2018.02.05

Az Orosz Tudományos Akadémia által létrehozott nemzetközi bizottság munkájában francia, svéd, finn, német, norvég, brit és orosz szakemberek vesznek részt. Első ülésüket 2018. január 31-én Moszkvában tartották. A bizottság megállapította, hogy az érintett országokban mért ruténiumszennyezés mértéke nem veszélyeztette a lakosság egészségét. A különböző országok számításai összhangban vannak egymással, de túl sok a bizonytalansági tényező ahhoz, hogy a kibocsátás helyszíne meghatározható legyen. Mivel a ruténium 106-os izotópján kívül 103-as izotópot is mértek egyes országokban, a bizottság kizárta azt a feltételezést, hogy egészségügyi területről (pl. kórházi alkalmazás) származik a szennyezés, és valószínűsítette, hogy friss kiégett üzemanyagról lehet szó.

Tovább olvasom »

WENRA ülés Budapesten

2018.01.31

A WENRA (Western European Nuclear Regulators Association) reaktorharmonizációs munkacsoportja tartott ülést 2018. január 23-26. között az Országos Atomenergia Hivatalban. A találkozón 16 európai ország több mint 30 résztvevője, valamint Kanada és Japán képviselői vettek részt.

Tovább olvasom »

Nemzetközi szakértői munkacsoportülésnek adott otthont az OAH

2018.01.26

Az OECD NEA új atomerőművek értékelésével foglalkozó programjának (MDEP) VVER csoportja az új orosz blokkok építésében érdekelt országok nukleáris hatóságainak kiemelkedő szakmai fóruma. A csoport részeként működő „Reaktor és fővízkör” szakértői munkacsoport idén január végén 9. alkalommal gyűlt össze, hogy a résztvevő országok szakemberei az új orosz tervezésű blokkok kapcsán hatósági szempontból felmerülő fontosabb szakmai kérdéseket megvitassák.

Tovább olvasom »