ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Sajtóközlemény a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséről létrejött nemzetközi egyezmény második felülvizsgálati értekezletéről

2006.05.24

Ma fejeződik be Bécsben a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséről létrejött nemzetközi egyezmény második felülvizsgálati értekezlete, amelyen a résztvevő 41 ország megvitatta az egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítését.

Tovább olvasom »

Fizikatanári ankét

2006.04.24

Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat oktatási szakcsoportja 1973-ban, a veszprémi Fizikatanári Ankéton alakult meg, előtte Oktatási Bizottság, még előbb Középiskolai Bizottság működött. A szakcsoport megalakulásától kezdve legfontosabb feladatának tekintette, hogy a fizikatanárok szakmai felkészültségét, fejlődését és tájékozottságát segítse. Ezt a célt szolgálják az évenként megrendezett Fizikatanári Ankétok, melyek nagyon népszerűek, minden alakalommal száznál több fizikatanár vesz részt rajtuk.

Tovább olvasom »

„Csernobil – 20 év után”

2006.04.13

Az OAH és a TIT Stúdió Egyesület országos ismeretterjesztő konferenciát rendezett április 12-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében „Csernobil – 20 év után” címmel. A csaknem 400 résztvevő nagy érdeklődéssel hallgatta az előadásokat, amelyekben neves előadók bemutatták az esemény lefolyását, ismertették a radiológiai és egészségügyi hatásokat a világban és Magyarországon, beszámoltak az atomerőművek biztonságával kapcsolatos fejlődésről és a nemzetközi nukleáris biztonsági rendszer keretében zajló nemzetközi együttműködésről. Az elmúlt évben Csernobilban járt magyar tudományos expedícióról az expedíció vezetője tartott képes beszámolót.

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2006 március

2006.04.04

Adatok a NucNet „Évkönyv – 2005” –ből Az atomenergia–ipar helyzete · 443 atomerőművi blokk működött 2005-ben 369 915 GW(e) nettó kapacitással. · 24 atomerőművi blokk van épülőben.

Tovább olvasom »

Köszöntő

2006.03.30

Tisztelt Látogatónk! Örömmel köszöntöm munkatársaim nevében is az Országos Atomenergia Hivatal honlapján. Az atomenergia biztonságos alkalmazása területén fontos nemzetközi elvárás, hogy a hatóság tevékenységét a nyitottság és az átláthatóság jellemezze. Az atomenergia alkalmazásának biztonsága érdekében létrejött átfogó nemzetközi egyezmények szigorú értesítési, tájékoztatási kötelezettségeket írnak elő. Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény előírásai ezért is hangsúlyozottan foglalkoznak a tájékoztatással kapcsolatos feladatokkal, amelyek ellátását és összehangolását az OAH feladatává teszik. A szakterület sajátos tájékoztatási feladatain túl a hazai törvények és rendeletek kiterjedten szabályozzák a közérdekű feladatokat ellátó szervek kötelezettségeit a közvélemény pontos és gyors tájékoztatása és a kezelésükben lévő közérdekű adatok hozzáférhetőségének biztosítása területén. Mindezen elvárások és kötelezettségek teljesítése érdekében az Országos Atomenergia Hivatal széleskörű tájékoztatási tevékenységét folytat az atomenergia alkalmazásának biztonsága területén a hatáskörébe tartozó kérdésekben. Az OAH-nak alapvető érdeke, hogy tevékenységét minél szélesebb körűen megismerjék és elismerjék, ezért arra törekszik, hogy nyílt, őszinte, szakszerű, közérthető és időben történő tájékoztatást adjon politikájáról, céljairól, feladatairól, azok végrehajtásáról, döntéseiről, továbbá minden tevékenységi körébe és illetékességébe tartozó közérdeklődésre számot tartó eseményről. Az OAH tájékoztatási tevékenységével is igazolni kívánja, hogy szakmailag felkészült illetékes hatóságként, a szükséges feltételekkel és eszközökkel rendelkezve hatékonyan látja el feladatait és mindenben rászolgál a lakosság, a hazai és nemzetközi szakmai közvélemény bizalmára. Ebben a munkában fontos szerepet szánunk a honlapunknak is, és reméljük, hogy az érdeklődők ezen keresztül is minél több ismeretet és információt szerezhetnek az OAH tevékenységéről. Számítunk látogatóink véleményére, köszönettel vesszük észrevételeiket, ötleteiket, s ezek figyelembevételével szeretnénk az OAH honlapját minél érdekesebbé, tartalmasabbá, s ezáltal hasznosabbá tenni az Önök számára. Dr. Rónaky József főigazgató

