ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának 2021. évi karbantartása

2021.05.27

A Paksi Atomerőműben befejezték az 1. blokk ez évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek megkezdték a blokk felterhelését.

Tovább olvasom »

Bemutatkozó előadás Bemutatkozó előadás

Az OAH is bemutatkozott a fiatal mérnök hallgatóknak a BME rendezvényén

2021.05.26

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete 2021. május 18-án a szakirány választása előtt álló, energetikai mérnök hallgatók számára online tájékoztatót szervezett atomenergetika témakörben, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal is bemutatkozott.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új munkatársat keres az OAH felügyelő álláshelyre

2021.05.20

Az új munkatársak feladata lesz az atomenergia védett és biztonságos felhasználásának műszaki felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenységek ellátása.

Tovább olvasom »

Osztrák nagykövet helyettesének látogatása Osztrák nagykövet helyettesének látogatása

Az új osztrák nagykövet kinevezése alkalmából ellátogatott az OAH-hoz a nagykövet helyettese

2021.05.20

Az új nagykövet, Alexander Grubmayr képviseletében Urlike Köhler követ asszony, a nagykövet helyettese látogatott az Országos Atomenergia Hivatalba, ahol Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese fogadta a vendéget. A megbeszélésen a főigazgató-helyettes kiemelte a jó kétoldalú szakmai kapcsolatokat, az osztrák és magyar szakértők rendszeres találkozóit, a két ország között felvetődő kérdések nyitott és őszinte megvitatását. Az osztrák diplomata elmondta, hogy a járványhelyzetben csak lassan tudják megvalósítani a bemutatkozó látogatásokat, és megköszönte, hogy lehetőséget kapott a találkozóra.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény közzététele az ügyintézési határidő meghosszabbításáról a paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok létesítési engedélyezési eljárásában

2021.05.19

Az Országos Atomenergia Hivatal (a továbbiakban: OAH) a Paks II Atomerőmű Zrt. kérelmére indított, „A paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok létesítési engedély kérelmének elbírálása” tárgyú, OAH-2020-04607/2020 ügyszámú hatósági engedélyezési eljárás ügyintézési határidejét 3 hónappal meghosszabbította.

Tovább olvasom »

Forrás: https://chnpp.gov.ua Forrás: https://chnpp.gov.ua

A csernobili atomerőmű reagált a sajtóban megjelent hírekre, az ukrán nukleáris biztonsági hatóság megerősítette az abban foglaltakat

2021.05.14

A tájékoztatás szerint az új szarkofágon belüli helyzet a szakemberek előzetes becsléseinek megfelelően alakul, az új szarkofágban kiépített monitorozórendszer adatai ezt alátámasztják, valamint lehetővé teszik a helyzet változásainak figyelemmel kísérését. A beépített biztonsági rendszerek szükség esetén biztosítják a neutronokat elnyelő anyagok bejuttatását a problémásnak gondolt helyekre a szarkofágon belül. Mindennek következtében önfenntartó láncreakció kialakulása kizárható még a szarkofágon belüli egyes olyan helyiségekben is, amelyekben az 1986-os baleset során megolvadt, majd mélyebb szintekre lefolyt és ott megszilárdult lávajellegű nukleárisüzemanyag-maradvány található. Mindezek alapján sem a szarkofágon belül, sem annak közvetlen környezetében nem feltételezhető olyan mértékű sugárzás (a jövőben sem), amely a környezetet, vagy a személyzetet veszélyeztetné.

Tovább olvasom »

Megjelent az OAH-hírlevél idei első száma

2021.05.14

A hírlevélben foglalkozunk többek között a nukleáris létesítmények 2020. évi biztonsági teljesítményének értékelésével, a fontosabb jogszabályváltozásokkal, a járványhelyzet nukleáris létesítmények, valamint radioaktívhulladék-tárolók működésére gyakorolt hatásával, a Paks II-es beruházás 2021-es hatósági felügyeletével. Emellett olyan témák is megjelennek, mint a Paksi Atomerőműben alkalmazott SLIM-üzemanyag tesztkazettáival kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok, valamint részletesen beszámolunk a nemzetközi együttműködések legfontosabb információiról.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett teljesítménycsökkentés a Paksi Atomerőműben a MAVIR kérésére

2021.05.09

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tájékoztatása szerint tervezett menetrendtartás miatt terhelték le a 2-es és a 3-as blokkot május 9-én hajnali 3 órától kezdődően, amely a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve, annak kérésére történt. Műszaki meghibásodás, illetve rendkívüli esemény nem történt, a blokkok 19 órára érték el névleges teljesítményüket. A tervezett leterhelésnek nem volt hatása a nukleáris biztonságra, a folyamatot és a blokkok állapotát az Országos Atomenergia Hivatal továbbra is folyamatosan ellenőrzi, egyéb jelentésköteles eseményről információt nem kapott.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Az OECD Nemzeti Tanács jubileumi ülése

2021.05.07

2021. május 7-én a Pénzügyminisztériumban tartotta jubileumi ülését az OECD Nemzeti Tanács, amelyhez a résztvevők online is kapcsolódhattak. Az ülés kiemelt témája hazánk OECD-csatlakozása 25. évfordulójának megünneplése volt.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás feljegyzése Közmeghallgatás feljegyzése

Elektronikus közmeghallgatás feljegyzése a Paks II. Atomerőmű Zrt. „A paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok létesítési engedély iránti kérelme” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan

2021.05.07

Az Országos Atomenergia Hivatal elektronikus közmeghallgatást tartott a nyilvánosság és a közigazgatási hatósági eljárás ügyfelei számára a véleményük és észrevételeik megismerése érdekében a Paks II. Atomerőmű Zrt. „A paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok létesítési engedély iránti kérelme” tárgyú, OAH-2020-04607/2020 ügyszámú hatósági eljárásban. Az elektronikus közmeghallgatás során 2021. március 4. és 2021. március 18. között e-mailben küldhettek az érdeklődők kérdéseket, észrevételeket és véleményeket az ügyhöz kapcsolódóan.

Tovább olvasom »

Tematikus szakértői felülvizsgálat Tematikus szakértői felülvizsgálat

Érdekelt felek részvételének lehetősége az Európai Unió második tematikus szakértői felülvizsgálati folyamatában

2021.05.04

Civil szervezetek, szakmai szervezetek, érdekelt felek jelentkezését várják a második tematikus szakértői felülvizsgálathoz, amelynek témája a tűzvédelem.

Tovább olvasom »

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának 2021. évi karbantartása

2021.04.30

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően, a jelenlegi járványhelyzet figyelembe vétele mellett 2021. április 30-tól megkezdődött az 1. blokk 2021. évi nagykarbantartása, amely a fűtőelemek cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »