ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2019.08.12

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult, egyedi azonosítóval rendelkező durvaszerkezet-vizsgáló röntgenberendezések hatósági felügyelet és ellenőrzés alóli mentesítésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Új útmutatók az OAH honlapján

2019.07.31

Új útmutatók kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Determinisztikus biztonsági elemzések kutatóreaktorokban”, valamint a „Radioaktívhulladék-tárolók üzemeltetésiéletciklus-szakaszára vonatkozó radiológiai kockázatelemzések” című útmutató.

Tovább olvasom »

Ügyvivő főigazgatót neveztek ki a NAÜ vezetésére

2019.07.30

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsa 2019. július 25-én Cornel Feruta személyében a szervezet élére ügyvivő főigazgatót nevezett ki. A kinevezésre Yukija Amano főigazgató július 22-én bejelentett sajnálatos halála miatt, az Ügynökség zavartalan működése érdekében került sor. Cornel Feruta az új főigazgató hivatalba lépéséig látja el az ügyvivői feladatokat.

Tovább olvasom »

INES1 INES1

Lezárult az OAH vizsgálata az év elején történt INES 1-es eseménnyel kapcsolatban

2019.07.23

Az Országos Atomenergia Hivatal lezárta azt a kivizsgálást, amit még a 2019. január 21-én Pécs külterületénbekövetkezett INES 1-es minősítésű rendkívüli esemény miatt indított (radioaktív sugárforrást tartalmazó mérőszonda leesett a fúrólyukba).

Tovább olvasom »

Yukiya Amano Forrás: IAEA Yukiya Amano
Forrás: IAEA

Elhunyt Yukiya Amano, a NAÜ főigazgatója

2019.07.22

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség július 22-én bejelentette, hogy elhunyt Yukiya Amano, a NAÜ főigazgatója. A 72 éves japán szakember 2009 óta vezette a szervezetet.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2019.07.16

Új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. „Az üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése” című útmutató célja, hogy – a biztonsági funkciót ellátó villamos rendszerekre és berendezésekre vonatkozó speciális tervezési követelmények teljesítésével kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2019.07.16

Felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű tervezése során alkalmazandó primerköri gépészeti ajánlások” című útmutató felülvizsgált változata. Az útmutató ajánlásokat ad a primerkör gépészeti rendszereinek, rendszerelemeinek tervezésével kapcsolatosan, egyértelműsítve a hatósági elvárásokat, elősegítve az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.07.16

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű tervezése során alkalmazandó általános gépészeti ajánlások”, valamint „A nukleáris üzemanyag és a reaktor aktív zónájának kezelése üzemelő atomerőműben” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

OBEIT 5.2 útmutató OBEIT 5.2 útmutató

Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatok előkészítése, végrehajtása és értékelése – megújult OBEIT 5.2 útmutató

2019.07.16

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Tervhez (OBEIT) kapcsolódó dokumentum felülvizsgálatára elsősorban az OBEIT 2018 februárjában kiadott új, 3.0 változatának való megfelelés érdekében, az OAH által működtetett Felsőszintű Munkacsoport keretein belül került sor.

Tovább olvasom »

Vezetői találkozó Vezetői találkozó

Paks II. – OAH vezetői találkozó

2019.07.11

2019. július 4-én az Országos Atomenergia Hivatalban került sor a Paks II. – OAH vezetői találkozóra: a résztvevők áttekintették a projekt előrehaladását, valamint az erre az évre tervezett főbb feladatokat.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a „Telephelykutatási keretprogram engedély iránti kérelem” tárgyú eljárásban hozott döntésről

2019.07.10

Az Országos Atomenergia Hivatal döntést hozott a „Telephelykutatási keretprogram engedély iránti kérelem” tárgyú, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére a Bodai Agyagkő Formáció telephelyvizsgálatára és -értékelésére indult eljárásban. A vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően az OAH a döntésről hirdetmény útján értesíti az érintett ügyfeleket, melyet az alábbi hivatkozásokon, és a közigazgatási hirdetmények honlapján (http://hirdetmenyek.magyarorszag.hu/) is elérhet, továbbá az OAH 1036 Budapest, Fényes Adolf utca 4.) és az érintett települések polgármesteri hivatalainak hirdetőtábláin is megtekinthet. A döntés értelmében a telephelykutatási keretprogram engedélyt az OAH kiadta.

Tovább olvasom »

Regionális találkozó Regionális találkozó

Veszélyhelyzet-kezelés: regionális találkozó a jobb együttműködésért

2019.07.10

2019. július 4-én és 5-én az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont annak a regionális találkozónak, amelynek az volt a célja, hogy fejlessze a határok menti együttműködést a lakosságvédelmi óvintézkedések hatékonyabb koordinálása érdekében egy esetleges nukleáris baleset bekövetkezésekor.

Tovább olvasom »