ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Atomenergiáról - mindenkinek Atomenergiáról - mindenkinek

Meghívó: „Atomenergiáról – mindenkinek” Győrben

2018.10.17

Az Országos Atomenergia Hivatal „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű rendezvénysorozatának következő állomása Győr. A rendezvény helyszíne a Széchenyi István Egyetem (Győr, Egyetem tér 1.), időpontja 2018. december 11. (kedd), 9.30-tól 14.00 óráig. Izgalmas előadásokkal, interaktív kiállítással és tudásjátékkal várjuk az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek különleges katasztrófavédelmi eszközökkel, sugármérő berendezésekkel, a Paksi Atomerőmű működésével, valamint az atomenergia különböző alkalmazási területeivel is.

Tovább olvasom »

Bulletin 2018/2 Bulletin 2018/2

Megjelent az OAH hírlevél 2018/2-es száma

2018.10.11

A kiadványban többek között foglalkozunk a nukleáris létesítmények 2018 első féléves biztonsági teljesítményének értékelésével, a Duna alacsony vízállásával, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatban meghatározott feladatok előrehaladásával, a jogszabályi változásokkal, a nukleáris létesítmények öregedéskezelésének uniós felülvizsgálatával.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás Pakson Közmeghallgatás Pakson

Közmeghallgatás Pakson

2018.10.10

Az Országos Atomenergia Hivatal az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve a hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak– minden létesítményi szintű engedélyezési eljárásnál közmeghallgatást tart, hogy a lakosság és a civil szervezetek bevonásával (a vélemények figyelembevételével, a kérdések megválaszolásával) hozza meg döntését. Az RHK Kft. „Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 1-24 kamrák kiépítése üzemeltetésének engedélye iránti kérelmének” tárgyában, október 9-én megrendezett közmeghallgatáson nem jelent meg érdeklődő, így sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az engedélyes és a bevont szakhatóságok nem kaptak kérdést, illetve nem hangzott el vélemény, észrevétel.

Tovább olvasom »

Turbinacsarnok Turbinacsarnok

Karbantartási munkák a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2018.10.10

2018.10.10-én hajnalban a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2. turbináját 140 MW-ra leterhelték a turbinakondenzátor tervezett tisztítása miatt. A turbinakondenzátor a villamosenergiatermelési folyamat szempontjából fontos berendezés, azonban nukleáris biztonsági funkciót nem lát el, így a karbantartásnak nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs. A tisztítás a villamosenergia-termelés megfelelő hatásfokának biztosításához vált szükségessé.

Tovább olvasom »

Nemzetközi fókuszban a nukleáris veszélyhelyzeti kommunikáció Nemzetközi fókuszban a nukleáris veszélyhelyzeti kommunikáció

Nemzetközi fókuszban a nukleáris veszélyhelyzeti kommunikáció

2018.10.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében október első hetében Bécsben került sor az első Nukleáris és radiológiai veszélyhelyzeti kommunikációs szimpóziumra, együttműködésben számos nemzetközi szervezettel (pl. CTBTO, Vöröskereszt, OECD Nukleáris Energia Ügynöksége, Európai Bizottság), mintegy 400 résztvevővel és több mint 70 előadóval.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján Új útmutató az OAH honlapján

Új útmutató az OAH honlapján

2018.10.04

Új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. Az „Új atomerőművi blokk létesítési engedélyezési dokumentációjának tartalmi és formai követelményei” című útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva a létesítési engedélykérelemmel kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését

Tovább olvasom »

NAÜ IRRS-misszió 2018: jelentős fejlődést ért el hazánk

2018.10.03

2018. október 1-jén befejeződött Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IRRS „követő” missziója, amely a teljes nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló 2015-ös misszió javaslatainak és ajánlásainak teljesítését vizsgálta. A NAÜ közleménye szerint Magyarország jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt három évben.

Tovább olvasom »

Javítási munkák a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2018.10.02

A Paksi Atomerőmű 1. blokkját 2018. október 2-án 01:00 órától leterhelték terven felüli karbantartáshoz. A karbantartás végrehajtásához a reaktorblokk egyik turbina-gépcsoportját teljesen leállították. A teljesítménycsökkentés alatt egy meghibásodott alkatrészt cserélnek. A szakemberek a hiba javításán dolgoznak, a munkálatokat és az azt követő ellenőrzéseket – a terv szerint – a mai napon fejezik be.

Tovább olvasom »

Radioaktív anyagok védettségével kapcsolatos továbbképzés

2018.10.01

Az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az Országos Atomenergia Hivatal 2018. szeptember 24. és 27. között a radioaktív sugárforrások védettségével kapcsolatos, „International Response Force Training” elnevezésű továbbképzést tartott a hazai társszervezetek és engedélyesek részvételével.

Tovább olvasom »

Új, illetve felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2018.09.28

Egy új és két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Kutatóreaktorok rendszeres jelentései”, valamint a „Kutatóreaktorok eseti jelentései” című útmutató felülvizsgált változata, továbbá a „Hamisított és csalárd termékek kezelése” című új útmutató.

Tovább olvasom »

A 3. blokk részleges leterhelése

2018.09.28

2018.09.28-án hajnalban a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2. turbináját 140 MW-ra leterhelték a turbinakondenzátor tervezett tisztítása miatt. A turbinakondenzátor a villamosenergia-termelési folyamat szempontjából fontos berendezés, azonban nukleáris biztonsági funkciót nem lát el, így a karbantartásnak nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs. A tisztítás a villamosenergia-termelés megfelelő hatásfokának biztosításához vált szükségessé.

Tovább olvasom »

IRRS-misszió: interjú az utóvizsgálatot végző delegáció vezetőjével

2018.09.28

Három évvel ezelőtt interjút készítettünk Michael R. Johnsonnal, a 2015-ös IRRS-misszió vezetőjével. Az akkori delegációhoz képest most kevesebb szakértő érkezett Magyarországra, valamint feleannyi idő alatt kell a munkával végezniük. Egy hét alatt a felülvizsgálat és a számos személyes interjú elvégzése mellett össze kell állítani az újabb jelentés tervezetét is. A felülvizsgálati misszió kapcsán újból interjúra invitáltuk Michael R. Johnsont, hogy osszon meg pár érdekességet velünk.

Tovább olvasom »