ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Ismeretterjesztő rádiósorozat az atomenergiáról

2008.02.19

Az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Katolikus Rádió (MKR) ismeretterjesztő rádiósorozatot készít "Beszélgetés az atomenergiáról" címmel. A sorozat minden második pénteken 15.00 órakor lesz hallható a Magyar Katolikus Rádió "Délutáni találkozás" című műsora keretében. A sorozat első adására február 22-én, pénteken kerül sor, amelyben Németh László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Rónaky József, az OAH főigazgatója lesznek Pécsi Krisztina riporter beszélgetőtársai. Németh László a Szentszék képviseletében vett részt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség politikai testületeiben. A sorozat bevezető adásában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerteágazó tevékenységéről, az atomenergia és az egyház kapcsolatáról és a sorozat céljairól lesz szó. A 11 részesre tervezett sorozatban szereplő témák: a radioaktív sugárzás és hatásai, a nukleáris biztonság, a radioaktív hulladékok kezelése, a nukleáris technikák orvosi és ipari alkalmazása, az atomenergia biztonságos alkalmazásával kapcsolatos nemzetközi egyezmények, az atomenergetikai kutatások helyzete, az atomenergia jövője és szerepe a villamosenergia-ellátásban. A hallgatók kérdéseket tehetnek fel telefonon (255-3333), faxon (255-2299), és e-mailen (info@katradio.hu). Az utolsó adásban a hallgatók kérdéseire válaszolnak a szakértők. Az adás meghallgatható lesz az MKR honlapján és elérhető lesz az OAH honlapjáról is. A Magyar Katolikus Rádió vételi lehetőségei: Középhullám: Siófok 1341 kHz, Budapest 810 kHz, Szolnok 1341 kHz Kábel-TV: UPC, Műhold: AMOS-1, 4 fok nyugat, 11303 mHz. Internet: http://www.katolikusradio.hu Az első beszélgetés - Résztvevők: Német László, az MKPK titkára, és Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. A második beszélgetés - Résztvevő: Koblinger László, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. A harmadik beszélgetés - Résztvevő: Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. A negyedik beszélgetés - Résztvevő: Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója. Az ötödik beszélgetés - Résztvevő: Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. A hatodik beszélgetés - Résztvevő: Kásler Miklós professzor, főigazgató főorvos, az Országos Onkológiai Intézet vezetője. A hetedik beszélgetés - Résztvevő: Gadó János, az MTA Atomenergia Kutatóintézet igazgatója. A nyolcadik beszélgetés - Résztvevő: Aszódi Attilla, a BME NTI igazgatója. A kilencedik beszélgetés - Résztvevők: Farkas József, akadémikus és Kovács András, az MTA Izotópkutató Intézete Sugárbiztonsági Osztályának vezetője A tizedik beszélgetés - Résztvevő: Kiss Ádám, egyetemi tanár, ELTE Atomfizikai Tanszék A tizenegyedik, utolsó beszélgetés: válaszok a hallgatói kérdésekre

Tovább olvasom »

Elhunyt Pethes György

2008.01.31

Életének 82. évében elhunyt Pethes György professzor, az Állatorvos-tudományi Egyetem Élettani tanszékének nyugalmazott tanszékvezető tanára. Az Országos Atomenergia Hivatal szaktanácsadóját, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagját, volt alelnökét, a Budapest-Duna Rotary klub alapító tagját, több nemzetközi és hazai tudományos szervezet tisztségviselőjét 2008. január 30-án, szerdán érte a halál.

Tovább olvasom »

Teller centenárium

2008.01.18

Teller Ede születésének 100. évfordulója alkalmából az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat, a Magyar Történelmi Társulat és a Magyar Tudományos Akadémia Teller Ede centenáriumi ülést szervezett 2008. január 16-án az MTA székház Nagytermében. Az elhangzott előadások szövegét a Magyar Tudomány különszámában jelentetik majd meg. A centenárium alkalmából készült 5000 Ft-os emlékérmén Teller Ede arcképét helyezték el. Az ülés szervezői az előadóknak és a levezető elnököknek az érme átadásával köszönték meg közreműködésüket. Az emlékülésre Rónaky József, az OAH főigazgatója „Teller Ede és az atomenergia Magyarországon” címmel tartott előadást. Az ülés programja Rónaky József: „Teller Ede és az atomenergia Magyarországon”

Tovább olvasom »

CNRA ülés

2007.12.12

Az OECD országok vezető nukleáris hatósági szakembereit tömörítő hatósági állandó bizottság (CNRA) 2007. december 3-4. között tartott ülésén a Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) főigazgatója beszámolt az Irányító Testület ülésén elhangzottakról. Kiemelten foglalkozott a NEA tagsági körének szélesítésével, s hogy mely országokkal vették fel a kapcsolatot. Több ország képviselői megfigyelőként vehetnek majd részt a NEA tevékenységében (ezek között Oroszország és Kína a legnagyobbak).

