ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Nukleáris Újságíró Akadémia hallgatói az OAH-ban

2010.05.26

A Magyar Szakújságírók Egyesülete és az Országos Atomenergia Hivatal együttműködésében szervezett Nukleáris Újságíró Akadémia májusi rendezvényét az OAH épületének alagsorában elhelyezett nukleárisbaleset-elhárítási központban, a CERTA-ban május 25-én tartották. Dr. Lux Iván főigazgató-helyettes vetített-képes előadáson ismertette az atomenergia biztonságos alkalmazását és az OAH tevékenységét, majd dr. Petőfi Gábor főosztályvezető-helyettes, valamint Kantavári Anita és Nyisztor Dániel egy nukleáris baleset szimulációján keresztül mutatták be a központ működését veszélyhelyzetben. A mintegy 25 újságíró nagy figyelemmel követte az előadásokat, s számos kérdést tettek fel az előadóknak. Lux Iván: Az atomenergia biztonságos alkalmazása és az OAH tevékenysége Kantavári Anita, Nyisztor Dániel, Petőfi Gábor, Rétfalvi Eszter: CERTA bemutató

Tovább olvasom »

Előadás az MTA Felolvasó termében

2010.05.26

Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója május 25-én az MTA Felolvasótermében előadást tartott "Az atomenergia szerepe hazánk és a világ energiaellátásában" címmel. Az előadás az "Ismerjük meg egymást és egymás tudományát!" címmel az MTA IX. osztálya által szervezett családi, baráti összejövetel sorozat keretében hangzott el. Az előadást követő kötetlen beszélgetésen a résztvevők megvitatták a témával kapcsolatban felmerült kérdéseket. Rónaky József: Az atomenergia szerepe hazánk és a világ energiaellátásában

Tovább olvasom »

Együttműködési megállapodás a BME NTI-vel

2010.05.25

Dr. Rónaky József az OAH főigazgatója, és Dr. Aszódi Attila a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója, 2010. május 18-án írta alá a két szervezet közötti TSO Partneri együttműködési megállapodást. Az együttműködés többek között biztonsági elemzések készítésére, a reaktorfizika, a termohidraulika, a sugárvédelem és a radioaktív hulladékok területén a hatósági tevékenység során felmerülő nukleáris biztonsági kérdésekkel kapcsolatos szakvélemény, bírálat elkészítésére, valamint az OAH szakembereinek oktatására terjed ki. Az együttműködési megállapodás értelmében az OAH lehetőségeihez mérten hozzájárul ahhoz, hogy a TSO Partner tudományos-műszaki szakembergárdája a hatóságot támogató háttértevékenységét a nemzetközileg elfogadott színvonalon legyen képes ellátni. Ennek érdekében bevonja a TSO Partner szakembereit a hatóság műszaki megalapozó tevékenységét érintő feladatok megoldásába, törekszik képzési és továbbképzési programokban való részvételük biztosítására és eszközökkel való ellátottságuk javítására.

Tovább olvasom »

„ATOMENERGIÁRÓL – MINDENKINEK” CÍMŰ ISMERETTERJESZTŐ KONFERENCIA EGERBEN

2010.05.21

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és az Eszterházy Károly Főiskolával május 20-án ismeretterjesztő konferenciát rendezett „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel Egerben a Hotel Flóra Platán termében. Az ezúttal hetedik alkalommal rendezett regionális konferencián az ismeretterjesztésben jártas neves előadók mindazokat a területeket áttekintették, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A konferenciateremben a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását is megtekinthették az érdeklődők. A szünetben a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja műszeres bemutató tartott. A konferencián elhangzott előadások:

Tovább olvasom »

TSO szeminárium az OAH-ban

2010.05.18

2010. május 18-án az OAH, az MTA, az MTA Izotópkutató Intézete (IKI), a BME Nukleáris Technikai Intézet és a Paksi Atomerőmű Zrt. közel 40 szakemberének részvételével szemináriumot tartottunk az OAH-ban, amelyen az OAH műszaki háttér intézeteinek (TSO-k) kutatói beszámoltak a 2009-ben az OAH Műszaki Támogatási Tevékenysége keretében támogatott kutatások eredményeiről. A szeminárium levezető elnöke Horváth Kristóf, az OAH főosztályvezetője volt, aki az ülés megnyitásakor köszöntötte a megjelent szakembereket. Külön köszöntötte Rónaky Józsefet az OAH főigazgatóját, Herczeg Györgyöt az MTA főtitkárának képviseletében, Wojnárovits Lászlót az IKI igazgatóját és Tétényi Pál akadémikust. Rónaky József megnyitó szavaiban kiemelte a nukleáris kutatások és a műszaki háttér intézetek szerepének jelentőségét az OAH hatósági munkájának támogatásában. Felhívta a figyelmet a nukleáris biztonság, a nukleáris védettség és a proliferáció-állóság (angolul: nuclear safety, nuclear security and nuclear safeguards) szinergiájának fontosságára az atomenergia békés célú alkalmazásában. A szemináriumon 10 előadás hangzott el, amelyek áttekintették az elmúlt évben elvégzett kutatásokat a nukleáris védettség és proliferáció-állóság területén. Wojnárovits László zárószavaival kiemelte a szemináriumon előadó szakemberek felkészültségét, külön üdvözölve az egyre több fiatal szakembert és a generációk sikeres együttműködését, végül megköszönte az OAH által nyújtott anyagi és erkölcsi támogatást. A szemináriumon elhangzott előadások:

