ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Közlemény

2013.06.03

2013. június 30.-val Rónaky József főigazgató közszolgálati jogviszonya, nyugdíjba vonulása miatt megszűnik. Az Országos Atomenergia Hivatalt felügyelő miniszter 2013. június 3.-val mentesítette Rónaky Józsefet a munkavégzési kötelezettség alól.

Tovább olvasom »

Nyugdíjba vonult dr. Rónaky József

2013.06.03

Dr. Rónaky Józsefet 1999 szeptemberében nevezték ki az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatói posztjára. Az azóta eltelt 14 esztendő alatt jelentős események történtek a hivatal életében, a szervezet átalakult, sok új munkatárs jött, sokan mentek nyugdíjba. Mindemellett úgy sikerült folyamatosan fejleszteni az OAH szakmai felkészültségét, hogy közben az emberi értékeit is megőrizte a szervezet.

Tovább olvasom »

Nemzetközi górcső alatt a fizikai védelmi rendszer

2013.05.27

2013. május 27-től két héten keresztül az Amerikai Egyesült Államokból, Angliából, Ausztráliából, Franciaországból, Németországból és Szlovéniából érkezett szakértők vizsgálják a nukleáris és radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmének hazai rendszerét. A felülvizsgálatra Magyarország kérése alapján kerül sor. A hivatalos megnyitóra Denis Flory, a NAÜ főigazgató-helyettese is hazánkba érkezett, valamint az eseményen részt vett dr. Csuday Balázs, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, állandó ENSZ képviselő is.

Tovább olvasom »

Szimulációs gyakorlat a veszélyes sugárforrások fizikai védelme érdekében

2013.05.29

2013. május 22-24. között a veszélyes sugárforrások fizikai védelmével kapcsolatos szimulációs gyakorlatra került sor az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében. A gyakorlaton résztvevő reagáló erők és nagy közbiztonsági kockázatot jelentő sugárforrások birtokosai azt tesztelhették, hogy mit tennének a sugárforrásra irányuló támadáskor. A résztvevőknek alkalmuk volt az esetleges hiányosságok felderítésére, javaslatokat tehettek a fizikai védelmi rendszer fejlesztésére, hatékonyságának növelésére, illetve az érintett szervek az illetékességi területükön található kiemelt közbiztonsági kockázatú tevékenységet végző cégeket jobban megismerhették.

Tovább olvasom »

Közel kétszázan vettek részt az „Atomenergiáról –mindenkinek” konferencián

2013.05.23

2013. május 23-án Veszprémben került sor az „Atomenergiáról – mindenkinek” konferenciasorozat idei első rendezvényére. Az Országos Atomenergia Hivatal, a Pannon Egyetem, valamint a TIT Stúdió Egyesület együttműködésével megvalósult ismeretterjesztő konferencián közel kétszázan vettek részt. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében felhívta a diákok figyelmét arra, hogy a munkaerőpiacon milyen jelentős igény van azokra a szakemberekre, akik természettudományi karon szerezték diplomájukat. Biztos állás, jó kereset és karrierlehetőség várja a megfelelő végzettséggel rendelkezőket, ugyanakkor sok cég magyarországi jelenlétét is meghatározza, hogy elegendő szakember áll-e rendelkezésre – hangsúlyozta dr. Friedler Ferenc. Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója megnyitójában reményét fejezte ki, hogy az előadások felkeltik majd a hallgatóság érdeklődését a természettudományok és az atomenergia iránt.

Tovább olvasom »

Sikeres volt az OAH által szervezett BOOSTER gyakorlat

2013.05.16

2013. május 16-án sikeresen lezajlott az Országos Atomenergia Hivatal által szervezett BOOSTER gyakorlat, amellyel a legújabb technológiák kerültek Magyarországra kipróbálásra. A feltételezett sugárszennyezéses, robbantásos merénylet szimulációja során a BOOSTER rendszer támogatta a hatékony, gyors és megalapozott döntéshozatalt. A rendszer bebizonyította, hogy a különböző technológiákat, szoftvereket és kommunikációs megoldásokat integrálva hatékonyabban működhet az emberi életek védelmében (akár egy robbantásos merénylet, akár egy nukleáris baleset után), mint a jelenleg rendelkezésre álló eszközök.

