ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Tudományos szeminárium az OAH-nál

2017.06.20

A legutóbbi kutatások eredményeit mutatták be az Országos Atomenergia Hivatal műszaki-tudományos háttértámogató intézményei a május 31-én és június 8-án megtartott tudományos szemináriumon számos olyan témában, melyek az OAH hatósági feladataihoz szorosan köthetők.

Tovább olvasom »

Négyoldalú találkozó Pozsonyban

2017.06.15

A szlovák, szlovén, cseh és magyar nukleáris hatóságok részvételével június 12-13-án Pozsonyban került sor a szokásos éves négyoldalú találkozóra. A magyar delegációt Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese vezette. A résztvevők bemutatták, hogy milyen fontosabb fejlesztések és változások történtek nukleáris hatóságaiknál, illetve a jogi szabályozási környezetben, ismertették a létesítményekben történt eseményeket, tájékoztatást adtak a fizikai védelemmel összefüggő fontosabb információkról, valamint áttekintették az új atomerőművekhez kapcsolódó hatósági tevékenységek aktuális helyzetét.

Tovább olvasom »

Átfogó nukleáris biztosítéki ellenőrzés az erőműben

2017.06.09

2017. június 7-8. között az OAH Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztálya átfogó nukleáris biztosítéki ellenőrzést tartott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-ben.

Tovább olvasom »

Nukleáris terrorizmus elleni konferencia Japánban

2017.06.09

Június 1-én és 2-án Tokióban került sor arra a konferenciára, amelyet a nukleáris terrorizmus elleni nemzetközi együttműködés (GICNT Global Initiative Combating Nuclear Terrorism) keretében tartottak olyan világhatalmak részvételével, mint az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország és Kína. A GICNT tagjai között nyolcvannyolc ország és öt nemzetközi szervezet található, a kezdeményezés legfőbb célja, hogy globális szinten erősítsék mindazon képességeket, amellyel megelőzhető és felismerhető a nukleáris terrorizmus, illetve amelyekkel hatékony válaszokat lehet adni a nukleáris terrorizmus veszélyére.

Tovább olvasom »

A NAÜ Műszaki Együttműködés 60 éves jubileumi konferenciája

2017.06.09

2017. május 30. és június 1. között, több mint száz országból, mintegy 1200 fő részvételével zajlott Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében 60 éve létrejött Műszaki Együttműködés jubileumi konferenciája. A konferenciát Yukija Amano, a NAÜ főigazgatója nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a tudomány és a technika döntő szerepét a fejlődésben, a NAÜ alapvető feladataként pedig a nukleáris technológia fejlődő országokba való eljuttatását jelölte meg. „A műszaki együttműködési program már eddig is emberek millióinak egészségi állapotán és anyagi helyzetén javított.” - mondta a NAÜ főigazgatója.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás Pakson és Bátaapátiban

2017.06.09

Június 7-én Pakson az atomerőmű 4. blokkjának üzemidőhosszabbításához, június 8-án Bátaapátiban pedig a Nemzeti Radioaktívhulladék-Tároló üzemeltetési engedélyéhez kapcsolódó hatósági eljárás részeként tartott közmeghallgatást az Országos Atomenergia Hivatal.

Tovább olvasom »

Elfogadták az atomenergia 2015. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést

2017.06.06

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága 2017. június 6-án tárgyalta az éves jelentést, amelyet a képviselők egyhangúan fogadtak el (ellenszavazat és tartózkodás nélkül). Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a bizottsági ülésen kiemelte: 2015-ben az atomenergia hazai alkalmazása biztonságos volt, az Országos Atomenergia Hivatal felügyeleti körébe tartozó nukleáris létesítmények (Paksi Atomerőmű, Budapesti Kutatóreaktor, BME NTI Oktatóreaktor és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója) a biztonsági jelentésekben előirányzott, a szabályzatokban, üzemeltetési engedélyekben előírt feltételek és paraméterek mellett üzemeltek. Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kérdésre válaszolva elmondta: a nagyon kis aktivitású hulladékokra vonatkozó műszaki követelmények kidolgozása folyamatban van.

Tovább olvasom »

Hirdetmény a „létesítési engedély módosítása a KKÁT 25-33. Kamrái vonatkozásában” kérelemre indult eljárásban hozott döntésről

2017.06.01

Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft kérelmére – döntést hozott a „Létesítési engedély módosítása a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) 25-33. kamrái vonatkozásában” engedélyezési eljárásban. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető Paks város Önkormányzatának hirdetőtábláján, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Elérhető az OAH félévente közreadott „Bulletin” kiadványának magyar változata

2017.05.30

Az Országos Atomenergia Hivatal félévente angol nyelven, „Recent Developments in Nuclear Safety in Hungary” címmel jelenteti meg nemzetközi tájékoztató kiadványát, amelynek mintájára 2017-től már magyar nyelvű változat is készül.

Tovább olvasom »

A Fenntartható fejlődés bizottságának ülése Pakson

2017.05.26

2017. május 24-én kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága a Paksi Atomerőmű Tájékoztató- és Látogató Központjában. A bizottság tagjainak Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója, Volent Gábor biztonsági igazgató, Farkas Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Energiaügyért Felelős Államtitkári Titkárság vezetője, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója tartott beszámolót.

Tovább olvasom »

Szimpózium a nukleáris biztosítéki rendszer helyzetéről, jövőjéről

2017.05.25

2017. május 15-18. között került sor Németországban az Európai Biztosítéki Kutatási és Fejlesztési Szövetség (ESARDA - European Safeguards Research and Development Association) szimpóziumára és 39. éves ülésére, mintegy kétszáz fő részvételével. Hazánkat az Országos Atomenergia Hivataltól Vincze Árpád főosztályvezető és Nagy Hedvig Éva nukleáris biztosítéki felügyelő képviselte.

Tovább olvasom »

Idén 40 éves az RHFT

2017.05.25

1977 márciusában fogadta az első hulladékos hordót a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló. Idén májusban a társaság korábbi és jelenlegi munkatársai, hatósági szakemberek és a helyi polgármesterek osztották meg gondolataikat az RHFT múltjáról és jelenéről egy ünnepi konferencia keretében.

Tovább olvasom »