ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Elhunyt Dr. Vöröss Lajos

2008.08.01

Pótolhatatlan veszteség érte a Hivatalt, 68 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Vöröss Lajos, az Országos Atomenergia Hivatal főtanácsadója. Vöröss Lajost 2008. július 31-én, csütörtökön érte a halál.

Tovább olvasom »

10 éves a KNPA és az RHK Kft.

2008.07.11

2008. július 1-jén ünnepelte tizedik születésnapját a Központi Nukleáris Pénzügy Alap és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Az ünnepségre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében került sor. Az ünnepi köszöntőket dr. Hegyháti József, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Rónaky József, az Országos Atomenrgia Hivatal főigazgatója, majd dr. Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter tartotta.

Tovább olvasom »

Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

2008.07.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2008. július 9-10-én rendezi meg CONVEX-3 elnevezésű nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatát, amely során ellenőrzik a résztvevő államok és nemzetközi szervezetek baleset-elhárítási felkészültségét. Idén a mintegy 43 órás gyakorlat kiindulópontja a mexikói Laguna Verde atomerőmű lesz. A nemzetközi gyakorlatra közel 80 ország − köztük Magyarország − és 10 nemzetközi szervezet jelezte részvételét.

Tovább olvasom »

ESARDA irányító testületének ülése

2008.06.20

Az Európai Biztosítéki Kutatási és Fejlesztési Szervezet (ESARDA) éves konferenciája kapcsán 2008. május 30-án Luxemburgban került sor a szervezet Irányító Testületének ülésére. Az ülésen történt tisztújításon az Irányító Testület egyhangú szavazással beválasztotta Horváth Kristófot, az OAH főosztályvezetőjét az ESARDA Végrehajtó Bizottságába, majd megválasztotta a szervezet alelnökének is a 2009-2010-es időszakra.

Tovább olvasom »

Szeminárium a nukleáris proliferációról

2008.06.10

A Magyar Külügyi Intézet 2008. június 6-án szemináriumot rendezett Budapesten “Nukleáris proliferáció az Euromediterrán térségben - jelenlegi trendek és politikai lehetőségek Európa számára” címmel. A szemináriumon előadást tartott Rónaky József, az OAH főigazgatója “Nukleáris energia: reneszánsz és globalizáció” címmel. "Nuclear energy: renaissance and globalization”
Rónaky József főigazgató
Országos Atomenergia Hivatal

Tovább olvasom »

Tájékoztató a szlovéniai Krŝko Atomerőműben, 2008. június 4-én történt eseményről

2008.06.04

2008. június 4-én magyar idő szerint 15:07-kor egy üzemi esemény történt a szlovéniai Krŝko Atomerőműben. A szlovén nukleáris biztonsági hatóság (SNSA) tájékoztatása szerint kismértékű, az erőmű normál üzemi rendszereivel kompenzálható (2,5 m3/h) mennyiségű primerköri hűtőközeg folyást észleltek. A folyás helye az egyik főkeringtető szivattyú közelében található. A kifolyó hűtőközeget a reaktort körülvevő nyomástartó acél szerkezet (konténment) környezeti kibocsátás nélkül magában tartja. A hűtőközeg radioaktív tartalma kizárólag a felaktiválódott korróziós termékekre korlátozódik. Az üzemeltető személyzet 19:30-ra az erőművet leállította. A leállításig körülbelül 11,2 m3 hűtőközeg került ki a primerkörből. A leállítás után a reaktor hűtőkörét nyomásmentesítik, így a folyás mértéke folyamatosan csökken. A reaktort a következő néhány nap alatt olyan hőmérsékletre hűtik, hogy a személyzet biztonságosan megállapíthassa a hűtőközegvesztés pontos helyét, és megszüntethesse a tömörtelenséget. Radioaktív kibocsátás a környezetbe nem történt, és nem is várható. A személyzet, a lakosság és a környezet védelmében nincs szükség óvintézkedésre. Az esemény előzetes besorolása a nemzetközi eseményskála szerint INES 0.

