ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hírlevél Hírlevél

Megjelent az OAH-hírlevél idei második száma

2020.11.03

A hírlevélben foglalkozunk többek között a nukleáris létesítmények 2020 első félévi biztonsági teljesítményének értékelésével, a fontosabb jogszabályváltozásokkal, a járványhelyzet nukleáris létesítmények, valamint radioaktívhulladék-tárolók működésére gyakorolt hatásával, a Paks II beruházás 2020-as hatósági felügyeletével, illetve a létesítési engedélykérelem elbírálásával. Emellett olyan témák is megjelennek, mint a Paksi Atomerőműben alkalmazni tervezett SLIM üzemanyag tesztkazetták engedélyezése, valamint értékeljük Magyarország egyéves NAÜ-kormányzótanácsi tagságát.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.10.29

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult, radioaktív anyag alkalmazásának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Villamos berendezés karbantartása a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.10.28

2020. október 29-én hajnali 04:00 órától kezdődően a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezésen tervezett karbantartást hajtanak végre, amely a termelőegység 50%-os leterhelése mellett végezhető el. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap délután visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Benyújtottuk az Előzetes Biztonsági Jelentést a NAÜ-nek

2020.10.28

Az új atomerőművi blokkok engedélyezéséhez kapcsolódóan az Országos Atomenergia Hivatal megküldte az Előzetes Biztonsági Jelentést és a kapcsolódó tematikus jelentéseket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számára. A dokumentumot a TSR-misszió (Technical Safety Review) előkészítéseként adtuk át a NAÜ-nek. A misszió célja, hogy a NAÜ koordinálásában egy nemzetközi szakértőcsoport megvizsgálja a létesítésiengedély-kérelem alapját képező Előzetes Biztonsági Jelentést, és értékelje, hogy a Paksra tervezett blokkok megfelelnek-e a NAÜ biztonsági szabványainak.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.10.28

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UXD 6.4 számú Acél- és betonacél szerelő üzem adminisztrációs és kiszolgáló épület építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a kormány 208/2015. (VII. 23.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Online tanóra Online tanóra

Online tanórát tartott az OAH a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak

2020.10.22

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatói számára a korábbi évek hagyományától eltérően idén nem személyesen, hanem online tanóra keretében tartottak előadásokat az Országos Atomenergia Hivatal szakértői, amelynek célja az volt, hogy a leendő katonai felsővezetők megismerhessék az OAH főbb feladatait, szakmai tevékenységét.

Tovább olvasom »

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.10.19

A Paksi Atomerőmű 1. blokkján az egyik turbinát 2020. október 19-én 2 óra 13 perckor, szabályozóköri meghibásodás miatt 100 MW-ra leterhelték. A hiba elhárítása után, 4 óra 40-perckor a blokkot újra névleges teljesítményre hozták. Az eseménynek a nukleáris biztonságra nem volt hatása.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.10.05

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult, a Tanács 1493/93/Euratom Rendelet 4. cikkének (1)-(2) bekezdése szerinti nyilatkozat tudomásul vételének igazolása kiadására irányuló eljárásban. Az eljárás a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással függ össze. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.10.02

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult, fizikai védelmi engedély kiadására irányuló eljárásban. Az eljárás a 65/2018. (IV. 4.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással függ össze. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Nukleáris országprofil Nukleáris országprofil

A NAÜ közzétette a 2020-as nukleáris országprofilokat tartalmazó kiadványát

2020.10.02

Az atomerőművet üzemeltető, atomprogramot végrehajtó, illetve tervező államok nukleáris országprofilját (Country Nuclear Power Profiles) tartalmazó kiadványt a NAÜ évente aktualizálja. A legújabbat 2020 októberében tették közzé.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2020.09.30

2020. szeptember 30-án megkezdődött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefe cseréje. A karbantartás tervezetten történik, annak ideje alatt a blokk 50%-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint előreláthatólag fél nap múlva állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Bécsben befejeződött a NAÜ 64. közgyűlése

2020.09.29

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szeptember 21–25-én Bécsben tartott 64. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, a nukleáris biztonság és a védettség, valamint a biztosítékok terén végzett tevékenységét. További határozatok elfogadására is sor került az ügynökség biztosítéki tevékenységének hatékonyabbá tételéről, valamint arról, hogy a NAÜ a COVID-19 járvány idején is folytassa feladatainak végrehajtását megbízatásának minden területén.

Tovább olvasom »