ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Kisebb tűz ütött ki a Paksi Atomerőmű 4-es blokkjánál, azonnal eloltották

2020.04.02

2020. április 2-án 10 óra után nem sokkal a Paksi Atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában található gáztalanító táptartály alatti kapcsolószekrény égett, amelyet a dolgozók porral oltóval eloltottak. A tűz a blokk üzemét nem érintő kismértékű tűz volt, így az erőmű működését nem befolyásolta, a nukleáris biztonság szempontjából fontos rendszereket nem érintette.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Pakson is megjelent a járvány

2020.04.01

A Paksi Atomerőmű érintett (pozitívra tesztelt) munkatársa és a vele közvetlen kapcsolatban lévők karanténba kerültek. Az erőmű – pandémiás (járványügyi) tervének megfelelően – folyamatosan biztosítja a biztonságos működést, annak feltételeit, megfelelően pótolja a kieső munkaerőt. A Paksi Atomerőmű felkészült a járványügyi helyzetre, az országos tisztifőorvos által jóváhagyott pandémiás terv alapján jár el. A nukleáris biztonság szintje járványhelyzetben sem csökkenhet, a nukleáris biztonságra vonatkozó követelmények érvényben vannak és továbbra is érvényben maradnak. Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai jelenlegi ismereteink szerint munkájuk során nem kerültek közvetlen kapcsolatba koronavírussal fertőzött személlyel.

Tovább olvasom »

Forrás: NAÜ Forrás: NAÜ

Többszáz ingyenes online képzés elérhető a NAÜ-nél

2020.03.31

A koronavírus-járvány miatt több milliárd embert érintenek korlátozások, megnőtt az otthon töltött idő. Ennek mentén a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy több száz, nukleáris területhez kapcsolódó, otthonról is elvégezhető ingyenes online kurzus elérhető, az alapoktól egészen a haladó szakmai szintekig.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.03.27

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Nukleáris létesítmények programozható rendszereinek védelmi követelményei” című útmutató.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.03.26

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Létesítményen kívüli helyszínek Kiegészítő Jegyzőkönyvből származó kötelezettségeinek teljesítése” című útmutató.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.03.25

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat tartalma nukleáris létesítmények esetében” című útmutató.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Szabályozórendszeri vizsgálatok a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.03.19

A Paksi Atomerőmű 1. blokkját 2020. március 19-én reggel 07:00 órai kezdettel egy előre ütemezett szekunderköri, szabályozórendszeri vizsgálat miatt 50%-kal leterhelték. Az üzemviteli program végrehajtása során az 1. blokkot az előírások betartása mellett felterhelték, 13:50-től újra névleges teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ Kormányzótanácsi ülés Bécsben

2020.03.19

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kormányzótanácsának rendes ülését – amelyen Magyarország tavaly szeptember óta mint tag vesz részt - 2020. március 9–13-án Bécsben tartották. Az ülés kiemelt témái között szerepelt többek közt a nukleáris biztonság áttekintése, a nukleáris technológiáról készített 2020-as jelentés áttekintése, valamint az iráni biztosítéki megállapodás.

Tovább olvasom »

Országos Atomenergia Hivatal  Országos Atomenergia Hivatal

Az OAH továbbra is ellátja hatósági feladatait

2020.03.18

Az Országos Atomenergia Hivatal betartva a járványügyi helyzetben (a Kormány és az Operatív Törzs által) meghatározott korlátozó intézkedéseket továbbra is ellátja hatósági feladatait. Az OAH Védekezési Munkabizottságot állított fel, amelynek feladata a munkavállalók védelmének biztosítása, a járványhoz kapcsolódó kormányzati döntések folyamatos nyomon követése, az OAH működésének megszervezése (úgy, hogy a hatósági tevékenység ellátása folyamatosan biztosított legyen).

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a 2. blokk

2020.03.18

A 2020. március 05-i leterhelést követően kijavították a villamos rendszer meghibásodását. A hiba javítását követően március 17-én a blokkot névleges teljesítményre visszaterhelték. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Az OAH három munkatársa kapott elismerést nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából

2020.03.16

Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott az atomerőművek nukleáris építményeinek és épületszerkezeteinek tervezése során végzett magas színvonalú munkája elismeréseként Németh Imre, az Országos Atomenergia Hivatal Építész Szakcsoportjának vezetője, a nukleáris biztonsági felügyelet területén végzett magas színvonalú munkája elismeréseként Németh László, az OAH nukleáris biztonsági felügyelője. Gyimesi Zoltán-díjat kapott Juhász László, az OAH főosztályvezetője, aki több mint 25 év tapasztalattal rendelkezik a nukleáris biztonság felügyeletében, gyakorlatilag minden hatósági területen dolgozott, 2004 óta vezető, 2018 óta az új blokkok hatósági felügyletét is ellátó Reaktorlétesítmény Felügyleti Főosztály vezetőjeként a létesítményszintű hatósági tevékenységet irányítja.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

100 MW-ot meghaladó leterhelés a Paksi Atomerőmű 3-as blokkján

2020.03.13

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2020. március 13-én 09:20 perckor, villamos berendezés meghibásodása miatt védelmi működés lépett fel. A blokk teljesítményét 240 MW-tal csökkentették. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »