ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Elérhető az IPPAS-misszió jelentésének nyilvános része Elérhető az IPPAS-misszió jelentésének nyilvános része

Elérhető az IPPAS-misszió jelentésének nyilvános része

2014.02.14

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhető annak a jelentésnek a nyilvános része, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a nukleáris és radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmének magyarországi rendszeréről készített.

Tovább olvasom »

Belső audit az OAH-nál Belső audit az OAH-nál

Végéhez közeledik az OAH belső auditja

2014.02.14

A február elején kezdődött önellenőrzés az Országos Atomenergia Hivatal márciusi külső auditra való felkészülését alapozza meg.

Tovább olvasom »

Társhatósági egyeztetés az OAH-nál Társhatósági egyeztetés az OAH-nál

Társhatósági egyeztetés az önértékelésről

2014.02.14

2014. február 7-én került sor arra a megbeszélésre, amelynek témája a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlása alapján az Európai Unió által kötelezővé tett, nukleáris biztonsági hatóságokra vonatkozó önértékelés hazai megvalósítása volt. A közel másfél évig tartó folyamat részleteiről Petőfi Gábor, az OAH főosztályvezetője és Nyisztor Dániel projektvezető adott tájékoztatást a projektben részt vevő társhatóságok szakértőinek, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársának.

Tovább olvasom »

Biztonság mindenekelőtt! Évindító sajtótájékoztató Biztonság mindenekelőtt! Évindító sajtótájékoztató

Több mint félszáz újságíró vett részt az OAH évindító sajtótájékoztatóján

2014.01.23

Az eddigieknél is fontosabbá vált az atomenergia biztonságos alkalmazásának kérdése az üzemidő-hosszabbítás és a tervezett új blokkok miatt – hívta fel a figyelmet Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója a hivatal évindító sajtótájékoztatóján. A 2014. január 23-i eseményen a főigazgató kiemelte: a „Biztonság mindenekelőtt!” mottó jelzi, hogy az Országos Atomenergia Hivatal tevékenységeit mennyire meghatározza a biztonság kérdésköre, a hatósági feladatok ellátásától kezdve a nemzetközi együttműködéseken keresztül a tájékoztatásig.

Tovább olvasom »

Hullán Szabolcsot nevezték ki az OAH nukleáris biztonsági főigazgató-helyettesévé

2014.01.21

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójának javaslatára a nemzeti fejlesztési miniszter Hullán Szabolcsot, az OAH korábbi főosztályvezetőjét nevezte ki a hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettesévé.

Tovább olvasom »

Engedélyezési eljárás a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója üzemeltetési engedélyének módosítására

2014.01.20

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megindította a Kiéget Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) üzemeltetési engedélyének módosítására vonatkozó engedélyezési eljárását új típusú kazetták tárolására. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket.

Tovább olvasom »

Évindító sajtótájékoztató Évindító sajtótájékoztató

Biztonság mindenekelőtt! – Évindító sajtótájékoztató

2014.01.16

Az Országos Atomenergia Hivatal 2014. január 23-án (csütörtökön) 10.30 órakor tartja évindító sajtótájékoztatóját, amelynek fókuszában a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbítása, valamint a tervezett új blokkokhoz kapcsolódó hatósági felkészülés áll.

Tovább olvasom »

NAÜ képzés az OAH-nál NAÜ képzés az OAH-nál

Felkészülés a hatósági önértékelésre

2013.12.17

Az Országos Atomenergia Hivatal megkezdte a felkészülést a hatósági önértékelésre, amelyet az Európai Uniós 2009/71 EURATOM irányelv ír elő. Az önértékelés a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által kidolgozott, közel 4000 elemből álló kérdéslista megválaszolásából, a válaszok elemzéséből, majd a kapott eredmények alapján cselekvési terv kidolgozásából áll. A NAÜ szakértői delegációja a hazai rendszer értékelését és az ehhez kapcsolódó cselekvési tervet tekinti majd át: a 2015 májusára tervezett IRRS (Integrated Regulatory Review Service) missziót követően az eredményekről országjelentést készítenek. Első lépésként 2013. december 10-én a NAÜ szakemberei tanfolyamot tartottak az OAH-nál, ahol a hivatal munkatársai megismerkedtek az önértékeléshez szükséges szoftverrel és alapismeretekkel.

Tovább olvasom »

Pakisztáni szakember látogatása az OAH-nál Pakisztáni szakember látogatása az OAH-nál

Pakisztáni szakember tudományos-szakmai látogatása az OAH-nál

2013.12.16

Nusrat Iqbal Warsi, a pakisztáni nukleáris hatóság ellenőrzési és érvényesítési igazgatóságának vezetője egyhetes tudományos-szakmai látogatásra érkezett hazánkba. Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója fogadta a vendéget. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával Magyarországra látogató szakember programját az Országos Atomenergia Hivatal állította össze.

Tovább olvasom »

Fizikai védelmi ajánlások a létesítendő nukleáris létesítményekre, átmeneti és végleges hulladéktárolókra vonatkozóan

2013.12.16

Megjelent az Országos Atomenergia Hivatal 17. számú fizikai védelmi útmutatója. A dokumentum azokat az alapvető ajánlásokat tartalmazza, amelyeket az újonnan létesítendő nukleáris létesítmények, átmeneti és végleges hulladéktárolók tervezése során fizikai védelmi szempontból fontos figyelembe venni. Az OAH engedélyezési, ellenőrzési és értékelési eljárásainak gyors és akadálymentes lefolytatása érdekében a hatóság az útmutatókban foglalt ajánlások minél teljesebb követésére ösztönzi az engedélyeseket.

Tovább olvasom »

NAÜ szeminárium NAÜ szeminárium

IPPAS missziók tapasztalatait összegző szemináriumot tartott a NAÜ

2013.12.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által első ízben szervezett szakmai rendezvényen a NAÜ Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálata (IPPAS) által végzett 61 misszió során azonosított jó gyakorlatokat és legfontosabb tanulságokat tekintették át a résztvevők. Hazánk nemzetközi felülvizsgálata 2013 júniusában sikerrel zárult le, amelynek alapos előkészítettségét példaként emelték ki a szakmai rendezvényen.

Tovább olvasom »

Tájékoztató a felülvizsgált WENRA referencia szintek véleményezési lehetőségéről

2013.12.06

A Nyugat Európai Hatóságok Szervezete (WENRA) az Európában üzemelő atomerőművekre vonatkozó, 2008-ban kiadott elvárásokat felülvizsgálta a fukusimai atomerőmű-baleset tanulságai alapján. A nemzetközi szervezet legutóbbi kezdeményezése, hogy útjára indított egy 2014. február 28-ig tartó nyilvános véleményezési folyamatot.

Tovább olvasom »