ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az Elas Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.04.24

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az Elas Kft. kérelmére indult, röntgenberendezés hatósági engedélyezés és ellenőrzés alóli mentesítésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. telephelyéhez kapcsolódik, ezért a kormány 114/2016. (VI. 1.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

OECD NEA Irányítóbizottságának ülése OECD NEA Irányítóbizottságának ülése

OECD NEA 147. ülése Párizsban: a nukleáris üzemanyagellátásról, a hulladékkezelésről és a nukleáris kapacitások jelentős növekedéséről tárgyaltak a résztvevők

2024.04.23

2024. április 18-19 között az Országos Atomenergia Hivatal részvételével tartották az OECD Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) Irányítóbizottságának 147. ülését Párizsban. A tanácskozáson az OECD NEA tagállamai és a nukleáris ipar képviselői szakpolitikai vita keretében tárgyalták meg a nukleáris üzemanyag-ellátással összefüggő kérdéseket. 2050-ig a nukleáris kapacitások megháromszorozódására lehet számítani; a kis moduláris reaktorok elterjedése a stabil üzemanyagellátás szükségességét még inkább felértékeli. A kormányok elköteleződésére, az üzemanyag újrahasznosítására és a hulladékkezelésre szolgáló technológiák fejlesztésére, felkészült nukleáris hatóságokra és hatékony biztosítéki rendszer alkalmazására van szükség annak érdekében, hogy az atomenergia biztonsági követelményeknek megfelelő, védett és békés célú alkalmazása a következő évszázadban fenntartható legyen – hangzott el a megbeszélésen.

Tovább olvasom »

OAH Instagram poszt, kép forrása: www.freepik.com OAH Instagram poszt, kép forrása: www.freepik.com

Instagramon az OAH: új poszt a CT berendezésekről

2024.04.22

„Tudtad, hogy a röntgenvizsgálatok egyik fajtája a CT (Computed Tomography) vizsgálat is?” A CT-berendezésben az egyik ionizáló sugárzással, a röntgensugárzással történik az orvosi képalkotás.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 3-4. blokkjain

2024.04.21

2024. április 21-én, 12:45 és 15:45 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 3. blokkja 50 MW, 4. blokkja 125 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkot visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.04.19

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Mechanikai és termikus összeszerelési munkálatok komplexuma (UXB), Anyagraktár (4.7) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.04.19

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Villamosszerelési munkálatok komplexuma (UXE), Adminisztrációs és kiszolgáló épület (7.4.) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Instagramon az OAH Instagramon az OAH

Instagramon az OAH: szórakoztatóan hasznos ismeretterjesztés az atomenergiáról

2024.04.17

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik. A közvetlen hangvételű „Tudtad-e?” típusú írások közül a hosszabbak megjelennek az OAH honlapján is. Hétről hétre új, érdekes tartalommal jelentkezünk, érdemes bennünket követni!

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2024.04.14

2024. április 14-én, 8:00 és 18:15 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 3. blokkja 200 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkot visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2024.04.13

2024. április 13-án, 10:00 és 17:15 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 3. blokkja 125 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkot visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2024. évi karbantartása

2024.04.12

A Paksi Atomerőműben befejezték a 4. blokk 2024. évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot.

Tovább olvasom »

Munkacsoport-ülés Munkacsoport-ülés

OECD NEA Vezetés és Biztonsági Kultúra munkacsoportjának plenáris ülése az OAH-ban

2024.04.11

Április 8-11. között az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az OECD Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) Vezetés és Biztonsági Kultúra munkacsoportja plenáris ülésének, amelyet Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke nyitott meg. Beszédében kiemelte, hogy az OAH számára a 2024. fókuszában a biztonsági kultúra áll, a hivatalnál számos tevékenység kapcsolódik hozzá, illetve a jövőbeni tervek szempontjából is meghatározó ez a témakör.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új felügyeleti koncepció alkalmazását teszi lehetővé egy új OAH rendelet, valamint két korábbinak a módosítása

2024.04.09

A módosítások elsősorban az új atomerőművi blokkok létesítését érintő új felügyeleti koncepció végrehajtási szabályait tartalmazzák és a hatósági felügyelet hatékonyabb, a fokozatosság elvének jobban megfelelő, az adott létesítményi életciklushoz igazodó alkalmazását teszik lehetővé. Az új rendelet szabályai az ellenőrzésekbe bevonható, független ellenőrző szervezetek nyilvántartását, valamint az akkreditálás során érvényesítendő követelményeket fedik le. Az új nyilvántartási feladattal összefüggésben változnak az OAH igazgatási szolgáltatásaiért fizetendő díjak.

Tovább olvasom »