Tovább olvasom »

Megjelent az OAH októberi Hírlevele

2007.11.26

a Hírlevél a Hírlevél melléklete (tartalomjegyzék)

Tovább olvasom »

Ismeretterjesztő konferencia Pécsett

2007.11.22

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel, a Pécs-Baranya megyei TIT szervezettel és a Pécsi Tudomány Egyetem Földrajzi Intézete Munkaerőpiaci és Esélyegyenlőségi Tanulmányok Központjával közösen november 21.-én ismeretterjesztő konferenciát rendezett „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi és Bölcsészettudományi Karán. Az ezúttal harmadik alkalommal vidéken rendezett regionális konferencián az ismeretterjesztésben jártas neves előadók mindazokat a területeket áttekintették – a radioaktív sugárzástól az atomerőmű működésén át a nukleáris biztonság hazai és nemzetközi biztosítékán keresztül az atomenergia jövőjéig –, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A Vargha Damján Konferenciaterem előcsarnokában a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A szünetekben a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja műszeres bemutató tartott, s az érdeklődők totó kitöltésével ellenőrizhették ismereteiket. A konferencia sok érdeklődőt vonzott Pécsről és környékéről, a pécsi egyetem oktatói és hallgatói közül is sokan ott voltak.

Tovább olvasom »

Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

2007.11.16

A Paksi Atomerőmű minden ősszel megrendezi teljes körű nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatát, amihez az érintett közigazgatási szervek is kapcsolódhatnak. Idén a gyakorlatot 2007. november 14-én rendeztük, amelyhez az OAH Baleset-elhárítási Szervezete mellett a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzse, Nukleárisbaleset-elhárítási Védekezési Munkabizottsága és Veszélyhelyzeti Központja, valamint a Tolna megyei, a Bács-Kiskun megyei, és a Fejér megyei Védelmi Bizottság szervei csatlakoztak. A gyakorlaton az említett szervek teljes törzsvezetése részt vett. A gyakorlatot a minden szervezet mellé kirendelt hazai értékelők mellett két helyszínen, az OAH-ban és a Nemzeti Helyzetértékelő Központban az Egyesült Államok és Csehország nukleáris biztonsági hatóságának, valamint az Európai Bizottság radiológiai veszélyhelyzeti központjának szakértője is megfigyelte.

Tovább olvasom »

Sajtónap Táborfalván

2007.11.05

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének kérésére 2007. október 21. és november 2. között Magyarország adott otthont a szervezet nemzetközi ellenőreinek elméleti és gyakorlati kiképzéséhez. Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete tevékenységének és a hazai szervezetekkel való együttműködésének megismertetése érdekében október 30-án a helyszíni ellenőrök gyakorlati képzését bemutató sajtónapot tartottunk. A helyszíni bemutató után a Szervezet vezetője, Tóth Tibor és a Külügyminisztérium szakállamtitkára, Szőke László, valamint Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit a magyar diplomácia e jelentős eredményéről. Balczó Béla, a helyszíni ellenőrzési igazgatóság osztályvezetője elmondta, hogy a szerződést ratifikáló tagállamok kötelezik magukat arra, hogy nem végeznek semmiféle fegyverkísérleti, illetve más nukleáris robbantást, valamint megtiltanak és megelőznek minden ilyen robbantást a joghatóságuk alatt álló területen. A szerződést a világ 195 államából 177 ország írta alá, és többségük már ratifikálta is, Magyarország 1999-ben. A szerződés akkor lép életbe, ha minden aláíró ország ratifikálta. Ezt nem tette meg még például Kína, Irán, Izrael, Észak-Korea, Pakisztán és az Egyesült Államok sem. A Táborfalván tartott sajtóbemutatón elhangzott, hogy a szervezet átfogó globális ellenőrzési rendszert üzemeltet, amely összesen 337 állomásból áll majd. A rendszer 70 százalékát már kiépítették és jelenleg is használják polgári célokra, például szökőár-előrejelzésre, vagy a vulkáni tevékenységek kimutatására. A Magyar Honvédség táborfalvai kiképzőbázisán készítették fel azokat a helyszíni ellenőröket, akiket a nemzetközi Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete vet majd be olyan esetekben, ha tisztázni akarják: történt-e nukleáris robbanás egy adott helyszínen.

Tovább olvasom »

Meghívó az „Atomenergiáról – mindenkinek” című ismeretterjesztő konferenciára

2007.10.31

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel, a Pécs-Baranya megyei TIT szervezettel és a Pécsi Tudomány Egyetem Földrajzi Intézete Munkaerőpiaci és Esélyegyenlőségi Tanulmányok Központjával közösen november 21-én ismeretterjesztő konferenciát rendez a pécsi egyetemen „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel. A konferencián az ismeretterjesztésben jártas neves előadók mindazokat a területeket áttekintik – a radioaktív sugárzástól az atomerőmű működésén át a nukleáris biztonság hazai és nemzetközi biztosítékán keresztül az atomenergetika jövőjéig, a szakemberigényt is beleértve –, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a hallgatóságot. A konferencia ingyenes.

Tovább olvasom »

Meghívó sajtónapra

2007.10.24

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének kérésére 2007. október 21. és november 2. között Magyarország ad otthont a szervezet nemzetközi ellenőreinek elméleti és gyakorlati kiképzéséhez. Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete tevékenységének és a hazai szervezetekkel való együttműködésének megismertetése érdekében október 30-án a helyszíni ellenőrök gyakorlati képzését bemutató sajtónapot tartunk. A helyszíni bemutató után sajtótájékoztatót tartunk, ahol a Szervezet vezetője, Tóth Tibor és a gyakorlati képzés megszervezését és lebonyolítását végző szervezetek, köztük a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium magas rangú vezetői, valamint az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója tájékoztatja a sajtó képviselőit a magyar diplomácia e jelentős eredményéről. Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetéről készített tájékoztató anyagot, valamint a képzés rövid leírását mellékelem. Ezúton tisztelettel meghívom a közös sajtónapra, amelyre 2007. október 30-án, kedden 10 órakor kerül sor. Helyszín: Magyar Honvédség Bakony Harcikiképző Központjának Kiképzőbázisa, Táborfalva A sajtótájékoztatón részt venni kívánó újságírók részére külön autóbuszt indítunk, amely reggel 8 órakor a Batthyányi tér közelében lévő MTESZ székház elől (II. kerület Fő utca 66-68.) indul. A visszaindulás tervezett időpontja 13 óra. Kérjük, hogy részvételi szándékát szíveskedjen telefonon, faxon vagy e-mailen 2007. október 27-ig jelezni Szabó Szilárd vezető tanácsos úrnál (telefon: 436-4873, fax: 436-4875, e-mail: szaboszi@haea.gov.hu). Szíveskedjen megadni a belépéshez szükséges adatokat (név, anyja neve, szem. ig. szám.), hogy a belépést előzetesen engedélyeztetni tudjuk. Kérjük, hogy jelezze, ha saját személygépkocsival kíván jönni, s akkor szíveskedjen megadni a gépkocsi rendszámát is. A sajtónapon lehet fényképezni, és/vagy videofelvételeket készíteni, továbbá lehet majd a képzésen résztvevő nemzetközi szakértőkkel is interjút készíteni. Szíves megjelenésére számítunk.

Tovább olvasom »

A NAÜ regionális találkozója

2007.10.08

Risk-Informed Methods on the Regulatory Decision Making Process címmel 2007. szeptember 24-28. között az OAH adott otthont a NAÜ regionális találkozójának a kockázatszempontú döntéshozatal módszertanáról az atomerőművek üzemeltetéséhez kapcsolódó hatósági tevékenység során. A találkozón amerikai, finn és magyar szakemberek tartottak bemutató előadásokat. Az előadásokon túl ország-beszámolók hangzottak el, ismertetve a tématerület aktuális helyzetét a résztvevőt küldő országban.

Tovább olvasom »

Nemzetközi biztosítéki felügyelők képzése Magyarországon

2007.09.28

A nukleáris biztosítéki rendszerhez a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) részére Magyarország által nyújtott támogató program keretében 2007. szeptember 10. és 14. között harmadik alkalommal szerveztünk képzést a NAÜ biztosítéki felügyelői részére.

Tovább olvasom »