ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ Kormányzótanácsi ülés Bécsben

2020.09.21

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának ülésére 2020. szeptember 15-i héten Bécsben került sor. A szervezet főigazgatója, Rafael Mariano Grossi fontos kérdésekről tájékoztatta a jelenlévőket, így áttekintést adott a biztosítéki kérdésekkel kapcsolatos, Iránnal kötött megállapodásról, valamint a legutóbbi robbanást követően Libanonnak nyújtott támogatásról. Az ülésen magyar felszólalás is elhangzott, amelyben hazánk megköszönte a NAÜ jelentős erőfeszítéseit, amellyel a tagországokat támogatja a koronavírus elleni küzdelemben, kiemelve a Magyarországnak nyújtott támogatást. A felszólalásban hazánk felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy minden ország saját maga dönt az energiamixéről, továbbá kiemelték Magyarország nukleárisenergia iránti elkötelezettségét. Hazánk számára a járványhelyzet alatt is elsődleges fontosságú a nukleáris biztonság garantálása, ez érvényes az új atomerőművi blokkok létesítésének folyamatára is.

Tovább olvasom »

NAÜ COVID-összegzés NAÜ COVID-összegzés

NAÜ-összegzés a tagállamok eddigi támogatásáról a COVID-19 elleni küzdelemben

2020.09.18

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség eddig mintegy 125 tagállam, így hazánk számára is biztosította azt a nukleáris technológián alapuló tesztkészletet, amellyel a levett mintából azonnal kimutatható a COVID-19 fertőzés. A szervezet most rövid összegzést tett közzé az eddigi eredményekről, illetve azokról az erőfeszítésekről, amelyekkel a tagállamokat támogatták a járvány elleni küzdelemben.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.09.17

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult, radioaktív anyag alkalmazásának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 141/2018. (VII.27.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Miniszteri elismerés Miniszteri elismerés

Miniszteri elismerés az OAH munkatársának

2020.09.10

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Czerovszki Tamás, az Országos Atomenergia Hivatal Reaktorlétesítmény Felügyeleti Főosztály Üzembiztonsági Szakcsoportjának vezetője, a biztonsági elemzésekkel, eseménykivizsgálásokkal, átfogó értékelésekkel, üzemanyagok engedélyezésével kapcsolatban végzett kiemelkedő jelentőségű koordinációs munkájáért. Az elismerést Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter nevében Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója adta át utólag.

Tovább olvasom »

EPREV-misszió EPREV-misszió

A járványhelyzet miatt csak jövőre kerül sor a NAÜ EPREV „követő” missziójára

2020.09.08

Az eredeti tervek szerint 2020 októberében került volna sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség EPREV „követő” missziójára, amelynek keretében nemzetközi szakértői delegáció vizsgálta volna felül az előző, 2016-os misszió során, a hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszerrel kapcsolatban tett javaslatok és ajánlások hasznosulását. A járványhelyzet alakulása miatt át kellett ütemezni a felülvizsgálatot, amelyre várhatóan jövő év első felében kerül sor.

Tovább olvasom »

Országos Atomenergia Hivatal Országos Atomenergia Hivatal

Újra távmunkában látják el feladataikat az OAH munkatársai

2020.09.04

Tekintettel a járványhelyzet alakulására, valamint a nukleáris iparág zavartalan működésének érdekében a Védekezési Munkabizottság javaslata alapján az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója úgy döntött, hogy 2020. szeptember 7-től az OAH munkatársai távmunkában látják el feladataikat. A hatósági tevékenység ellátása folyamatosan biztosított.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának 2020. évi karbantartása

2020.09.02

A Paksi Atomerőműben befejezték az 2. blokk ez évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek megkezdték a blokk felterhelését.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 1. blokkja

2020.08.19

A Paksi Atomerőmű 1. blokki 1. turbinája 2020. július 24-én a generátor védelmi működése miatt kiesett. A villamos rendszer meghibásodását kijavították, a blokkot névleges teljesítményre visszaterhelték. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény közzététele eljárás megindításáról az RHK Kft. NRHT üzemeltetési engedélyének módosítása iránti kérelme tárgyában

2020.08.19

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmet nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését végző Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló üzemeltetési engedélyének módosítása iránt, melynek elbírálására az OAH közigazgatási hatósági eljárást indított. A hatályos jogszabályok szerint az eljárás megindításáról hirdetmény útján kell értesíteni az ügyfeleket. A hirdetmény elérhető Bátaapáti község Polgármesteri Hivatala (7164 Bátaapáti, Petőfi utca 4.) hirdetőtábláján, az OAH székházának (1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.) portáján kihelyezett hirdetőtáblán, valamint az OAH honlapján (www.haea.gov.hu) és a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

2020.08.14

A Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2020. augusztus 13-án automatikus védelmi jel leállította. Az eseményt kiváltó hibát a szakemberek kijavították, és a blokkot névleges teljesítményre hozták. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.08.14

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a tartalmilag változatlan „Radioaktív sugárforrások felismerése és kezelése” című útmutató.

Tovább olvasom »

Sikeres külső audit Sikeres külső audit

Sikeres volt az OAH külső auditálása

2020.08.14

Az Országos Atomenergia Hivatalnál sikerrel zárult az integrált irányítási rendszer felügyeleti auditja. A Magyar Szabványügyi Testület vezető auditora szerint a vizsgált területek megfeleltek az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány előírásainak.

Tovább olvasom »