ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Nukleáris létesítmények öregedéskezelésének uniós felülvizsgálata

2018.06.05

Az öregedéskezelés témakörében 2018. május 14 és 18. között Luxemburgban került sor az Európai Unió nukleáris létesítményeket üzemeltető tagállamainak tematikus szakértői felülvizsgálatához kapcsolódó értekezletre. Magyarországot a Paksi Atomerőmű, a Budapesti Kutatóreaktor és az Országos Atomenergia Hivatal szakértőiből álló csoport képviselte.

Tovább olvasom »

Magyar siker a NAÜ nemzetközi diákpályázatán: középiskolás csapatunk a világ öt legjobbja között

2018.06.04

A nukleáris tudomány és technológia iránti érdeklődés felkeltése érdekében a 2018. május 28-31. között, Dél-Koreában tartott harmadik nemzetközi nukleáris humán erőforrás-fejlesztési konferencia margóján, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nemzetközi diákpályázatot írt ki 14-18 éves középiskolások számára.

Tovább olvasom »

Útmutató tervezet Útmutató tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2018.05.29

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőművi blokk létesítési engedélyezési dokumentációjának tartalmi és formai követelményei” című útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva a létesítési engedélykérelemmel kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését.

Tovább olvasom »

Útmutató tervezetek Útmutató tervezetek

Útmutató-tervezetek az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2018.05.29

Az Országos Atomenergia Hivatal két új útmutató tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából: az egyik útmutatást nyújt a Nukleáris Biztonsági Szabályzat hatálya alá tartozó sajátos építmények tervezésének NBSZ-konform elvégzéséhez, a másik ajánlásokat ad az új atomerőművi blokkok biztonsága szempontjából meghatározó elemzések független elvégzésére. Az útmutató-tervezetekhez kapcsolódó véleményeket 2018. június 12-ig várjuk az utmutatovelemeny@haea.gov.hu címre.

Tovább olvasom »

Adatvédelmi tájékoztató Adatvédelmi tájékoztató

Adatvédelmi tájékoztatót tett közzé az OAH

2018.05.25

Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének (GDPR – General Data Protection Regulation) megfelelően az Országos Atomenergia Hivatal adatvédelmi tájékoztatót tett közzé honlapján.

Tovább olvasom »

Módosultak a szakmagyakorlási jogosultsági kérelmek benyújtásának feltételei Módosultak a szakmagyakorlási jogosultsági kérelmek benyújtásának feltételei

Módosultak a szakmagyakorlási jogosultsági kérelmek benyújtásának feltételei

2018.05.25

Az elektronikus ügyintézés életbe lépése a szakmagyakorlási jogosultsági kérelmek előkészítését és benyújtását is érinti. Az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatót tett közzé a változásokról.

Tovább olvasom »

Workshop Kijevben Workshop Kijevben

Regionális kommunikációs workshop Kijevben, magyar szakmai támogatással

2018.05.23

2018. május 14-18. között Kijevben került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az ukrán nukleáris hatóság, valamint a nukleáris biztonsággal foglalkozó ukrán tudományos és technikai központ szervezésében arra a regionális kommunikációs workshopra, amelynek tematikája a NAÜ nemrég közzétett „Kommunikáció és konzultáció az érdekelt felekkel” című útmutatójához kapcsolódott. A NAÜ felkérésére az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse szakmai előadóként vett részt a rendezvényen.

Tovább olvasom »

Az atomenergia biztonságos alkalmazásának hírei - 2018. április

2018.05.11

Nukleáris létesítmények 2017-es biztonsági teljesítményének értékelése. Nemzetközi szakértői munkacsoportülésnek adott otthont az OAH. NAÜ-ösztöndíjasok fogadása. WENRA reaktorharmonizációs munkacsoportülés. EU tematikus szakértői felülvizsgálat. Megkezdődött a Paksi Atomerőmű Időszakos Biztonsági Jelentésének (IBJ) értékelése. Átfogó ellenőrzési gyakorlat a Safeguards Támogató Program keretében. BKR fűtőelemláb-sérülés és fűtőköteg felcserélése esemény hatósági eseménykivizsgálásának tapasztalatai. A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója bővítésének helyzete 2017-ben. Lezárult az RHFT első időszakos biztonsági felülvizsgálata. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló üzemeltetési engedélye. Idegen testek a sprinkler rendszerben – eseménykivizsgálás. Változások az OBEIT-ben.

Tovább olvasom »

Szaúdi látogatók az OAH-ban

2018.05.10

2018. május 7-én kétfős szaúdi delegáció látogatott az Országos Atomenergia Hivatalhoz, ahol az OAH veszélyhelyzetkezelési feladatairól, valamint az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszerről kaptak részletes tájékoztatást, emellett megismerkedtek az OAH veszélyhelyzet-kezelési központjával (CERTA) és az ott alkalmazott szoftverekkel.

Tovább olvasom »

Négyoldalú találkozó az OAH-nál

2018.05.09

2018. május 3. és 4. között Budapesten, az Országos Atomenergia Hivatalban került sor a cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris szabályozó hatóságok évente megrendezett négyoldalú találkozójára. A felek ismertették a legutóbbi, 2017-es találkozó óta eltelt időszakra vonatkozóan a saját hatóságaiknál történt legfontosabb eseményeket, valamint a meglévő és új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos hatósági intézkedéseket.

Tovább olvasom »

Lezajlott az ENSREG közmeghallgatása Brüsszelben

2018.05.08

Az átláthatóság és nyitottság jegyében 2018. május 3-án lezajlott az öregedéskezelésről szóló tematikus szakértői felülvizsgálathoz kapcsolódó közmeghallgatás Brüsszelben. Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) által szervezett rendezvényen 17 érdeklődő jelent meg.

Tovább olvasom »

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2018. évi karbantartása

2018.05.01

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2018. május 1-től megkezdődött a 3. blokk 2018. évi nagykarbantartása, amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. A főjavítást az előzetes terveknek megfelelően az összes fűtőelemköteg reaktorból történő kiemelése mellett, a reaktortartály ciklikus vizsgálatával egybekötve hajtják végre. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »