ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Útmutatótervezet Útmutatótervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.01.24

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Ajánlás atomerőmű és kiégett üzemanyag átmeneti tárolására szolgáló létesítmény leszerelési tervdokumentumainak kidolgozásához” című felülvizsgált útmutató célja, hogy ajánlásokat adva bemutassa a leszerelés tervezésének folyamatát, egyértelművé tegye a leszerelési tervdokumentumok funkcióját, amelyek tartalmazzák azokat a terveket, amelyek biztosítják a biztonságos leszerelést, valamint meghatározzák a hatóság felé történő tájékoztatási kötelezettségeket.

Tovább olvasom »

Sajtóanyag Sajtóanyag

Elérhetők az OAH évindító sajtótájékoztatójának anyagai

2020.01.23

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójához készített sajtóanyag és előadás elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Forrás: pixabay Forrás: pixabay

Elérhető az OAH 2020. évi ellenőrzési terve

2020.01.22

Az Országos Atomenergia Hivatal – eleget téve törvényi kötelezettségének – elkészítette a 2020. évre vonatkozó ellenőrzési tervét, amely elérhető az OAH honlapján. Az OAH évente közel kétezer ellenőrzést végez, ezekre egyrészt az év elején meghatározott ellenőrzési terv szerint kerül sor, másrészt az év folyamán számos terven felüli ellenőrzést is végrehajtanak az OAH szakemberei, megfelelve a hivatal hatósági felügyeleti kötelezettségeinek.

Tovább olvasom »

Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató

Évindító sajtótájékoztató

2020.01.17

Az Országos Atomenergia Hivatal 2020. január 23-án (csütörtök) 10.30 órai kezdettel tartja évindító sajtótájékoztatóját, amelynek fókuszában a hazai nukleáris létesítmények értékelése, valamint az új blokkok engedélyezése áll.

Tovább olvasom »

Útmutatótervezet Útmutatótervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.01.17

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Nukleáris létesítmények hatósági ellenőrzése” című felülvizsgált útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon az engedélyes részére a hatékony és eredményes hatósági ellenőrzés támogatásához, ezáltal biztosítva a létesítmény nukleáris biztonsági szintjének fenntartását és növelését, egyértelművé téve az ellenőrzéssel kapcsolatos hatósági követelményeket és elvárásokat.

Tovább olvasom »

Véradás Véradás

A társadalmi felelősségvállalás jegyében véradás az OAH-ban

2020.01.16

Az Országos Vérellátó Szolgálat 2020. január 15-én véradást szervezett, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai egyéni jelentkezés alapján vehettek részt. Összesen 31 fő vállalta az önkéntes véradást, akik közül 14-en első véradók voltak.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.01.09

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult, csomagvizsgáló röntgenberendezés forgalomba hozatalának engedélyezésére (típusengedély) irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.01.07

Felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Üzemelő atomerőművi nukleáris környezetben lévő beton- és vasbeton szerkezetek” című útmutató felülvizsgált változata. Az útmutató célja, hogy megfogalmazza a nukleáris környezetbe kerülő beton- és vasbeton szerkezetek készítésére vonatkozó szempontokat és követelményeket.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.01.06

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Csővezetékek törés előtti szivárgásészlelés módszertanának alkalmazása” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva a konténmenten (hermetikus tér) belüli csővezetékek törést megelőző szivárgási képességének igazolásával kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse a meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.01.06

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Atomerőművi rendszerelemek karbantartása hatékonyságának monitorozása” című útmutató első változata.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet Igazgatási szünet

Igazgatási szünet az OAH-nál

2019.12.20

Az Országos Atomenergia Hivatal 2019. december 23-tól 2020. január 5-ig – biztosítva a zavartalan ügymenetet és feladatellátást – igazgatási szünetet tart a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben foglaltaknak megfelelően.

Ezúton kívánunk minden partnerünknek, valamint a honlapunkra látogatóknak boldog, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt!

Tovább olvasom »

Reagálás Reagálás

Reagálás a bodai kutatásokkal kapcsolatban megjelent téves információkra

2019.12.20

Az elmúlt időszakban számos esetben jelent meg téves információ a nagy aktivitású hulladékok végső elhelyezésére vonatkozó, Boda térségében végzett kutatásokkal kapcsolatban.

Egyfelől tényleges felszíni kutatások valóban csak ebben a térségben folynak, azonban a tevékenységek megkezdése előtt két alkalommal folytattak le, először a Nyugat-Mecsek területeire, majd az egész országra vonatkozó szűrési programot a szakemberek, amely geológiai, környezetvédelmi és társadalmi szempontokat is figyelembe véve rangsorolta a lehetséges helyszíneket. Mindkét esetben a bodai térség tűnt a szakmai szempontok alapján a legalkalmasabbnak.

Másrészről egyelőre nem született döntés a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló mélygeológiai tároló létesítéséről. Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. kérelméhez kapcsolódó eljárásban – kizárólag a bodai térségre vonatkozó telephelykutatási keretprogramot fogadta el. A tároló létesítésére vonatkozó engedélyezési eljárás a kutatási fázisok sikeres befejezése esetén is még több évtizedes távolságra van, mivel most még nem tudható biztosan, hogy a Bodai Agyagkő Formáció valóban alkalmas-e a tárolólétesítmény befogadására.

Tovább olvasom »