Tovább olvasom »

"Atomenergiáról - mindenkinek" ismeretterjesztő konferencia Szegeden

2008.05.28

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel, a Koch Sándor Csongrád megyei TIT szervezettel és a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetével közösen május 27-én ismeretterjesztő konferenciát rendezett „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. Az ezúttal negyedik alkalommal vidéken rendezett regionális konferencián az ismeretterjesztésben jártas neves előadók mindazokat a területeket áttekintették – az ionizáló sugárzást, a sugárzó izotópok orvosi alkalmazását, a nukleáris biztonság hazai és nemzetközi biztosítékait, az atomenergia jövőjét, az atomerőmű biztonságát és a radioaktív hulladékok kezelését – amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A Központ előcsarnokában a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A szünetben a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja műszeres bemutató tartott, s az érdeklődők totó kitöltésével ellenőrizhették ismereteiket.

Tovább olvasom »

Gyakorlat a KFKI telephelyén (2008. május 15.)

2008.05.15

Az OAH Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztálya május 15-én átfogó gyakorlatot szervezett a KFKI csillebérci telephelyén. Ennek során nukleáris és radioaktív anyag lefoglalását szimulálták. A gyakorlat célja a talált, illetve lefoglalt radioaktív vagy nukleáris anyagokkal kapcsolatos intézkedések gyakorlása, a csempészett nukleáris anyag felfedezését követően az intézkedő szervezetek és hatóságok közötti együttműködés begyakorlása, valamint a mérőszolgálatok felkészültségének ellenőrzése volt. (Az elhárítási tevékenység gyakorlása: Horváth Kristóf, főosztályvezető Országos Atomenergia Hivatal)

Tovább olvasom »

Felülvizsgálati értekezlet

2008.05.08

Az 1996. október 14-én hatályba lépett nukleáris biztonsági egyezmény végrehajtását értékelő negyedik felülvizsgálati értekezlet 2008. április 14-25. között ülésezett Bécsben. Az egyezménynek jelenleg 61 részes tagállama van, a felülvizsgálati értekezleten ezek közül 55 tagállam vett részt. Az értekezleten Maurice T. Magugumela (Dél-Afrikai Köztársaság) elnökölt.

Tovább olvasom »

Meghívó sajtóbemutatóra

2008.05.08

Az elmúlt 15 évben a nemzetközi szervezetek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nukleáris és radioaktív anyagok illegális kereskedelmének megelőzésére, detektálására és a vonatkozó jogszabályi előírások betartására. Az OAH Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztálya átfogó gyakorlatot szervez május 15-én a KFKI csillebérci telephelyén. Ennek során nukleáris és radioaktív anyag lefoglalását szimulálják. A gyakorlat célja a talált, illetve lefoglalt radioaktív vagy nukleáris anyagokkal kapcsolatos intézkedések gyakorlása, a csempészett nukleáris anyag felfedezését követően az intézkedő szervezetek és hatóságok közötti együttműködés begyakorlása, valamint a mérőszolgálatok felkészültségének ellenőrzése lesz. A gyakorlatban az OAH-n kívül részt vesz az Országos „Frédéric Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet, az Országos Rendőrfőkapitányság, a Budapesti Rendőrfőkapitányság, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, az MTA Izotópkutató Intézet és az Izotópkutató Intézet Kft. A gyakorlat során sajtóbemutatót is rendezünk, amelyen a média képviselői megismerkedhetnek a talált, illetve lefoglalt, potenciálisan veszélyes radioaktív vagy nukleáris anyagokkal kapcsolatos intézkedésekkel, s a veszély elhárításának folyamatával. A sajtóbemutató 2008. május 15-én, csütörtökön 9 órakor lesz a KFKI csillebérci telephelyén (Budapest XII. Konkoly Thege Miklós út 29-33). Kérjük a részvételi szándékot telefonon, faxon vagy e-mailen 2008. május 13-ig jelezni Besenyei Gábornénál (telefon: 436-4861, fax: 436-4843, e-mail: besenyei@haea.gov.hu), s megadni a belépéshez szükséges adatokat (név, szem. ig. szám.), hogy a belépést előzetesen engedélyeztetni tudjuk. Ha személygépkocsival kíván jönni, s akkor kérjük a gépkocsi rendszámát is. A bemutatón lehet fényképezni, és/vagy videofelvételeket készíteni.

Tovább olvasom »

Megjelent az OAH áprilisi Hírlevele

2008.05.06

a Hírlevél a Hírlevél melléklete (tartalomjegyzék)

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2008. április

2008.05.06

Válogatás a NucNet híreiből

Tovább olvasom »