ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

RENDKÍVÜLI HÍREK

NAÜ: a Nova Kakhovka duzzasztómű sérülésének nincs közvetlen hatása a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonságára

2023.06.06

Június 6-án, hajnalban a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátására is szolgáló víztározó gátja megsérült. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint a nukleáris létesítmény biztonsága ennek ellenére nincs közvetlen veszélyben. A legfontosabb alternatív vízforrás a telephely melletti nagy hűtőtó, amely a tározó magassága felett található. Mivel a reaktorokat több hónapja leállították, a becslések szerint a tó több hónapig képes biztosítani az atomerőmű hűtéshez szükséges mennyiségű vizet . A NAÜ Főigazgatója, Rafael Mariano Grossi – a fenti hírek kapcsán – megerősítette, hogy a jövő héten, az eredeti terveknek megfelelően, a Zaporizssjai Atomerőműbe látogat.

Tovább olvasom »

Reagálás Reagálás

Az OAH reagálása a félrevezető hírekre: a sugárzási szint normális Magyarországon és a környező országokban is

2023.05.20

A hírekben és a közösségi médiában számos félrevezető hír jelent meg egy ukrajnai robbanásról. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a sugárzási szint sem hazánkban, sem pedig a környező országokban nem emelkedett meg, a mért háttérsugárzási értékek normálisak, nem alakult ki semmilyen radioaktív felhő Ukrajnában. A sugárzási adatok bárki számára online elérhetők. Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan követi, és nukleáris biztonsági szempontok alapján értékeli az ukrán, valamint a nemzetközi eseményeket, és tájékoztatja a hazai lakosságot.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ-közlemény az ukrán helyzetről

2023.04.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi a háború kitörése óta második alkalommal látogatott el az ukrán Zaporizzsjai Atomerőműbe, illetve először azóta, hogy a NAÜ munkatársai szakértői misszió keretében folyamatosan a helyszínen tartózkodnak. A főigazgató elmondta, hogy az atomerőműben tett látogatás tapasztalatai megerősítették a korábbi, a nukleáris biztonsági és védettségi helyzet súlyosságáról adott értékelését. Azt is közölte, hogy az elmúlt hónapokban olyan javaslaton dolgozott Oroszországgal és Ukrajnával, amely biztosítja az atomerőmű biztonságát és védettségét.

Tovább olvasom »

NAÜ-tájékoztatás NAÜ-tájékoztatás

NAÜ-tájékoztatás: helyreállították a Zaporizzsjai Atomerőmű áramellátását

2023.03.10

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint 2023. március 9-én délután 4 órára sikerült helyreállítani az atomerőmű áramellátását, miután hajnalban elvesztette a külső betáplálását egy, a 750 kilovoltos távvezetéket érő tüzérségi csapás miatt, és tizenegy órán keresztül dízelgenerátorok biztosították a hűtést és a biztonság szempontjából fontos rendszerek áramellátását.

Tovább olvasom »

A NAÜ tájékoztatása a Zaporizzsjai Atomerőmű aktuális helyzetéről

2023.03.09

Az ukrán nukleáris hatóság tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget és a tagállamok nukleáris hatóságait, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű március 9-én hajnalban elvesztette a külső betáplálását egy, a 750 kilovoltos távvezetéket érő tüzérségi csapás miatt. Ennek következményeként az erőmű eddig „meleg-leállás” üzemállapotban lévő két blokkját is teljesen leállították, továbbá mind a 20 dízelgenerátorát beüzemelték, hogy ellássák árammal a biztonság szempontjából fontos rendszereket. Az erőmű 15 napra elegendő dízel üzemanyaggal rendelkezik. Az értesítést később a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója is megerősítette a szervezet honlapján.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ-tájékoztatás: A zaporizzsjai atomerőmű után újabb három nukleáris létesítményben is kialakították az állandó felügyeletet Ukrajnában

