ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Leterhelés a 4. blokkon

2017.12.15

A 4. blokkon 2017. december 15-én, 01:33-kor a generátor meghibásodása következtében az egyik turbina kiesett.

Tovább olvasom »

Hirdetmény a KKÁT 21-24. tároló kamrájára vonatkozó üzembehelyezési engedéllyel kapcsolatos, kérelemre indult eljárásban hozott döntésről

2017.12.15

Az Országos Atomenergia Hivatal döntést hozott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft kérelmére indított, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) 21-24. tároló kamrájára vonatkozó üzembehelyezési engedélyezési eljárásban.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet az OAH-nál

2017.12.13

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 22-től 2018. január 1-ig – biztosítva a zavartalan ügymenetet és feladatellátást – igazgatási szünetet tart a 30/2012. (III. 7.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően.

Tovább olvasom »

Továbbra sem tisztázott a ruténiumszennyezés forrása

2017.12.12

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség november 24-i tájékoztatása szerint (korábbi összefoglalóikkal összhangban) továbbra sem állapítható meg az adatok alapján a 2017. szeptember végén, október elején mért ruténiumszennyezés forrása, azonban nem műholdról származik a szennyezés. Ezzel szemben a november 29. és december 1. között ellenőrzést végző (Roszatom kezdeményezésére felálló) tudományos vizsgálóbizottság eredménye feltételezi ezt az eshetőséget is. Az Országos Atomenergia Hivatal – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel megegyezően – továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy jelenleg nem beazonosítható a szennyezés forrása. Mindemellett Hivatalunk kötelessége a tájékoztatás, ezért amennyiben ruténium-ügyben újabb jelentős, nukleáris szervezetek, hatóságok által közzétett vizsgálatok eredményei kerülnek nyilvánosságra, arról az OAH beszámol. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozzuk, hogy más szervezetek, bizottságok jelentései, az azokban levont következtetések és feltételezések nem tekinthetők az OAH hivatalos álláspontjának.

Tovább olvasom »

Megjelent a ruténium-szennyeződéssel foglalkozó bizottsági jelentés

2017.12.11

A Roszatom korábban bejelentette, hogy tudományos vizsgálóbizottságot állít fel a ruténium-szennyeződés lehetséges forrásának felderítésére. A bizottság november 29-től december 1-ig kiegészítő ellenőrzést végezett a majaki komplexumban, valamint a szakemberek újra elemezték a mérőállomások eredményeit. 2017. december 8-án közzétett összefoglalójukban megállapították, hogy a majaki létesítményben nem történt kibocsátás, a ruténiumszennyeződés forrására vonatkozóan pedig elképzelhetőnek tartják, hogy a légkörbe belépett, és ott megsemmisülő műhold, vagy egyes berendezései tartalmazhattak ruténium 106-os izotópot.

Tovább olvasom »

Az OAH kiemelt figyelemmel kíséri az öregedéskezelést

2017.12.11

Az utóbbi hónapokban több fórumon foglalkoztak a Paksi Atomerőmű üzemidőhosszabbításával, illetve ehhez kapcsolódóan a berendezések és az épületek öregedéskezelésével. Az Országos Atomenergia Hivatal összefoglalót készített, amelyben átfogó képet ad mindarról a hatósági munkáról, amelyet az öregedéskezeléssel kapcsolatban végez. A lakosság tájékoztatása érdekében honlapunkon is elérhetővé tettük a dokumentumot.

Tovább olvasom »

Marokkói nukleáris szakember látogatása az OAH-ban

2017.12.11

A Marokkói Atomenergia Ügynökséggel kötött megállapodás keretében szakmai látogatást tett az OAH-ban a marokkói hatóság nukleáris biztonsági főosztályának vezetője, akinek az OAH szakemberei egy rövid, de igen tartalmas programot állítottak össze. A marokkói szakember megtekintette a Budapesti Kutatóreaktort, előadások keretében megismerkedett a magyar hatósági felügyeleti rendszerrel, a kutatóreaktorok ellenőrzési programjával, az ellenőrzések hatósági gyakorlatával, a sugárvédelmi engedélyezés és ellenőrzés részleteivel, továbbá az ellenőrzések értékelésével és a kapcsolódó érvényesítési gyakorlattal. Az előadások során élénk szakmai tapasztalatcsere folyt, melyet mindkét fél igen hasznosnak értékelt. A főosztályvezető ezután megfigyelőként részt vett egy, az Oktatóreaktorban tartott hatósági ellenőrzésen is.

Tovább olvasom »

Hatósági fórum az OAH-ban a programozható rendszerek védelméről

2017.12.07

A különböző nukleáris létesítmények (pl. radioaktívhulladék-tároló, atomerőmű) programozható rendszereinek védelme (azaz az informatikai védelem) kiemelt figyelmet kap mind az ellenőrző hatóság, mind az engedélyes részéről. Az Országos Atomenergia Hivatal – elősegítve a szakmai párbeszédet – 2017. december 5-én hatósági fórumot tartott, amelyen az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Zrt. és az RHK Kft. mellett részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértője is.

Tovább olvasom »

Lengyel nukleáris szakértők látogatása az OAH-ban

2017.12.07

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében 2017. december 5-én lengyel nukleáris szakértőkből álló delegáció érkezett Magyarországra. Háromnapos programjuk első napján az Országos Atomenergia Hivatalhoz látogattak, ahol a radioaktívhulladék-kezelés hazai helyzetéről, a vonatkozó szabályozásról és a kapcsolódó hatósági feladatokról, valamint az OAH közmeghallgatások szervezésére kialakított rendszeréről hallgattak előadást.

Tovább olvasom »

Biztosítéki konzultáció az OAH-ban

2017.12.04

Az OAH 2014. óta évente tart biztosítéki konzultációt a hazai nukleáris létesítmények és szervezetek biztosítékokért felelős vezetőinek és munkatársainak részvételével. Az idei találkozóra 2017. november 28-án került sor az OAH székházában.

Tovább olvasom »

Újabb NAÜ összefoglaló a ruténiumszennyeződésről

2017.12.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újabb országoktól kapott adatokat, így összesen 37 tagállam – köztük Magyarország – küldött mérési eredményeket. A rendelkezésre álló információk alapján azonban a szennyezés oka és forrása továbbra sem azonosítható.

Tovább olvasom »

Megújított OBEIT útmutató

2017.12.01

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési terv jogszabályi alapjairól szóló útmutató új változata elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »