ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

Magyarországot a NAÜ Kormányzótanácsának tagjává választották

2019.09.20

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2019 szeptemberi közgyűlésén megszavazták Magyarország kormányzótanácsi tagságát. Ez lehetőséget biztosít hazánk számára, hogy a legmagasabb szinten közvetlenül és aktívan részt vegyen a NAÜ munkájában és döntéshozatali mechanizmusában.

Tovább olvasom »

Szlovák szakértő látogatása Szlovák szakértő látogatása

Szlovák szakértői látogatás az OAH-nál

2019.09.20

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával szeptember 16-án egyhetes, a nukleárisbaleset-elhárítással kapcsolatos tudományos látogatásra érkezett az Országos Atomenergia Hivatahoz a szlovák nukleáris hatóság szakértője.

Tovább olvasom »

Country Nuclear Power Profile Country Nuclear Power Profile

A NAÜ közzétette a 2019-es nukleáris országprofilokat tartalmazó kiadványát

2019.09.18

Az atomerőművet üzemeltető, atomprogramot végrehajtó, illetve tervező államok nukleáris országprofilját (Country Nuclear Power Profiles) tartalmazó kiadványt a NAÜ évente aktualizálja. A legújabbat 2019 szeptemberében tették közzé.

Tovább olvasom »

Atomerőmű  Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2019. évi karbantartása

2019.09.17

A Paksi Atomerőműben befejezték a 3. blokk ez évi tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek megkezdték a blokk felterhelését.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2019.09.16

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult, radioaktív anyag alkalmazásának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Gyakorlat Gyakorlat

Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat az OAH-ban

2019.09.13

2019. szeptember 12-én a BME Nukleáris Technikai Intézetének gyakorlatához kapcsolódva az OAH Baleset-elhárítási Szervezete (BESZ) is nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot tartott, amelynek forgatókönyve szerint az Oktatóreaktorban veszélyhelyzet alakult ki. A gyakorlat során a BESZ tagjai a nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervben és a szabályzó dokumentumokban meghatározott intézkedések végrehajtását gyakorolták.

Tovább olvasom »

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

63. NAÜ-közgyűlés Bécsben

2019.09.12

2019. szeptember 16-20 között kerül sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 63. közgyűlésére Bécsben, ahol számos kérdésről tárgyalnak a tagállamok magasrangú tisztségviselői. A közgyűléssel párhuzamosan tudományos fórumra is sor kerül, amelynek témája a rák elleni küzdelem évtizede és a jövőbeni lépések.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Közvéleménykutatást végez az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége

2019.09.12

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége közzétett egy kockázati kommunikációra (risk communication) vonatkozó kérdőívet a lakosság és a civil szervezetek részére. Arra kérték a tagállamok nukleáris hatóságait, hogy saját csatornáikon is tegyék közzé a kérdőívet. Az Országos Atomenergia Hivatal számára kiemelten fontos a lakosság tájékoztatása, a kockázatok értékelése és megfelelő kommunikálása, továbbá az ehhez kapcsolódó nemzetközi munkát is szorosan követi. A nyitottság jegyében, az OECD NEA kérésének eleget téve mi is elérhetővé tesszük a kérdőívet.

Tovább olvasom »

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.09.11

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Radioaktív anyagok csomagolásának jóváhagyását megalapozó biztonsági elemzésekre vonatkozó követelmények”, valamint a „Radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek országhatáron át történő szállításának követelményei” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2019.09.11

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött. Az „Új atomerőművek biztonsági jelentései” című, jogszabályi változások miatt felülvizsgált útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva az új atomerőművek biztonsági jelentéseinek formai és tartalmi követelményeivel kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Vezetői találkozó Vezetői találkozó

Vezetői találkozó az OAH-nál

2019.09.06

Az Országos Atomenergia Hivatal rendszeresen kezdeményez a kiemelt létesítmények vezetőivel az aktuális ügyek és a biztonsági helyzet áttekintését célzó vezetői megbeszéléseket. A Budapesti Kutatóreaktor vezetőit szeptember 4-én fogadta Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese. A megbeszélés során áttekintették a Kutatóreaktor jövőjét, elsődlegesen az üzemidő-hosszabbítás, az üzemanyag-ellátás, valamint az erőforrás-kezelés nukleáris biztonsági kérdésein keresztül.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.08.30

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Berendezések környezeti minősítésének tervezési szempontjai az üzemelő atomerőművekben”, valamint a „Szabványok használatának szabályai új atomerőmű létesítése során” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »