ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Jordán és kínai szakemberek látogatása az OAH-ban

2015.09.29

2015. szeptember 21-én jordán, 25-én pedig kínai szakértői delegációt fogadott az Országos Atomenergia Hivatal. A vendégek főként a nukleáris és sugárvédelmi szabályozások, a környezet monitoring eljárások, a sugárzási és környezetvédelmi hatástanulmányok, valamint a nukleáris és sugaras veszélyhelyzetek kezelése és elhárítása iránt érdeklődtek.

Tovább olvasom »

Hatósági vezetők találkozója

2015.09.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 59. közgyűlésének margóján került sor a hatósági vezetők kétnapos találkozójára. 2015. szeptember 16-án a radioaktív anyagok és létesítmények védettségéhez kapcsolódó hatósági kihívásokról, míg szeptember 17-én az atomerőművek öregedés-kezeléséről és hosszú távú üzemeltetéséről tárgyaltak a hatóságok magas rangú képviselői, köztük az OAH két főigazgató-helyettese: Horváth Kristóf és Hullán Szabolcs.

Tovább olvasom »

Forrás: www.iaea.org Forrás: www.iaea.org

Véget ért a NAÜ 59. közgyűlése

2015.09.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 59. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a kulcsfontosságú határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, nukleáris biztonság és védettség, valamint biztosítékok terén végzett tevékenységét.

Tovább olvasom »

NAÜ értékelő jelentés a 2011. március 11-i Fukushima Daiichi atomerőműben bekövetkezett baleset okairól és következményeiről

2015.09.25

Megjelent a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatójának értékelő jelentése a 2011. március 11-i Fukushima Daiichi atomerőműben bekövetkezett baleset okairól és következményeiről. A jelentés sorra veszi a balesethez vezető emberi, szervezeti és technikai tényezőket, ok-okozati összefüggéseket, az azokból levont tanulságokat, valamint az azok alapján javasolt intézkedéseket. A jelentést széles körű nemzetközi együttműködés eredményeként a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 5 munkacsoportja állította össze, mintegy 42 tagállam 180 szakértőjének bevonásával.

Tovább olvasom »

Ázsiai regionális kommunikációs képzés – magyar előadás a stratégiáról és a tervezésről

2015.09.18

Az Ázsiai Nukleáris Biztonsági Hálózat kezdeményezésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében 2015. szeptember 7-11. között Malajziában került sor az ázsiai regionális kommunikációs képzésre, amelynek témája a kommunikációs stratégia kialakítása és a kommunikáció tervezése volt. A szakmai rendezvényen a NAÜ szakértője, valamint az Amerikai Egyesült Államok nukleáris hatóságának kommunikációs igazgatója mellett az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse is előadást tartott.

Tovább olvasom »

Folyik a felkészülés az új blokkok engedélyezési tevékenységére

2015.09.18

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai augusztus 31. és szeptember 4. között képzésen vettek részt. A képzés annak a programnak a része, amely felkészíti a hatóság munkatársait a paksi telephelyen építendő új blokkok felügyeletére. A résztvevők elmélyíthették ismereteiket az orosz technológiával, a tervezett, új reaktorok biztonságot befolyásoló műszaki megoldásaival kapcsolatosan. A képzés hatékonyságát növelte, hogy az új blokkok műszaki megoldásait a felkért előadó összevetette a jól ismert, Pakson üzemelő blokkok biztonsági megoldásaival.

Tovább olvasom »

Az OAH pénzügyi ügyintézőt, valamint közbeszerzési referenst keres

2015.09.16

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársat keres pénzügyi ügyintéző, valamint közbeszerzési referens munkakörbe. A közbeszerzési referens feladata lesz többek között a közbeszerzési eljárások teljes körű lefolytatása az előkészítéstől a szerződéskötésig. A pénzügyi ügyintéző feladatkörébe tartozik majd többek között a hivatalhoz beérkezett számlák rögzítése, továbbá az átutalások elkészítése.

Tovább olvasom »

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársat keres ionizáló sugárzások elleni védelemmel kapcsolatos hatósági felügyelői munkakörbe

2015.09.11

Az pályázat részletes leírását a csatolt dokumentumban találja meg.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 2-es blokkjának éves karbantartása

2015.09.03

A Paksi Atomerőműben a héten befejezték a 2. blokk esedékes karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberei az újraindítást követően ismét névleges teljesítményre hozták a blokkot. A 2015. augusztus 8-án elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött, tervszerű, ciklikus karbantartási, ellenőrzési és javítási tevékenységeket elvégezték.

Tovább olvasom »

Új atomerőművi blokkok útmutató-tervezetei az OAH honlapján

2015.08.28

Az Országos Atomenergia Hivatal a nukleáris biztonsági szabályzati követelmények teljesítésének módját az atomenergia alkalmazóival egyeztetve, egyértelmű ajánlásokat tartalmazó útmutatókban fejti ki, azokat az érintettekhez eljuttatja és a társadalom minden tagja számára hozzáférhetővé teszi. Az OAH kidolgozta az új blokkok létesítésére vonatkozó jogszabályok teljesítését elősegítő útmutató-tervezetek első csomagját és – alkalmazásuk minél előbbi megkezdése érdekében – tájékoztatási céllal megjelentette a honlapján.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

2015.08.26

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke az Országos Atomenergia Hivatal két munkatársát részesítette állami kitüntetésben. Munkája elismeréseként Kakasy Olivérnek Magyar Arany Érdemkeresztet, Fehér Ákosnak Magyar Ezüst Érdemkeresztet adományozott, amelyet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ünnepélyes keretek között adott át augusztus 26-án.

Tovább olvasom »

Önálló menüpontban az új atomerőművi blokkok létesítésének engedélyezéséhez kapcsolódó információk

2015.08.24

Az Országos Atomenergia Hivatal számára kiemelt jelentőségűek az új atomerőművi blokkok létesítésének engedélyezéséhez kapcsolódó hatósági feladatok. A teljes folyamat átláthatósága érdekében önálló menüpontban foglaljuk össze a lakosság számára a lényeges információkat.

Tovább olvasom »