ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

15 éves az OAH

2006.03.20

Az OAH – megalapításának 15 évfordulója alkalmából – 2005. február 8-án ünnepi ülést tartott. Az OAH dolgozói együtt ünnepeltek az engedélyesek és a társhatóságok, valamint a műszaki háttérintézetekben dolgozók képviselőivel. Eljöttek az OAH-val rendszeres kapcsolatban álló kormányzati szervek képviselői is. Először az OAH-t felügyelő dr. Petrétei József igazságügy-miniszter köszöntötte a megjelenteket. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget képviselő KIM Byung-Koo igazgató köszöntő szavai után került sor dr. Rónaky főigazgató beszámolójára az elmúlt 15 év legfontosabb eredményeiről. Ezután a nukleáris létesítmények vezetői beszéltek az OAH és intézményük közötti sokéves kapcsolatról.

Tovább olvasom »

Álláshirdetés

2006.03.20

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársat keres nukleáris biztonsági felügyelői munkakörbe. Feladatok: hatósági engedélyezés, ellenőrzés, elemzés, esemény-kivizsgálás, értékelés, nukleárisbaleset-elhárítási felkészülés.

Tovább olvasom »

Az OAH főigazgatója a NATO-központban

2006.03.20

2006. február 22-én, szerdán dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója volt az ELTE Jogi Kar Külügyi Vitakörének vendége az iráni atomprogrammal kapcsolatos megbeszélésen. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának tagjaként az OAH főigazgatója számos alkalommal vett részt az iráni atomprogrammal kapcsolatos megbeszéléseken, s így első kézből tájékoztathatta a vitakör résztvevőit az atomprogrammal kapcsolatban felmerülő kérdésekről, illetve a vonatkozó egyezményekben vállalt kötelezettségekről.

Tovább olvasom »

Egyeztetés Püspökszilágyon

2006.03.20

A radioaktív anyagok központi nyilvántartása és a helyi nyilvántartások ellenőrzése az Országos Atomenergia Hivatal feladata. A nyilvántartási adatok pontos vezetéséhez és ezáltal a radioaktív forrásokkal dolgozó cégek ellenőrzésének megalapozásához nagyon fontos, hogy az OAH szorosan együttműködjön az elhasznált radioaktív források tárolásáért, illetve eltemetéséért felelős püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) szakembereivel. A két szervezet közötti kapcsolat erősítése érdekében az OAH Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztálya (NURAF) szakemberei 2006. február 21-én szakmai látogatást tettek Püspökszilágyon. Miután az RHFT szakemberei beszámoltak a radioaktív hulladékok nyilvántartásának fejlődéséről, a résztvevők megvitatták a központi és a püspökszilágyi nyilvántartás összevetésének és egyeztetésének módszereit, valamint a jövőbeni szoros együttműködés és információcsere lehetőségeit. Ezzel a nyilvántartási adatok rendszeres pontosítása és így naprakészen tartása biztosítható.

Tovább olvasom »

Látogatás az MTA Izotópkutató Intézetben

2006.03.20

2006. február 9-én az OAH Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztályának dolgozói szakmai látogatást tettek a Magyar Tudományos Akadémia Izotópkutató Intézetben (IKI). A látogatás során az IKI szakemberei több előadást tartottak az intézetben folyó kutatási tevékenységekről, köztük a sérült fűtőelemek eltávolításával kapcsolatos biztosítéki témákról, a nukleáris anyagok roncsolásmentes, gammaspektrometriás vizsgálatáról, a neutronforrások és ismeretlen eredetű nukleáris minták vizsgálati lehetőségeiről, környezeti minták tömegspektrometriás analíziséről, valamint izotópmigrációs mérésekről. A látogatók megismerkedtek az IKI laboratóriumaiban folyó tevékenységgel, majd az OAH képviselői a jövőbeni együttműködés lehetőségeit vitatták meg az IKI vezetőivel. Egyetértettek abban, hogy az IKI által végzett támogató tevékenység jelentős mértékben hozzájárul a nukleáris és radioaktív anyagok nyilvántartása, ellenőrzése és engedélyezése terén jelentkező OAH feladatok ellátásához.

Tovább olvasom »

NAÜ program atomerőművek üzemidő hosszabbításáról

2006.03.20

2006. január 23-25. között tartották meg Bécsben a program Irányító Testületének negyedik ülését, amelyen Magyarország képviselőjeként Vöröss Lajos, az OAH főtanácsadója vett részt.

Tovább olvasom »

WENRA szeminárium Brüsszelben

2006.03.20

Az európai nukleáris biztonsági hatóságok vezetőit tömörítő szervezet, a WENRA nagyszabású szemináriumot szervezett 2006. február 9-én Brüsszelben az EU országok nukleáris biztonsági előírásainak harmonizálására indított projekt eredményeinek ismertetésére. A szemináriumon dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója, dr. Lux Iván, főigazgató-helyettes, Radnóti istván a PA Rt. biztonsági igazgatója és Pekárik Géza a PA Rt. műszaki igazgatója képviselte Magyarországot.

Tovább olvasom »

WENRA ülés az európai biztonsági ajánlásokról

2006.03.20

Az európai nukleáris biztonsági hatóságok vezetőit tömörítő szervezet, a WENRA december 7. és 9. között tartotta második találkozóját 2005-ben.

Tovább olvasom »

--- HÍREK---

2006.02.18

Tovább olvasom »

WENRA ülés az európai biztonsági ajánlásokról

2006.01.11

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2005 december

2005.12.18

Tovább olvasom »