Tovább olvasom »

Regionális műhelytalálkozó

2010.05.14

20010. május 10-14. között regionális műszaki találkozó volt az OAH központjában. A valószínűségi biztonsági elemzés és a determinisztikus elemzés kombinációjáról („Combining Probabilistic Safety Assessment and Deterministic Analysis”) a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség RER/9/095 projektje keretében megrendezett találkozón atomerőművek, nukleáris biztonsági hatóságok és tervező, illetve műszaki támogató intézmények képviseletében 16 ország 35 szakembere vett részt. Tekintettel a hazai rendezésre, a találkozón jelentős számú magyar szakember is részt tudott venni. A meghívott előadókon kívül a résztvevők saját nemzeti tapasztalataikról is beszámoltak, ismertetve az általuk követett módszereket. A találkozó végén a résztvevők megkapták az előadások, a szervezési anyagok és a találkozó során készített fényképek elektronikus változatát. A résztvevők hasznosnak tartották az előadásokat és a helyenként élénk vitákat. Elismerésüket kifejezték ki a gördülékeny szervezésért, a kedvező körülményekért és a találkozót jellemző jó hangulatért.

Tovább olvasom »

Magyar elnök az Európai Biztosítéki Kutatási és Fejlesztési Szervezet (ESARDA) élén

2010.05.11

Az Európai Biztosítéki Kutatási és Fejlesztési Szervezet (ESARDA) 32. éves konferenciáján az Irányító Testület egyhangúlag Horváth Kristófot, az OAH főosztályvezetőjét, a szervezet jelenlegi alelnökét választotta meg az ESARDA elnökének a 2011-2012-es időszakra. A konferenciára Luxembourgban került sor, 2010. május 3. és 6. között. Magyarországot az MTA Izotópkutató Intézet, a Paksi Atomerőmű Zrt. és az OAH szakemberei képviselték. A soron következő éves konferenciának 2011-ben Budapest ad otthont. Az ESARDA-ról angolul az ESARDA honlapján, míg a magyarul itt talál bővebb információt.

Tovább olvasom »

Meghívó TSO szemináriumra

2010.05.11

Az OAH Általános Nukleáris Igazgatóságának Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztálya 2010. május 18-án az OAH földszinti előadótermében (1036 Budapest Fényes Adolf u. 4.) rendezi meg a „Az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági ellenőrzését szolgáló műszaki megalapozó tevékenység” című program keretében született műszaki-tudományos eredményeket bemutató szemináriumát. A szeminárium 8.30-kor kezdődik és kb. 12.00-ig tart. A szemináriumon elhangzó előadások:

Tovább olvasom »

Megjelent az OAH májusi Hírlevele

2010.05.10

a Hírlevél a Hírlevél melléklete (tartalomjegyzék)

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2010 április

2010.05.10

Válogatás a NucNet híreiből

Tovább olvasom »

MEGHÍVÓ AZ „ATOMENERGIÁRÓL – MINDENKINEK” CÍMŰ ISMERETTERJESZTŐ KONFERENCIÁRA EGERBE

2010.04.30

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és az Eszterházy Károly Főiskolával május 20-án ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel Egerben a főiskola felújítási munkálatai miatt a Hotel Flóra Platán termében (3300 Eger, Fürdő u. 5.) Az ezúttal hetedik alkalommal rendezett regionális konferencián az ismeretterjesztésben jártas neves előadók mindazokat a területeket áttekintik, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A konferenciateremben a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A szünetben a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja műszeres bemutató tart.

Tovább olvasom »

Az OAH műszaki háttérintézményeinek (TSO) szemináriuma az OAH-ban

2010.04.16

Az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának Műszaki Főosztálya 2010 április 14-15-én ötödik alkalommal rendezte meg „Az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági ellenőrzését szolgáló műszaki megalapozó tevékenység” című program keretében született műszaki-tudományos eredményeket bemutató szemináriumát. A 2010. április 14-15-én megtartott előadássorozat keretében (18 előadás) az OAH műszaki háttérintézményeinek képviselői beszámoltak az elmúlt évben végzett tevékenységükről. Az előadók a BME Nukleáris Technikai Intézettől, a KFKI Atomenergia Kutató Intézettől, a SOM System Kft-től, az ÉMI-TÜV SÜD Minőségügyi és Biztonságtechnikai Kft-től, az ETV-ERŐTERV Zrt-től, a HEPENIX Műszaki Szolgáltató Kft-től, a VEIKI Energia+ Kft-től, a Pannon Egyetemtől, a Trampus Mérnökiroda Kft-től és a NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézettől érkeztek, valamint előadást tartott Dr. Sváb János egyéni emelőgép szakértő is. A szeminárium mindkét napján közel negyvenen vettek részt, az érdeklődők között az OAH és partnerintézményeinek munkatársai mellett örvendetesen nagy számban képviseltették magukat a Paksi Atomerőmű Rt. szakemberei is. Az OAH paksi kirendeltsége video-konferencia keretében közvetlen részese lehetett az előadásoknak. Az előadásokat követő viták alkalmat biztosítottak a szakmai eszmecserére és a továbblépési lehetőségek megismerésére is.

Tovább olvasom »