ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Koblinger László Wigner Jenő-díjat kapott Fotó: MTA Koblinger László Wigner Jenő-díjat kapott
Fotó: MTA

Koblinger László, az OAH nyugalmazott főigazgató-helyettese Wigner Jenő-díjban részesült

2013.11.13

Koblinger László, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgató-helyettese vehette át idén a Magyar Tudományos Akadémia és a Paksi Atomerőmű Rt. által 1999-ben alapított Wigner Jenő-díjat. Az elismerést olyan szakemberek, kutatók kapják, akik tevékenységükkel maradandót alkottak a magyar nukleáris energetika és fizika terén.

Tovább olvasom »

„Atomenergiáról – mindenkinek” „Atomenergiáról – mindenkinek”

Meghívó a miskolci „Atomenergiáról – mindenkinek” című konferenciára

2013.11.12

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a Miskolci Egyetemmel közösen 2013. november 29-én ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel. Az immár tizenharmadik alkalommal sorra kerülő regionális konferencián neves előadók tekintik át mindazokat a területeket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A konferencia helyszíne a Miskolci Egyetem XXXIII. előadója.

Tovább olvasom »

Budapesti Kutató Reaktor Budapesti Kutató Reaktor

Befejeződött a nagy dúsítású fűtőelemek visszaszállítása Oroszországba

2013.11.07

2013. november 4-én az utolsó nagy dúsítású fűtőelem szállítmány is elhagyta Magyarország területét, ezzel befejeződött a 2008 óta zajló projekt. Az Amerikai Egyesült Államok által nyújtott anyagi és szakmai segítséget igénybe véve magyar, orosz és cseh szakemberek közreműködésével sikerült elszállítani a magas dúsítású fűtőelemeket a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont által üzemeltetett csillebérci Budapesti Kutatóreaktorból.

Tovább olvasom »

Kormányzati Karrier Expó Kormányzati Karrier Expó

Kormányzati Karrier Expo OAH részvétellel

2013.10.21

2013. október 19-én negyedik alkalommal rendezték meg a ReGeneráció – Kormányzati Karrier Expót, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal is részt vett. A rendezvény célja, hogy a minisztériumok és a kormányhivatalok bemutassák a fiatalok számára a közszolgálati munka- és karrierlehetőségeket.

Tovább olvasom »

A Japán Atomenergia Bizottság alelnöke látogatott az OAH-hoz

2013.10.15

2013. október 14-én a Külügyminisztérium adott otthont a Magyar Japán Energetikai Szemináriumnak, amelyre hazánkba érkezett a Japán Atomenergia Bizottság alelnöke, Tatsujiro Suzuki is. Magyarországi programja részeként ellátogatott az Országos Atomenergia Hivatalhoz, ahol a hivatal működéséről Horváth Kristóf főigazgató-helyettes és Petőfi Gábor főosztályvezető adott rövid áttekintést.

Tovább olvasom »

NAÜ szakértők részvétele az ONER gyakorlaton

2013.10.10

Közel egyhetes látogatást tett hazánkban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség két munkatársa. A hivatalos program szerint az indonéz szakemberek a Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlaton vettek részt. A gyakorlat első üteme során betekintést nyertek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Atomenergia Hivatal veszélyhelyzeti működésébe. A második ütemet Pakson követhették végig a vendégek, majd a hazai program lezárásaként a nukleáris veszélyhelyzet-kezelésről kaptak részletes tájékoztatást az OAH-nál.

Tovább olvasom »

Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat

OKF-OAH KÖZLEMÉNY: Eredményesen zárult az országos nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

2013.10.08

Sikeresen vizsgázott a védelmi igazgatás valamennyi szerve az ONER-3-2013 gyakorlaton, amelyet október 7-9. között szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Atomenergia Hivatal és az MVM PA Zrt. A gyakorlat igazolta, hogy a hazai szakemberek kiválóan felkészültek és azonnal bevethetőek egy esetleges nukleáris veszélyhelyzet esetén.

Tovább olvasom »

Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat

Jól vizsgázott az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer

2013.10.08

2013. október 8-án a Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlatról tartott sajtótájékoztatót Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetője, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Kiemelték: az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER) jól vizsgázott, a szakemberek felkészültsége és a rendszer működése is kielégítő volt.

Tovább olvasom »

OKF + OAH OKF + OAH

OKF-OAH KÖZLEMÉNY: Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlat

2013.10.07

Október elején országos gyakorlaton készülnek fel a szakemberek egy esetleg bekövetkező nukleáris baleset elhárítására. A feltételezés szerint a Paksi Atomerőműben baleset történik, amelynek nyomán nukleáris veszélyhelyzet alakul ki.

Tovább olvasom »

Orosz szakértőket és politikusokat az OAH-ban Orosz szakértőket és politikusokat az OAH-ban

Orosz szakértőket és politikusokat fogadott az OAH főigazgatója

2013.10.07

2013. október 3-án Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója fogadta azt a tizenhat főből álló delegációt, amelynek tagjai az Állami Duma különböző bizottságaiból, az Orosz Radioaktív Hulladékokat Kezelő Vállalattól, a Radon Vállalattól és a Roszatomtól érkeztek hazánkba. A látogatók előzőleg már megtekintették a Paksi Atomerőművet, valamint a Nemzeti Radioaktív Hulladék Tárolót Bátaapátiban. Az Országos Atomenergia Hivatal feladatait, tevékenységét Sági Attila mutatta be egy rövid előadás keretében. A vendégek kérdései elsősorban a hatóság és az engedélyesek kommunikációjához kapcsolódtak. Emellett a radioaktív források alkalmazásának engedélyezéséről és az objektumok fizikai védelmének szabályozásáról is kérdeztek, illetve érdeklődtek a Hivatal jogalkotásban betöltött szerepéről és az OAH finanszírozása felől.

Tovább olvasom »

NRC vezető látogatása Magyarországon NRC vezető látogatása Magyarországon

NRC vezető látogatása Magyarországon

2013.09.27

Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatóságának (US NRC) egyik vezetője, William C. Ostendorff magyarországi látogatása során találkozott Horváth Kristóffal, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettesével, akivel közösen megtekintették a Paksi Atomerőművet és a Bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolót. Az amerikai szakember elismerését fejezte ki a látottakkal kapcsolatban, kiemelve a sikeres lakossági tájékoztatási tevékenységet.

Tovább olvasom »

OAH Nyíltnap OAH Nyíltnap

Sikeres nyílt nap sok érdeklődővel

2013.09.26

Szeptember 21-én délután a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódva az Országos Atomenergia Hivatal is kinyitotta kapuit. Összesen mintegy 130 látogató vett részt az előadásokon és az OAH Nukleárisbaleset-elhárítási Központjában tartott bemutatón.

Tovább olvasom »