ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Temelin

2006.08.04

A cseh nukleáris biztonsági hatóság tájékoztatása (www.sujb.cz) szerint a Temelini Atomerőmű 2. reaktorblokkján 2006. augusztus 2-án 18 m3, radioaktív izotópokat tartalmazó víz folyt ki egy tárolótartályból. A nemzetközi nukleáris eseményskálán kis jelentőségűnek minősített esemény következtében személyi sérülés, környezeti kibocsátás nem történt.

Tovább olvasom »

Üzemzavar Svédországban

2006.08.04

A svéd nukleáris biztonsági hatóság tájékoztatása (www.ski.se) szerint a Forsmark Atomerőmű 1. reaktorblokkján 2006. július 25-én egy elektromos rövidzárlat következtében működésbe léptek a biztonsági rendszerek és leállították a reaktort. Az esemény során a biztonsági rendszerek egy részénél működési zavarokat tapasztaltak, két dízelgenerátort csak 23 perc késéssel tudott a személyzet elindítani. Az üzemzavari hűtőrendszerek megfelelően működtek, az esemény során a reaktor hűtése biztosítva volt. Személyi sérülés, radioaktív anyag kibocsátás nem történt. Az esemény a hétfokozatú nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES skála) INES 2, „üzemzavar” besorolást kapott.

Tovább olvasom »

Regionális munkaülés az OAH-ban

2006.06.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) regionális munkaülést szervezett május 29. és június 2. között Budapesten az OAH székházában. A találkozó tematikájában az esemény-, a tranziens-, és előhírnök elemzések szerepeltek. Dr. Lux Iván, az OAH főigazgató-helyettese a műhelytalálkozó megnyitásakor kiemelte, hogy a regionális rendezvények magyarországi szervezése lehetővé teszi, hogy nagyszámú hazai szakember vehet részt nemzetközi szinten elismert előadók előadásain.

Tovább olvasom »

A teljesítménynövelés átalakítási engedélyezése

2006.06.22

Az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatósága 2005 novemberében elvi átalakítási engedélyt adott arra, hogy 8%-kal növeljék a paksi atomerőmű blokkjainak névleges teljesítményét. A teljesítménynövelés blokkonként eltérő ütemezésben, több lépésben történik.

Tovább olvasom »

Egy TV műsor kapcsán

2006.06.12

Dr. Koblinger László, az OAH főigazgató-helyettese is részt vett az ATV 2006. június elsejei Friderikusz műsorában. A műsor apropója a kiégett fűtőelemek kezelésének biztonságáról és a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról szóló közös egyezmény Bécsben nemrég tartott felülvizsgálati értekezlete volt.

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2006 május

2006.06.08

Tovább olvasom »

Sajtóközlemény a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséről létrejött nemzetközi egyezmény második felülvizsgálati értekezletéről

2006.05.24

Ma fejeződik be Bécsben a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséről létrejött nemzetközi egyezmény második felülvizsgálati értekezlete, amelyen a résztvevő 41 ország megvitatta az egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítését.

Tovább olvasom »

Fizikatanári ankét

2006.04.24

Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat oktatási szakcsoportja 1973-ban, a veszprémi Fizikatanári Ankéton alakult meg, előtte Oktatási Bizottság, még előbb Középiskolai Bizottság működött. A szakcsoport megalakulásától kezdve legfontosabb feladatának tekintette, hogy a fizikatanárok szakmai felkészültségét, fejlődését és tájékozottságát segítse. Ezt a célt szolgálják az évenként megrendezett Fizikatanári Ankétok, melyek nagyon népszerűek, minden alakalommal száznál több fizikatanár vesz részt rajtuk.

Tovább olvasom »

„Csernobil – 20 év után”

2006.04.13

Az OAH és a TIT Stúdió Egyesület országos ismeretterjesztő konferenciát rendezett április 12-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében „Csernobil – 20 év után” címmel. A csaknem 400 résztvevő nagy érdeklődéssel hallgatta az előadásokat, amelyekben neves előadók bemutatták az esemény lefolyását, ismertették a radiológiai és egészségügyi hatásokat a világban és Magyarországon, beszámoltak az atomerőművek biztonságával kapcsolatos fejlődésről és a nemzetközi nukleáris biztonsági rendszer keretében zajló nemzetközi együttműködésről. Az elmúlt évben Csernobilban járt magyar tudományos expedícióról az expedíció vezetője tartott képes beszámolót.

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2006 március

2006.04.04

Adatok a NucNet „Évkönyv – 2005” –ből Az atomenergia–ipar helyzete · 443 atomerőművi blokk működött 2005-ben 369 915 GW(e) nettó kapacitással. · 24 atomerőművi blokk van épülőben.

Tovább olvasom »

Köszöntő

2006.03.30

Tisztelt Látogatónk! Örömmel köszöntöm munkatársaim nevében is az Országos Atomenergia Hivatal honlapján. Az atomenergia biztonságos alkalmazása területén fontos nemzetközi elvárás, hogy a hatóság tevékenységét a nyitottság és az átláthatóság jellemezze. Az atomenergia alkalmazásának biztonsága érdekében létrejött átfogó nemzetközi egyezmények szigorú értesítési, tájékoztatási kötelezettségeket írnak elő. Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény előírásai ezért is hangsúlyozottan foglalkoznak a tájékoztatással kapcsolatos feladatokkal, amelyek ellátását és összehangolását az OAH feladatává teszik. A szakterület sajátos tájékoztatási feladatain túl a hazai törvények és rendeletek kiterjedten szabályozzák a közérdekű feladatokat ellátó szervek kötelezettségeit a közvélemény pontos és gyors tájékoztatása és a kezelésükben lévő közérdekű adatok hozzáférhetőségének biztosítása területén. Mindezen elvárások és kötelezettségek teljesítése érdekében az Országos Atomenergia Hivatal széleskörű tájékoztatási tevékenységét folytat az atomenergia alkalmazásának biztonsága területén a hatáskörébe tartozó kérdésekben. Az OAH-nak alapvető érdeke, hogy tevékenységét minél szélesebb körűen megismerjék és elismerjék, ezért arra törekszik, hogy nyílt, őszinte, szakszerű, közérthető és időben történő tájékoztatást adjon politikájáról, céljairól, feladatairól, azok végrehajtásáról, döntéseiről, továbbá minden tevékenységi körébe és illetékességébe tartozó közérdeklődésre számot tartó eseményről. Az OAH tájékoztatási tevékenységével is igazolni kívánja, hogy szakmailag felkészült illetékes hatóságként, a szükséges feltételekkel és eszközökkel rendelkezve hatékonyan látja el feladatait és mindenben rászolgál a lakosság, a hazai és nemzetközi szakmai közvélemény bizalmára. Ebben a munkában fontos szerepet szánunk a honlapunknak is, és reméljük, hogy az érdeklődők ezen keresztül is minél több ismeretet és információt szerezhetnek az OAH tevékenységéről. Számítunk látogatóink véleményére, köszönettel vesszük észrevételeiket, ötleteiket, s ezek figyelembevételével szeretnénk az OAH honlapját minél érdekesebbé, tartalmasabbá, s ezáltal hasznosabbá tenni az Önök számára. Dr. Rónaky József főigazgató

Tovább olvasom »