ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

WENRA WENRA

A WENRA online tartotta tavaszi plenáris ülését

2021.04.27

2021. április 13-14. között online került sor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) tavaszi plenáris ülésére. Az ülésen tárgyalták az európai uniós országok 2. tematikus szakértői felülvizsgálata (TPR) folyamatában a WENRA feladatainak részleteit, elfogadták a munkacsoportok beszámolóit, valamint a jövőbeli tagságokat illetően megállapodás született, hogy alapvetően nem kívánják bővíteni a tagok számát.

Tovább olvasom »

Forrás: https://chnpp.gov.ua/nbk/index.html Forrás: 
https://chnpp.gov.ua/nbk/index.html

35 éve történt a csernobili atomerőmű-baleset

2021.04.26

Az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset a legsúlyosabb volt a nukleáris ipar történetében, amelynek során hatalmas mennyiségű radioaktív anyag jutott a környezetbe. Azóta számos tanulmány és elemzés született, a tanulságok továbbra is meghatározók a nukleáris ipar számára. A nukleáris biztonsági követelmények jelentősen szigorodtak, illetve folyamatosan változtak, érvényesítve a technológiai fejlődés eredményeit, mindezt annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló balesetek.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Online ülést tartott az OECD NEA irányítótestülete

2021.04.21

2021. április 15-16-án online tartotta 141. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének irányítótestülete. Legfontosabb napirendi pontként tárgyalták a szervezet 2021-2022-es költségvetését, amelynek elfogadásához további egyeztetésekre lesz szükség.

Tovább olvasom »

OECD NEA kiadvány OECD NEA kiadvány

Megjelent az OECD NEA éves kiadványa a nukleáris terület legfontosabb adataival

2021.04.16

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége 2021 áprilisában tette közzé a 2020-ra vonatkozó kiadványát, amelyben megtalálhatók az OECD tagországai nukleáris területének legfontosabb adatai, emellett az egyes országokról is számos információt tartalmaz.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

2020-ban senkinek nem haladta meg a foglalkozási sugárterhelése az éves korlátot

2021.04.12

Az OAH rendszeresen ellenőrzi az ionizáló sugárzás fokozott kockákatának kitett munkavállalók foglalkozási sugárterhelését, amelyről személyekre lebontott, országos szintű hatósági nyilvántartást vezet. 2020-ban egyetlen munkavállaló sugárterhelése sem haladta meg a jogszabályban rögzített foglalkozási sugárterhelés éves korlátját. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy az engedélyesek a hatósági követelményeknek megfelelően látták el tevékenységeiket, másrészt ezzel párhuzamosan a hatósági felügyelet is jól működött.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2021.04.11

2021. április 12-én hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefecseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap este visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

NRHT NRHT

Sikeres volt hazánk nemzetközi jogharmonizációja

2021.04.01

A radioaktív hulladékok tárolására vonatkozó magyarországi szabályozás teljes mértékben megfelel a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) által meghatározott követelményeknek.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.03.31

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű irányítástechnikai rendszerének tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon az atomerőmű irányítástechnikai rendszereinek és rendszerelemeinek tervezési követelményeivel kapcsolatosan, és egyértelművé tegye a vonatkozó hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.03.31

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű blokk- és tartalékvezénylőjének tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a blokk- és tartalékvezénylő, valamint a műszaki támogatóközpontok tervezésével kapcsolatosan, és egyértelművé tegye a vonatkozó hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.03.30

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű segéd- és támogatórendszereinek tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Sugárkapu Sugárkapu

Az OAH tájékoztatása a Pázmándon talált és lefoglalt radioaktív anyaggal kapcsolatban

2021.03.29

Mint ahogy a sajtóban is megjelent, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2021. március 25-én házkutatást tartott Pázmándon, amelynek során radioaktív kőzetmintákat találtak és foglaltak le. A helyszíni szakértői mérések megállapították, hogy a lakosság nem volt veszélyben, védelmi intézkedéseket nem kellett bevezetni. Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan kapcsolatban volt az érintett szervezetekkel és nyomon követte az eseményeket.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Fizikai védelmi rendszerek alapjaival kapcsolatos online továbbképzés

2021.03.29

Az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az Országos Atomenergia Hivatal 2021. március 22. és 25. között online képzést szervezett fizikai védelmi rendszerek alapjaival kapcsolatban. A rendezvényen az OAH felügyelőin túl az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Honvédelmi Minisztérium és a hazai nukleáris létesítmények szakértői vettek részt.

Tovább olvasom »