ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Automatikus védelmi működés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2024.03.25

2024. március 25-én délelőtt az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkján automatikus védelmi működés következtében a reaktor leállt. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos okának feltárásán.

Tovább olvasom »

ENSREG ENSREG

Az ENSREG 54. plenáris ülése

2024.03.25

2024. március 20-án került sor az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) soron következő plenáris ülésére Brüsszelben, ahol kiemelt napirendi pontként szerepelt az Első Nukleáris Csúcstalálkozóhoz kapcsolódó ENSREG-nyilatkozat elfogadása. A rendezvényen Rétfalvi Eszter felügyeleti igazgató képviselte az Országos Atomenergia Hivatalt.

Tovább olvasom »

MSZT-IQNET MSZT-IQNET

Sikeresen vizsgázott az OAH integrált irányítási rendszere

2024.03.21

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. február 5-7. között hajtotta végre az Országos Atomenergia Hivatal integrált irányítási rendszerének okirat-megújító tanúsító auditját. Az OAH teljesítette az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány, valamint a vonatkozó jogszabályok és a saját belső szabályozók által előírt követelményeket, így a hivatal irányítási rendszere újra megkapta az ISO-szabvány szerinti tanúsítást. A Magyar Szabványügyi Testület egyúttal aranyoklevelet adományozott az OAH-nak integrált irányítási rendszerével kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.03.21

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult, D-szintű fizikai védelmet igénylő radioaktív sugárforrások alkalmazásához és tárolásához szükséges fizikai védelmi rendszer engedélyének kiadására irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 114/2016. (VI.1.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

US NRC éves nemzetközi konferenciája US NRC éves nemzetközi konferenciája

Nemzetközi konferencián vett részt az OAH delegációja az USA-ban

2024.03.20

Az OAH delegációja Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnökének vezetésével 2024. március 12-14. között Rockvillebe látogatott, ahol részt vett az amerikai nukleáris biztonsági hatóság (NRC) meghívására a szervezet éves nemzetközi konferenciáján. A rendezvényen az NRC ismertette az elmúlt egy évben végzett tevékenységének főbb eredményeit, továbbá tematikus előadások során a résztvevők megismerkedhettek a globális nukleáris szektor előtt álló műszaki-technológiai lehetőségekkel és kihívásokkal, valamint ezzel összefüggésben a potenciális megoldási lehetőségekkel, javaslatokkal.

Tovább olvasom »

Forrás: OECD NEA Forrás: OECD NEA

Számos hasznosítható tapasztalatot szereztek a résztvevők az INEX-6 nemzetközi, nukleáris-balesetelhárítási gyakorlaton

2024.03.20

Az OECD Nukleáris Energiaügynökség (NEA) 6. alkalommal szervezett nemzetközi nukleáris-balesetelhárítási gyakorlatot, INEX-6 néven, amely Magyarországon az Országos Atomenergia Hivatal koordinálása mellett 2024. március 4 – 7. között sikeresen lezajlott. A korábbi gyakorlatok tapasztalataira építve az INEX-6 gyakorlat célja a nukleáris veszélyhelyzetek hosszabb távú, helyreállítási szakaszára vonatkozó eljárások áttekintése volt az egészségügyi hatások, az élelmiszerbiztonság, a helyreállítás és dekontaminálás valamint a hulladékgazdálkodás területén. A kitűzött célok teljeskörűen megvalósultak a gyakorlat végrehajtása alatt. Valamennyi modul gyakorlatát a terveknek megfelelően megtartották, azok jól szervezettek és átgondoltak voltak. Az egyes modulokon résztvevők szerteágazó szakmai területről érkeztek, így biztosított volt a sokszínű véleménycsere, amely során építő jellegű kritikák és a továbbiakban jól hasznosítható tapasztalatok születtek.

Tovább olvasom »

Ukrán nukleáris létesítmények helyzete Ukrán nukleáris létesítmények helyzete

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2024.03.19

2024. első hónapjaiban a háborús körülmények ellenére az ukrán nukleáris létesítményekben fenn tudták tartani a biztonságot. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakemberei folyamatosan jelen voltak a létesítményekben, ellenőrzéseket végeztek és értékelték a helyzetet. Rafael Grossi NAÜ főigazgató február 6-ai ukrajnai látogatását követően március 6-án Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonsági és védettségi helyzetéről.

Tovább olvasom »

Együttműködési megállapodás Együttműködési megállapodás

Az OAH és a brit nukleáris hatóság megállapodást írt alá együttműködésük erősítésére

2024.03.12

Az Országos Atomenergia Hivatal öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a brit nukleáris hatósággal (ONR) a nukleáris biztonsággal kapcsolatos hatósági együttműködés erősítése érdekében.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.03.12

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult, röntgenberendezések üzemeltetésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 114/2016. (VI.1.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű 4-es blokkjának főjavítását ellenőrizte az OAH elnöke és elnökhelyettese

2024.03.08

Az Országos Atomenergia Hivatal bejárást tartott március 6-án a Paksi Atomerőmű 4. blokk 2024. évi tervszerű karbantartása alatt. Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke, valamint Juhász László, a hivatal hatósági elnökhelyettese megtekintette a technológiai rendszerek állapotát, valamint olyan helyiségeket is, amelyek elzártak az atomerőmű üzemeltetése közben. A bejárás célja - a további üzemidő hosszabbításra tekintettel -, hogy a nukleáris biztonságra jelentős hatással bíró főjavítási tevékenységek folyamatos hatósági felügyelete kiegészüljön a legmagasabb, elnöki szintű ellenőrzéssel, amely hozzájárul a nukleáris biztonsági kultúra magas szinten tartásához úgy az engedélyesnél, mint a felügyelő hatóságnál.

Tovább olvasom »

Forrás: Brit Nagykövetség, Budapest Forrás: Brit Nagykövetség, Budapest

OAH részvétele a második Chain Bridge Fórumon

2024.03.08

2024. február 28-án Londonban került megrendezésre a második Chain Bridge Fórum. A rendezvény a Védelmi Tanulmányok Királyi Egyesült Szolgálata Intézet és a Magyar Külügyi Intézet közös szervezésében valósult meg. A fórum célja Magyarország és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok erősítése, a kétoldalú napirenden lévő aktuális kérdésekről folytatott párbeszéd elősegítése szakpolitikai szakértők, iparági képviselők, valamint döntéshozók részvételével.

Tovább olvasom »

INEX-6 nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat INEX-6 nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

Az OAH koordinálásával a héten zajlik Magyarországon az INEX-6 nemzetközi nukleáris-balesetelhárítási gyakorlat

2024.03.05

Az OECD Nukleáris Energiaügynökség (Nuclear Energy Agency - NEA) 6. alkalommal szervez nemzetközi nukleáris-balesetelhárítási gyakorlatot, INEX-6 néven, melyen 26 ország vesz részt. A gyakorlat időpontja országonként eltérő, 2024. január–március között tartják meg, saját forgatókönyv alapján. A NEA az INEX-6 gyakorlat magyarországi szervezésére és koordinálására az Országos Atomenergia Hivatalt kérte fel. A gyakorlat 2024. március 4–7. között zajlik le Magyarországon.

Tovább olvasom »