ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Osztrák-magyar találkozó Bécsben

2014.12.05

2014. november 24-25-én huszadik alkalommal került sor az osztrák-magyar találkozóra, amelynek idén Bécs adott otthont. Az osztrák szakemberek elsősorban a Célzott Biztonsági Felülvizsgálathoz kapcsolódóan elhatározott biztonságnövelő intézkedések előrehaladása, valamint a kapacitás-fenntartás érdekében tett magyar intézkedések iránt érdeklődtek.

Tovább olvasom »

Több mint háromszázan vettek részt az „Atomenergiáról – mindenkinek” konferencián

2014.12.05

A fővárosban megtartott „Atomenergiáról – mindenkinek” konferenciát rendkívüli érdeklődés övezte: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében megtartott rendezvényre több mint háromszázan voltak kíváncsiak, sok iskolás csoport képviselője már a helyszínen jelezte, hogy a tavaszra tervezett újabb budapesti konferenciára is szeretnének diákokat küldeni.

Tovább olvasom »

Mindenki folyamatosan elérheti az aktuális sugárzási adatokat

2014.12.04

Magyarországon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), a Magyar Honvédség, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. üzemeltetésében mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét, kíséri figyelemmel annak változásait.

Tovább olvasom »

Tájékoztatás az ukrajnai atomerőműben történt eseményről

2014.12.03

Az ukrán nukleáris szabályozó hatóság hivatalos tájékoztatása szerint 2014. november 28-án rövidzárlat történt a Zaporozzsje atomerőmű egyik transzformátor állomásán, emiatt az automatikus védelmi rendszer leállította a 3-as blokk működését, radioaktív kibocsátás nem történt. Előzetesen INES 0-ra sorolták be az eseményt a (0-7 fokozatú) Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálán.

Tovább olvasom »

Útmutatót adott ki az OAH, amely az új létesítmények telephelyének fizikai védelmi szempontú elemzéséhez nyújt segítséget

2014.11.26

Minden létesíteni tervezett nukleáris létesítménynél, illetve radioaktívhulladék-tárolónál kiemelt kérdés a tervezési alapfenyegetettség meghatározása, amelyhez szükséges a telephely fizikai védelmi szempontú elemzése. Ennek során a legkülönbözőbb tényezőket kell megvizsgálni: földrajzi, szeizmológiai, meteorológiai kérdések mellett gazdasági és népességi jellemzőket is át kell tekinteni. Az Országos Atomenergia Hivatal új útmutatója ehhez a komplex munkához nyújt segítséget.

Tovább olvasom »

Engedély a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának tervezett üzemidőn túli üzemeltetésére

2014.11.25

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelme alapján indított, „MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2. blokkjának tervezett üzemidőn túli üzemeltetési engedélykérelme” tárgyú, OAH-2013-01505/2013 ügyszámú közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban döntést hozott.

Tovább olvasom »

Konstruktív, nukleáris iparágat segítő jogászokra van szükség

2014.11.24

A Széchenyi István Egyetem szervezésében „A nukleáris energia hasznosításának lehetőségei és távlatai” címmel sikeresen megtartották azt a győri szimpóziumot, amelynek apropója a jövőre induló nukleáris szakjogász képzés volt. Az új képzésre vonatkozó hazai kezdeményezés európai szinten is egyedülálló lehet.

Tovább olvasom »

Sikeresen lezárult a 2014. évi Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Törzsvezetési Gyakorlat

2014.11.21

A részt vevő szakembereknek a Paksi Atomerőmű egyik blokkján szimulált baleseti és az annak kapcsán kialakult sugárzási helyzetet kellett kezelniük. A gyakorlat alatt az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete teljes létszámmal működött.

Tovább olvasom »

Hogyan készül Paks II?

2014.11.17

Rendkívüli érdeklődés mellett az atomerőművi kapacitás fenntartásáról tartott fórumot az Energetikai Szakkollégium, amelynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont 2014. november 12-én. A rendezvényen Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója tartott előadást.

Tovább olvasom »

OSART-misszió keretében átfogó biztonsági ellenőrzést hajtott végre a NAÜ a Paksi Atomerőműben

2014.11.17

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Üzemeltetés Biztonságát Vizsgáló Csoportja (OSART) független nemzetközi szakértők bevonásával világította át a Paksi Atomerőmű működését és üzemeltetését. A vizsgálat lebonyolítására még tavaly kérte fel a NAÜ-t az Országos Atomenergia Hivatal. Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese a közel háromhetes misszió lezárásakor kiemelte, hogy a Paksi Atomerőmű magas biztonsági szinten működik, mindemellett felhívta a figyelmet arra, hogy a missziót követően elkészülő jelentésben foglalt javaslatokat meg kell fogadni, az észrevételeket pedig alaposan át kell tanulmányozni.

Tovább olvasom »

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2014.11.14

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paks II. Zrt. kérelme alapján indított, „A paksi telephelyen létesítendő új atomerőmű telephely vizsgálati és értékelési engedélykérelme” tárgyú, OAH-2014-00673/2014 ügyszámú közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban döntést hozott.

Tovább olvasom »

Nukleáris szakjogász képzést készít elő a Széchenyi István Egyetem

2014.11.10

A tervezett képzés apropóján az Interdiszciplináris előadás-sorozat keretében 2014. november 13-án egy rövid szimpóziumra kerül sor „A nukleáris energia hasznosításának lehetőségei és távlatai” címmel, amelyen Lamm Vanda akadémikus, egyetemi tanár mellett Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese is előadást tart.

Tovább olvasom »