Tovább olvasom »

Robbantásos merénylet sugárszennyezéssel? Mit tennének a hatóságok? Megmutatjuk!

2013.05.09

2013. május 16-án 9 órai kezdettel kerül sor az Országos Atomenergia Hivatal által szervezett szimulációs gyakorlatra, amely egy feltételezett robbantásos, sugárszennyezéses merénylet kezeléséhez kapcsolódó demonstrációs gyakorlat, az Európai Unió 7. kutatási keretprogramban fejlesztett legújabb technológiák bemutatásával. Az eseményhez kötődően dr. Horváth Kristóf, az OAH főigazgató-helyettese 10.30 órakor sajtótájékoztatót tart.

Tovább olvasom »

Szeminárium a non-proliferációhoz és a nukleáris védettséghez kötődő kutatási eredményekről

2013.05.07

Az Országos Atomenergia Hivatal nyolcadik alkalommal, 2013. május 7-én tartott szemináriumot azoknak az intézményeknek, amelyekre műszaki szempontból támaszkodhat a hatósági feladatainak elvégzése során. A szakmai rendezvényen a nukleáris fegyverek elterjedése elleni küzdelemmel (non-proliferáció) és a nukleáris védettséggel kapcsolatos kutatási eredményeket ismerhették meg a résztvevők.

Tovább olvasom »

Stresszteszt - ENSREG felülvizsgálat

2013.04.29

2013. április 22 és 26 között az ENSREG felülvizsgálati értekezletet tartott, amelynek keretében értékelte a tizenhét, stressz-tesztben résztvevő ország akciótervét és az ezekben bemutatott intézkedések teljesítését.

Tovább olvasom »

Az OAH átadta az IPPAS Előzetes Információs Csomagot a NAÜ-nek

2013.04.23

A magyar kormány nevében az Országos Atomenergia Hivatal meghívta a NAÜ Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálatát (IPPAS - International Physical Protection Advisory Service) 2013 május-júniusára, hogy véleményezze a nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmének hazai rendszerét. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elfogadta a felkérést. A misszió előkészítése 2012 szeptemberében kezdődött az általános kérdések megtárgyalásával, majd a további pontosítás érdekében egy előkészítő ülésre került sor 2013 januárjában. A NAÜ saját szakértőinek hatékony felkészülését segítendő 2013 áprilisában az OAH átadott a NAÜ részére egy előzetes információs csomagot, amely részletes áttekintést ad az atomenergia hazai alkalmazásáról, valamint a jogi és hatósági rendszerről.

Tovább olvasom »

NAÜ szakértők látogatása a CERTA-ban

2013.04.19

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Üzemzavari és Veszélyhelyzeti Központjának vezetője, Elena Buglova, valamint Florian Baciu, a Központ munkatársa 2013. április 19-én látogatást tett az Országos Atomenergia Hivatalnál. A vendégeket Németh Gábor, a bécsi ENSZ-misszió munkatársa kísérte. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett program keretében a NAÜ szakértői megtekintették az OAH Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központját (CERTA), amelynek működéséről részletes tájékoztatást kaptak.

Tovább olvasom »

Szeminárium a műszaki háttértámogató intézmények eredményeiről

2013.04.17

Az Országos Atomenergia Hivatal által szervezett 2013. április 17-i szemináriumon elhangzott előadások a kutatás-fejlesztési projektek és együttműködések eredményeit mutatták be olyan területeken, mint az üzemeltetés biztonsága, a nukleáris baleseti helyzetek elemzése, a szilárdsági számítások és anyagvizsgálatok témaköre. A szakmai rendezvény lehetőséget biztosított azoknak a javaslatoknak a bemutatására is, amelyek a nukleáris biztonságra vonatkozó szabályozásokat érintették

Tovább olvasom »