ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Elektronikus ügyintézés az Országos Atomenergia Hivatal hatósági eljárásaiban

2018.01.02

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény értelmében 2018. január 1-jétől a törvény hatálya alá tartozó szervezeteknél, így az OAH-nál is, megindul az elektronikus ügyintézés biztosítása. A természetes személy ügyfelek jogosultak, a gazdálkodó szervezetek, jogi képviselők kötelezettek lesznek az elektronikus kapcsolattartásra. Az OAH elektronikus ügyintézési portálja előzetes regisztráció után a https://atdr.haea.gov.hu címen érhető el.

Tovább olvasom »

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2017.12.22

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelme alapján indított, „MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 4. blokkjának tervezett üzemidőn túli üzemeltetési engedélykérelme” tárgyú közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban döntést hozott. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető Paks város Önkormányzatának hirdetőtábláján, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

A Paks II. Atomerőmű Zrt. visszavonta egyes felvonulási épületek építésére szóló engedélykérelmét

2017.12.21

Az OAH egyik kiemelt feladata, hogy szakmai információkkal, útmutatókkal, átlátható szabályozással és döntési mechanizmussal megfelelő működési környezetet teremtsen az engedélyesek számára, ennek szellemében a hivatal és a Paks II. Zrt. szakemberei között folyamatos az egyeztetés. Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan készül az új blokkokhoz kötődő engedélykérelmek befogadására, amely szakmailag és a törvényben meghatározott eljárási idők miatt is jelentős feladat a hivatal számára.

Tovább olvasom »

Az OAH felülvizsgálta a Fukushima tanulságait feldolgozó Nemzeti Akciótervet

2017.12.21

2011-ben, a fukushimai baleset nyomán, Magyarországon is sor került a Paksi Atomerőmű ellenálló képességének felülvizsgálatára, az ún. stressz-tesztre. Az eredmények alapján elhatározott jobbító intézkedések egységes keretben, a Nemzeti Akciótervben jelentek meg, amelyet az OAH a honlapján nyilvánosságra hozott. Az OAH az akciótervet az elmúlt években többször is (2013-ban, 2015-ben és 2016-ban) felülvizsgálta az EU felkérésére, illetve a Nukleáris Biztonsági Egyezmény okán. A teljesítéséhez közeledve az EU elvárásainak is megfelelve az OAH 2017 végén ismét elvégezte a terv áttekintését.

Tovább olvasom »

Ruténium-ügy: az EU az ENSREG-et kérte fel

2017.12.21

December 13-án az Európai Bizottság nukleáris kérdésekkel foglalkozó munkacsoportja tájékoztatást adott a ruténium-üggyel kapcsolatban eddig tett uniós lépésekről, illetve felkérte az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportját (ENSREG), hogy foglalkozzon az üggyel. Az ENSREG december 20-i ülésén tárgyalta meg az ügyet. Ahogy azt korábban már jeleztük, az elvégzett számítások alapján a szennyezés forrása az Ural vidékére tehető. A kibocsátás tényleges forrása és helye nem ismert, azonban az megállapítható, hogy nagy valószínűséggel nem nukleáris létesítményből származik. Az egészségre és a környezetre ártalmatlan szennyezés forrása, műszaki jellemzői, okai nem ismertek, ezért a megfelelő következtetéseket nem lehet levonni, a tapasztalatokat nem lehet hasznosítani. Az ENSREG levélben szándékozik felvenni a kapcsolatot az illetékes orosz szervekkel, további információt kérve.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás Kisnémediben

2017.12.20

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 14-én közmeghallgatást tartott a Kisnémedi Művelődési Házban „a püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata” tárgyú hatósági eljáráshoz kapcsolódóan.

Tovább olvasom »

Az OAH benyújtotta a magyar Nemzeti Jelentést az EU tematikus szakértői felülvizsgálatához

2017.12.19

Az EU Nukleáris Biztonsági Irányelve (2014/87/EURATOM (NSD)) szerint hatévente tematikus szakértői felülvizsgálatot kell végrehajtani minden, nukleáris létesítményeket üzemeltető tagállamban. Az első ilyen felülvizsgálatra 2017-ben került sor. A felülvizsgálat során a tagállamoknak először nemzeti értékelést kell készíteniük az adott témakörben, amelyet közzé kell tenniük angolul is. A tagállamok felülvizsgálják egymás jelentéseit, továbbá a jelentésekhez bárki tehet észrevételeket és tehet fel kérdéseket. Az EU szakértőket is felkért a jelentések vizsgálatára. A felülvizsgálat eredményeit 2018 tavaszán egy konferencia keretében mutatják be a tagállamok és a felkért szakértők, majd ezekről összegző jelentés készül.

Tovább olvasom »

Pénzügyi- számviteli ügyintézőt keres az OAH

2017.12.18

Az új munkatárs feladata lesz többek között a beérkezett számlák rögzítése, átutalások elkészítése, a Magyar Államkincstárral való kapcsolattartás, valamint a főkönyvi könyvelés. Jelentkezési határidő 2018. január 20. A jelentkezési dokumentumokat az Országos Atomenergia Hivatalnak címezve, elektronikus formában az allas@haea.gov.hu címre kérjük benyújtani.

Tovább olvasom »

Új munkatársat keres az OAH a programozható rendszerek védelmi területére

2017.12.18

A felügyelői munkakörben foglalkoztatott munkatárs feladatai közé tartozik majd a nukleáris létesítmények, nukleáris és más radioaktív anyagokat használó egyéb létesítmények programozható rendszerei védelmi intézkedéseinek engedélyezése, ellenőrzése és felügyelete, valamint a hivatal információbiztonságának ellenőrzése és felügyelete.

Tovább olvasom »

Elhunyt Lengyel Zoltán, az OAH nyugalmazott főosztályvezetője

2017.12.18

Őszinte részvéttel, megrendülten tudatjuk, hogy 2017. december 17-én, életének 63. évében elhunyt Lengyel Zoltán, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője.

Tovább olvasom »

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

2017.12.16

2017. december 15-én beszámoltunk arról, hogy a Paksi Atomerőmű 4. blokkján a 8. generátor meghibásodás-jelzésének következtében az egyik turbina kiesett. A hiba feltárásához feszültségmentesíteni kellett a blokkhoz tartozó, villamosenergia termeléséhez szükséges berendezéseket, ezért erre az időszakra a másik turbinát is leállították. Ezt követően a 7. turbina újbóli üzembevételével felterhelték a 4. blokkot 250 MW-os teljesítményre. A szakemberek megkeresték és elhárították a hiba okát: még aznap, késő este kicseréltek egy mérésjelátalakító-alkatrészt. A javítás után elvégezték az előírt ellenőrzéseket és próbákat, majd a blokkot felterhelték névleges teljesítményre. Ehhez ismételten, rövid időre feszültségmentesítették a blokkhoz tartozó, villamosenergia termeléséhez szükséges berendezéseket.

Tovább olvasom »

Leterhelés a 4. blokkon

2017.12.15

A 4. blokkon 2017. december 15-én, 01:33-kor a generátor meghibásodása következtében az egyik turbina kiesett.

Tovább olvasom »