ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Sikeresen lezárult a 2014. évi Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Törzsvezetési Gyakorlat

2014.11.21

A részt vevő szakembereknek a Paksi Atomerőmű egyik blokkján szimulált baleseti és az annak kapcsán kialakult sugárzási helyzetet kellett kezelniük. A gyakorlat alatt az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete teljes létszámmal működött.

Tovább olvasom »

Hogyan készül Paks II?

2014.11.17

Rendkívüli érdeklődés mellett az atomerőművi kapacitás fenntartásáról tartott fórumot az Energetikai Szakkollégium, amelynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont 2014. november 12-én. A rendezvényen Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója tartott előadást.

Tovább olvasom »

OSART-misszió keretében átfogó biztonsági ellenőrzést hajtott végre a NAÜ a Paksi Atomerőműben

2014.11.17

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Üzemeltetés Biztonságát Vizsgáló Csoportja (OSART) független nemzetközi szakértők bevonásával világította át a Paksi Atomerőmű működését és üzemeltetését. A vizsgálat lebonyolítására még tavaly kérte fel a NAÜ-t az Országos Atomenergia Hivatal. Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese a közel háromhetes misszió lezárásakor kiemelte, hogy a Paksi Atomerőmű magas biztonsági szinten működik, mindemellett felhívta a figyelmet arra, hogy a missziót követően elkészülő jelentésben foglalt javaslatokat meg kell fogadni, az észrevételeket pedig alaposan át kell tanulmányozni.

Tovább olvasom »

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2014.11.14

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paks II. Zrt. kérelme alapján indított, „A paksi telephelyen létesítendő új atomerőmű telephely vizsgálati és értékelési engedélykérelme” tárgyú, OAH-2014-00673/2014 ügyszámú közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban döntést hozott.

Tovább olvasom »

Nukleáris szakjogász képzést készít elő a Széchenyi István Egyetem

2014.11.10

A tervezett képzés apropóján az Interdiszciplináris előadás-sorozat keretében 2014. november 13-án egy rövid szimpóziumra kerül sor „A nukleáris energia hasznosításának lehetőségei és távlatai” címmel, amelyen Lamm Vanda akadémikus, egyetemi tanár mellett Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese is előadást tart.

Tovább olvasom »

„Atomenergiáról – mindenkinek” konferencia: több százan jelentkeztek, a regisztráció lezárult, tavasszal újra várjuk az érdeklődőket

2014.11.05

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen 2014. december 3-án ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel. A rendezvényre több százan jelentkeztek, a jelentős érdeklődés miatt a regisztrációt le kellett zárni. Várhatóan tavasszal újabb konferenciát tartunk Budapesten, amelyre várjuk az érdeklődőket. A mostantól beérkező jelentkezéseket már a következő konferenciánkra regisztráljuk, amelynek időpontjáról később adunk tájékoztatást.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás a KKÁT-hoz kapcsolódóan

2014.11.05

Az Országos Atomenergia Hivatal – eleget téve törvényi kötelezettségének – közmeghallgatást tartott 2014. november 4-én Pakson a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 21-33 kamrák létesítési engedélyezési eljárásához kapcsolódóan. Az OAH és az engedélykérelmet benyújtó RHK Kft. képviselőin kívül részt vettek az eljárásba bevont szakhatóságok (Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Pécsi Bányakapitányság, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal) munkatársai is.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Összhangot teremteni a stratégia, a megvalósítás és a szakemberek között

2014.11.04

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség október végén ötnapos konferenciát tartott Bécsben a nukleáris biztosítéki ellenőrzésben érintett hatóságok, kutatóintézetek és a nukleáris létesítmények üzemeltetői számára. A stratégia, a megvalósítás, a szakemberek, a technológiák és a felszerelések, a koncepciók és az elméleti megközelítések, a detektálás, az elemzési módszerek, valamint a képzés rendszerszemléletű összekapcsolása és összehangolása fő témaként szerepelt a rendezvényen. Az Országos Atomenergia Hivatal részéről Vincze Árpád főosztályvezető, valamint Stefánka Zsolt osztályvezető vett részt a konferencián, ahol három előadást is tartottak.

Tovább olvasom »

Kínai delegáció látogatása Kínai delegáció látogatása

Kínai szakemberek látogatása az OAH-ban

2014.10.30

2014. október 27-én négyfős kínai delegációt fogadott Horváth Kristóf főigazgató-helyettes az Országos Atomenergia Hivatalban. A vendégek főként a nukleáris és sugárvédelmi szabályozások, a környezet monitoring eljárások, a sugárzási és környezetvédelmi hatástanulmányok, valamint a nukleáris és sugárzásos veszélyhelyzetek kezelése és elhárítása iránt érdeklődtek.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Miniszteri elismerések október 23-a alkalmából

2014.10.29

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársának adományozott miniszteri elismerő oklevelet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Kulcsár Istvánné szakmai főtanácsadó, Zombori Zsolt jogtanácsos, valamint Szabó Zoltán nukleáris biztonsági felügyelő kiemelkedő szakmai teljesítményéért kapta az elismerést.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 21-33 kamrák létesítési engedélyéhez kapcsolódóan

2014.10.17

Az Országos Atomenergia Hivatal 2014. november 4-én 14 órakor a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) 21-33 kamrák létesítési engedélyéhez kapcsolódóan közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne Paks Város Polgármesteri Hivatalának nagyterme (7030 Paks, Dózsa György út 55-61.).

Tovább olvasom »

Hogyan kell regisztrálni az ionizáló sugárzást létrehozó berendezéseket?

2014.10.17

Az Országos Atomenergia Hivatal új útmutatót dolgozott ki, amelyben az ionizáló sugárzást létrehozó, de radioaktív anyagot nem tartalmazó berendezések (röntgengépek) fizikai védelmi regisztrációjához szükséges lépéseket határozta meg, egyúttal ajánlásokat tartalmaz a vonatkozó kormányrendelet előírásainak teljesítéséhez.

Tovább olvasom »