ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Záróértekezlet Záróértekezlet

Lezárult a NAÜ EPREV „követő” missziója

2022.07.08

2022. július 8-án záróértekezlet keretében hivatalosan is véget ért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszert felülvizsgáló) EPREV „követő” missziója, amelynek során a nemzetközi szakértői delegáció a 2016-os EPREV-misszió javaslatainak és ajánlásainak hasznosulását vizsgálta. A 2016-os misszió megállapításai alapján kidolgozott intézkedési terv végrehajtása eredményes volt, számos területen jelentős fejlesztések történtek Magyarországon. Külön kiemelték a nukleárisbaleset-elhárításban résztvevő szervezetek közötti jó együttműködést és az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer átláthatóságát.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

NAÜ-közlemény az EPREV „követő”misszióról

2022.07.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közzétette a magyarországi EPREV „követő” misszióról szóló sajtóközleményt.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelés az 1. blokkon

2022.07.06

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkjának teljesítményét 2022. július 5-én 418 MW-ig csökkentették villamos zárlati hiba által okozott gépész berendezés üzemképtelenség miatt. A szükséges intézkedések és ellenőrzések elvégzését követően az 1. blokkot a hiba jelentkezésétől számított egy órán belül névleges teljesítményre terhelte fel az üzemeltető személyzet.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új munkatársat keres az OAH felügyelő álláshelyre

2022.07.05

Az új munkatárs feladatai közé tartozik az atomenergia védett és biztonságos felhasználásának műszaki felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenységek ellátása.

Tovább olvasom »

Hírlevél Hírlevél

Megjelent az OAH-hírlevél idei első száma

2022.07.05

A hírlevélben foglalkozunk többek között a nukleáris létesítmények 2021. évi biztonsági teljesítményének értékelésével, a fontosabb jogszabályváltozásokkal és szervezeti változásokkal, valamint a nemzetközi együttműködésekkel. Emellett olyan témák is megjelennek, mint az ARTEMIS misszió, a 30 éves magyar biztosítéki támogatóprogram jubileumi ülése, valamint a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló üzemeltetési engedélyének módosítása.

Tovább olvasom »

MSZT MSZT

Sikeres külső audit

2022.07.05

Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. június 30-án megkapta a Magyar Szabványügyi Testület döntését, mely szerint az OAH minőségirányítási rendszere a 2022. május 16-án megtartott éves felülvizsgálat alapján továbbra is megfelel az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány előírásainak.

Tovább olvasom »

EPREV "követő" misszió EPREV

Elkezdődött a NAÜ EPREV „követő” missziója Magyarországon

2022.07.04

2022. július 3-8. között kerül sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség EPREV „követő” missziójára, amelynek keretében nemzetközi szakértői delegáció vizsgálja felül az előző, 2016-os misszió során, a hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszerrel kapcsolatban tett javaslatok és ajánlások hasznosulását.

Tovább olvasom »

ENSREG ENSREG

ENSREG-konferencia és plenáris ülés Brüsszelben

2022.07.04

2022. június 21-én került sor az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) soron következő plenáris ülésére. Az ülés a hatodik Európai Nukleáris Biztonsági Konferenciához kapcsolódott. A június 20-21-i brüsszeli konferencián a hatóságok és a nukleáris ipar képviselői mellett fontos szerepet kaptak a különböző társadalmi szervezetek is, mint például a Greenpeace. A rendezvényen a résztvevők tájékozódtak, illetve eszmét cseréltek a térség biztonságot érintő legfontosabb kérdéseiről: az ukrajnai háború nukleáris biztonságra gyakorolt hatásáról; a Covid-19 világjárvány tapasztalatairól és tanulságairól; a lakosság bevonásáról a radioaktív hulladékok kezelésével és az üzemidőhosszabbítással kapcsolatos eljárásokba továbbá az innovatív tervekről, például a kis moduláris reaktorok engedélyezéséről, valamint a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kutatásokról.

Tovább olvasom »

forrás: www.paks2.hu forrás: www.paks2.hu

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban az olvadékcsapda gyártási engedélyét

2022.06.30

Az Országos Atomenergia Hivatal engedélyt adott az olvadékcsapda gyártására, ami hosszú-gyártási idejű berendezés, ezért már a létesítési engedély kiadása előtt megkezdhető annak gyártása.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Zajlik a Joint Convention 7. felülvizsgálati értekezlete

2022.06.29

2022. június 27. és július 8. között Bécsben kerül sor a kiégett fűtőelemek kezelésének biztonságáról és a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról szóló közös egyezmény (Joint Convention) részes államainak hetedik felülvizsgálati értekezletére.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Az OAH elnökének látogatása a NAÜ-nél

2022.06.29

Az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, Kádár Andrea Beatrix 2022. június 23-án hivatalos bemutatkozó látogatást tett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél. Az elnökasszonyt Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója fogadta, valamint helyettesei közül: Lydie Evrard nukleáris biztonsági és védettségi főigazgató-helyettes, Massimo Aparo, a nukleáris biztosítéki terület vezetője, valamint Hua Liu, a műszaki együttműködés területért felelős főigazgató-helyettes.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2022.06.29

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges résfal teszt kivitelezési tevékenységeire adott építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »