ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

ENSREG közmeghallgatás ENSREG közmeghallgatás

Lezajlott az ENSREG brüsszeli közmeghallgatása

2018.11.23

2018. november 22-én került sor az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) közmeghallgatására, amelynek témája az öregedéskezelésre vonatkozó tematikus szakértői felülvizsgálat eredménye volt. Az eseményt élőben lehetett követni az interneten.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról mindenkinek Győrben Atomenergiáról mindenkinek Győrben

„Atomenergiáról – mindenkinek” Győrben: módosult a jelentkezési határidő

2018.11.22

2018. december 11-én Győrben kerül sor a következő „Atomenergiáról – mindenkinek” rendezvényre. A módosított határidő szerint november 30-ig (péntek) lehet jelentkezni.

Tovább olvasom »

ECUREX ECUREX

ECUREX-2018 nukleáris veszélyhelyzet-kezelési gyakorlat

2018.11.20

2018. november 19-én az ECURIE rendszerhez csatlakozó országok részvételével került sor az Országos Atomenergia Hivatal szerevezésében, az Európai Bizottság által megtartott éves ECUREX-gyakorlatra. A gyakorlat forgatókönyve szerint Európai Unión kívüli forrásból származó cézium-137-es izotóp terjedt Európában, különböző mértékben érintve a tagállamokat. A gyakorlat elsődleges célja – az esemény elemzése, értékelése, illetve a szükséges lakosságvédelmi intézkedések meghatározása mellett – a résztvevő nemzeti hatóságok és szervezetek, illetve nemzetközi szervezetek közötti kommunikáció tesztelése, valamint a veszélyhelyzetben kiemelten fontos szerepet betöltő nemzetközi eljárások és az azok megvalósítására használt rendszerek használatának gyakorlása volt.

Tovább olvasom »

Atomerőmű Atomerőmű

Karbantartási munkák a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2018.11.20

Az MVM Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2018. november 20-án délelőtt 50%-kal leterhelték. A teljesítménycsökkentés azért volt szükséges, mert a 4. blokki 7. számú turbinagépcsoporthoz tartozó gerjesztőgépnél javítást hajtanak végre. A leállított turbina felterhelését várhatóan még a mai napon (november 20-án) megkezdik.

Tovább olvasom »

kiállítás  kiállítás

Amfiteátrum Kupa az Árpád Gimnáziumban: infografikus kiállítással vett részt az OAH

2018.11.20

2018. november 16-án tartották az Árpád Gimnáziumban az Amfiteátrum Kupa elnevezésű országos matematikaversenyt, amelyhez számos érdekes természettudományos program kapcsolódott. Az ötödikes és hatodikos tanulók fizikai és kémiai kísérleteket láthattak, robotépítéssel ismerkedhettek meg, valamint az Országos Atomenergia Hivatal infografikus kiállítását tekinthették meg, ahol részletes tájékoztatást kaptak az atomenergia hazai alkalmazásáról, illetve feltehették kérdéseiket az OAH jelenlévő szakértőinek.

Tovább olvasom »

delegáció delegáció

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak látogatása az OAH-nál

2018.11.20

2018. november 15-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatóit fogadta az Országos Atomenergia Hivatal. A 15 fős csoport látogatásának célja az volt, hogy a leendő katonai felsővezetők szakmai előadások keretén belül megismerhessék az OAH főbb feladatait, szakmai tevékenységét.

Tovább olvasom »

delegáció delegáció

Üzbég delegáció látogatása az OAH-ban

2018.11.15

2018. november 12-én az üzbég Uzatom, valamint az Enter Engineering Pte. szakembereit fogadta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. A hazai nukleáris területet, a hatósági rendszert és a jogi szabályozást, valamint az OAH feladatait bemutató előadást hallgattak meg.

Tovább olvasom »

NAÜ szimpózium NAÜ szimpózium

NAÜ biztosítéki szimpózium magyar részvétellel

2018.11.12

2018. november 5-8 között került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség négyévente megrendezett Nemzetközi Biztosítéki Szimpóziumára, a biztosítéki területtel foglalkozó kutatók, a terület felügyeletét végző hatóságok, regionális szervezetek, a létesítmények és a NAÜ szakembereinek részvételével. Az idei szimpózium kiemelt témája a biztosítéki terület további erősítése, újszerű technológiák és innovatív megoldások értékelése.

Tovább olvasom »

nukleáris védettségi gyakorlat nukleáris védettségi gyakorlat

„Plucky Puli” nemzeti nukleáris védettségi gyakorlat

2018.11.12

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az Országos Atomenergia Hivatal 2018. november 6-án és 7-én tartotta meg a Plucky Puli (Bátor Puli) elnevezésű nemzeti nukleáris védettségi törzsvezetési gyakorlatot a hazai társszervezetek részvételével.

Tovább olvasom »

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának 2018. évi karbantartása

2018.11.10

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2018. november 10-től megkezdődött az 1. blokk 2018. évi nagykarbantartása, amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

közmeghallgatás közmeghallgatás

ENSREG közmeghallgatás Brüsszelben a tematikus szakértői felülvizsgálat eredményeiről

2018.11.08

Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) által szervezett eseményre az Hotel CROWNE PLAZA – LE PALACE (Rue Gineste 3, 1210 Brussels, Belgium) helyszínen kerül sor 2018. november 22-én 9.30 órától 12.30 óráig.

Tovább olvasom »

jelentés jelentés

Az ENSREG kiadta összefoglaló jelentését

2018.11.08

Fontos mérföldkőhöz érkezett az európai szintű tematikus szakértői felülvizsgálat: az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) kiadta a nukleáris létesítmények öregedéskezelésének uniós felülvizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését.

A jelentést október elején, az ENSREG 37. ülésén fogadták el, azonban akkor több ország, köztük Magyarország is észrevételeket tett a jelentés egyes megállapításaira, valamint jelezte, hogy a felülvizsgálati folyamat eltért az előzetes tervektől, illetve átláthatósági és kommunikációs problémák rontották a felülvizsgálat színvonalát. A jelentést készítő szakértői bizottság csak részben vette figyelembe a tagországok által a felülvizsgálat során közölt információkat, emiatt esetenként az öregedéskezelési tevékenységgel kapcsolatban vitatható, indoklással nem alátámasztott megállapítások is megjelentek néhány országnál.

Tovább olvasom »