ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.03.31

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű irányítástechnikai rendszerének tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon az atomerőmű irányítástechnikai rendszereinek és rendszerelemeinek tervezési követelményeivel kapcsolatosan, és egyértelművé tegye a vonatkozó hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.03.31

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű blokk- és tartalékvezénylőjének tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a blokk- és tartalékvezénylő, valamint a műszaki támogatóközpontok tervezésével kapcsolatosan, és egyértelművé tegye a vonatkozó hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.03.30

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű segéd- és támogatórendszereinek tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Sugárkapu Sugárkapu

Az OAH tájékoztatása a Pázmándon talált és lefoglalt radioaktív anyaggal kapcsolatban

2021.03.29

Mint ahogy a sajtóban is megjelent, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2021. március 25-én házkutatást tartott Pázmándon, amelynek során radioaktív kőzetmintákat találtak és foglaltak le. A helyszíni szakértői mérések megállapították, hogy a lakosság nem volt veszélyben, védelmi intézkedéseket nem kellett bevezetni. Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan kapcsolatban volt az érintett szervezetekkel és nyomon követte az eseményeket.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Fizikai védelmi rendszerek alapjaival kapcsolatos online továbbképzés

2021.03.29

Az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az Országos Atomenergia Hivatal 2021. március 22. és 25. között online képzést szervezett fizikai védelmi rendszerek alapjaival kapcsolatban. A rendezvényen az OAH felügyelőin túl az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Honvédelmi Minisztérium és a hazai nukleáris létesítmények szakértői vettek részt.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterheléssel járó tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2021.03.25

2021. március 26-án 00:00 órától kezdődően a Paksi Atomerőmű 2. blokkjához tartozó berendezéseken olyan karbantartást, valamint ellenőrzést terveztek be, amely a termelőegység MET (minimálisan ellenőrizhető teljesítmény) üzemállapotig történő leterhelése mellett végezhető el. A leterhelés alapvető oka a 2-es blokk 1-es generátoránál a hidrogénzár szinttartás javítása, valamint a buborékoltató kondenzátornál történő szintmérés javítása.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Több mint száz kérdés, vélemény érkezett az elektronikus közmeghallgatáson

2021.03.22

Rendben lezárult az új atomerőművi blokkok létesítési engedélyezési eljárásához kapcsolódó elektronikus közmeghallgatás. A március 4-től 18-ig rendelkezésre álló időszakban több mint száz kérdést, véleményt kapott az Országos Atomenergia Hivatal, az egyéni lakossági megkeresések mellett civil szervezetek és a politikai élet szereplői is küldtek kérdéseket, illetve kifejtették álláspontjukat. A járványhelyzet miatti korlátozások és jogszabályok miatt kizárólag elektronikus formában volt lehetőség a közmeghallgatás megtartására: ezúton köszönjük az érdeklődőknek, hogy még ebben a nehéz helyzetben is időt szántak a részvételre. A közmeghallgatásról készített feljegyzés tartalmazza majd a válaszokat és a reagálásokat, amelynek összeállítása a következő hetekben történik. A feljegyzést hirdetményi úton tesszük közzé, elérhető lesz az OAH honlapján is, a közzétételről a résztvevők számára e-mailen figyelemfelhívó levelet küldünk.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Az ONER kritikus feladatainak értékelése – megújult az OBEIT 3.2 útmutató

2021.03.19

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Tervhez (OBEIT) kapcsolódó dokumentum felülvizsgálatára elsősorban az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, az OAH által működtetett Felsőszintű Munkacsoport keretein belül, független és intézményi szakértők szakmai javaslatai alapján került sor, összhangban az OBEIT felülvizsgálatával.

Tovább olvasom »

OECD NEA-felmérés OECD NEA-felmérés

OECD NEA-felmérés: meghosszabbított határidő a kitöltésre

2021.03.17

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (NEA) február 8-án tette közzé azt a felmérést, amelynek célja, hogy véleményeket és visszajelzéseket gyűjtsön arról, hogyan lehet bizalmat építeni és fenntartani a nukleáris hatóságok és a velük kapcsolatban álló érdekelt felek között. A kitöltéshez rendelkezésre álló eredeti határidő március 15. volt, azonban ezt most meghosszabbították, így március 22-ig várja a kitöltéseket az ügynökség.

Tovább olvasom »

Forrás: TEIA Forrás: TEIA

Egy évtized telt el a fukushimai atomerőmű-baleset óta

2021.03.16

A japán Fukushima Daiichi atomerőmű-baleset hatására biztonságnövelő intézkedések sora indult el nemzetközi, nemzeti és létesítményi szinten egyaránt. A fukushimai tapasztalatok hasznosítására a nemzetközi szervezetek mindmáig kiemelt figyelmet fordítanak.

Tovább olvasom »

Reaktortartály Reaktortartály

Reaktortartály kezelése a leszerelés során

2021.03.16

A sajtóban megjelent félrevezető hírekre reagálva az Országos Atomenergia Hivatal rövid összefoglalót készített a Paksi Atomerőmű leszerelési terve alapján arról, hogy a reaktortartályokat hogyan kell kezelni a leszerelés során. Fontos hangsúlyozni, hogy részletes tervek készültek a Paksi Atomerőmű leszerelésére, a blokkok leállítását követően több év telik el a leszerelésig, illetve ezt követően a reaktortartály több évtizedre átmeneti tárolóba kerül majd.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából elismerést kapott az OAH három munkatársa, odaítélték a Gyimesi-díjat is

2021.03.16

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter március 15. alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Répánszki Rékának és Nagy Gábornak, valamint Prometheus-díjat Katona Tündének. A Gyimesi Zoltán-díjat Nős Bálint, az RHK Kft. stratégiai és műszaki igazgatója kapta.

Tovább olvasom »