Tovább olvasom »

Fórum az üzemidő-hosszabbításról

2006.03.29

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Szakkolégiuma március 28-án este 18.30 órai kezdettel fórumot tartott a „Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása” címmel. A fórumon a Paksi Atomerőmű Rt.-t Hamvas István vezérigazgató-helyettes, az MVM Rt.-t dr. Gerse Károly vezérigazgató-helyettes és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht.-t pedig dr. Hegyháti József igazgató képviselte.

Tovább olvasom »

Az OAH minőségirányítási rendszerének felülvizsgálata

2006.03.28

Az OAH tanúsítási rendszerét a hároméves működést követő megújító audit keretében egy független, nemzetközileg elismert tanúsító szervezet, a National Quality Assurance Limited (NQA) 2006 elején felülvizsgálta és megállapította, hogy az OAH minőségirányítási rendszere „Az atomenergia békés célú és biztonságos alkalmazásának felügyelete” terén megfelel az MSZ EN ISO 9001:2001 szabványnak. A tanusítványt március 24-én ünnepélyes keretek között adták át.

Tovább olvasom »

„Csernobil – 20 év után”

2006.03.28

Az OAH és a TIT Stúdió Egyesület országos ismeretterjesztő konferenciát rendez április 12-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében „Csernobil – 20 év után” címmel. A konferencián neves előadók bemutatják az esemény lefolyását, a radiológiai és egészségügyi hatásokat a világban és Magyarországon, beszámolnak az atomerőművek biztonságáról és a nemzetközi nukleáris biztonsági rendszerről. Az elmúlt évben Csernobilban járt magyar tudományos expedícióról is beszámol az expedíció vezetője. Az esemény részletes programja és a jelentkezési lap a TIT honlapján elérhető (www.tit.hu)

Tovább olvasom »

15 éves az OAH

2006.03.20

Az OAH – megalapításának 15 évfordulója alkalmából – 2005. február 8-án ünnepi ülést tartott. Az OAH dolgozói együtt ünnepeltek az engedélyesek és a társhatóságok, valamint a műszaki háttérintézetekben dolgozók képviselőivel. Eljöttek az OAH-val rendszeres kapcsolatban álló kormányzati szervek képviselői is. Először az OAH-t felügyelő dr. Petrétei József igazságügy-miniszter köszöntötte a megjelenteket. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget képviselő KIM Byung-Koo igazgató köszöntő szavai után került sor dr. Rónaky főigazgató beszámolójára az elmúlt 15 év legfontosabb eredményeiről. Ezután a nukleáris létesítmények vezetői beszéltek az OAH és intézményük közötti sokéves kapcsolatról.

Tovább olvasom »

Álláshirdetés

2006.03.20

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársat keres nukleáris biztonsági felügyelői munkakörbe. Feladatok: hatósági engedélyezés, ellenőrzés, elemzés, esemény-kivizsgálás, értékelés, nukleárisbaleset-elhárítási felkészülés.

Tovább olvasom »

Az OAH főigazgatója a NATO-központban

2006.03.20

2006. február 22-én, szerdán dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója volt az ELTE Jogi Kar Külügyi Vitakörének vendége az iráni atomprogrammal kapcsolatos megbeszélésen. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának tagjaként az OAH főigazgatója számos alkalommal vett részt az iráni atomprogrammal kapcsolatos megbeszéléseken, s így első kézből tájékoztathatta a vitakör résztvevőit az atomprogrammal kapcsolatban felmerülő kérdésekről, illetve a vonatkozó egyezményekben vállalt kötelezettségekről.

Tovább olvasom »