2023.01.23

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi 2023. január 19-én Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ahol beszámolt arról, hogy a NAÜ szakemberei az összes ukrán atomerőműben állandó jelleggel tartózkodnak majd, ezzel is segítve az atomenergia békés célú felhasználását, valamint a NAÜ közvetlen tájékoztatását. A január 16-i héten a főigazgató részvételével három helyen volt NAÜ-zászlófelvonás: a dél-ukrajnai, a rivnei atomerőművekben, valamint a csernobili telephelyen is 2-2 szakember segíti ezentúl az ott dolgozók munkáját. A következő napokban a NAÜ-misszió a hmelnickiji atomerőműhöz is eljut majd. Így az ügynökségnek egyszerre legalább 11 nukleáris biztonsági és védelmi szakértője lesz folyamatosan Ukrajnában, ami példátlan vállalkozás a szervezet részéről.

Tovább olvasom »

Orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán konfliktus

NAÜ-tájékoztatás az ukrán helyzetről

2023.01.19

2023. január 14-én folytatódott az ukrán villamos energia infrastruktúráinak tüzérségi támadása, emiatt csökkenteni kellett a működő atomerőművek villamosenergia-termelését a rendszer egyensúlyban tartásának érdekében. Az ukrán nukleáris hatóság tájékoztatása szerint a támadás során a Kijevi Kutatóintézet területén található kutatóreaktort találat érte, a keletkező tüzet eloltották, a tüzérségi támadás következményeinek felmérése folyamatban van. A háború elején a kijevi kutatóreaktor fűtőelem-kazettáit áthelyezték a kiégettfűtőelem-tárolóba, így a kutatóreaktorban nem található hasadóanyag. A radiológiai helyzet helyszíni változásáról nem érkezett információ, nem mértek megemelkedett sugárzási szintet. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint Rafael Mariano Grossi főigazgató a január 16-i héten Ukrajnába látogat, hogy előkészítse a NAÜ-szakértők állandó misszióját az országban található atomerőművekben (hasonlóan a Zaporizzsjai Atomerőműhöz), ezzel is segítve az ott dolgozó személyzet munkáját, továbbá a NAÜ folyamatos és közvetlen tájékoztatását.

Tovább olvasom »

Orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán konfliktus

Felmérték a károk mértékét Zaporizzsjai Atomerőműben

2022.11.24

A NAÜ szakértői csoportja november 21-én felmérte az ukrajnai Zaporizzsja Atomerőműben a hétvégi heves tűzérségi támadások által okozott károk mértékét és megerősítették, hogy a kulcsfontosságú berendezések sértetlenek maradtak.

Tovább olvasom »

Újabb NAÜ-missziók Ukrajnában

2022.11.16

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2022. november 8-10 között újabb szakértői missziót hajtott végre Ukrajnában, amelynek során ellenőrizték a Harkiv nukleáris kutatóintézetet és a RADON radioaktívhulladék-tárolót. A szakértők arról adtak tájékoztatást, hogy a korábbi jelentésekhez képest nagyobb károkat szenvedett el a kutatóintézet, szinte minden épülete sérült, többségük helyreállítása már nem is lehetséges. Továbbá ellenőrizték a telephelyen és annak közelében a sugárzási monitoring hálózat detektorait, és megállapították, hogy azok hitelesen mérnek, a korábbi eredményeket igazolva nem emelkedett a sugárzási szint. A NAÜ szakemberei a RADON radioaktívhulladék-tárolóval kapcsolatban hangsúlyozták, hogy a létesítmény épületei nem szenvedtek károkat, azonban távoli bombarobbanásokat lehetett hallani a látogatásuk során. A misszió tagjai nem találtak be nem jelentett nukleáris anyagokra vagy tevékenységekre utaló jeleket a két telephelyen.

Tovább olvasom »

Orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán konfliktus

Összefoglaló a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetéről

2022.10.14

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kiemelt figyelemmel követi a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetét, különös tekintettel az erőmű közelében zajló háborús eseményekre. A NAÜ szakértői állandó helyszíni jelenléttel biztosítják, hogy az erőmű helyzetéről megbízható információkat kapjon az ügynökség. Az elmúlt hét napban kétszer is megszakadt a Zaporizzsjai Atomerőmű kapcsolata a külső elektromos hálózattal, mindkétszer be kellett indítani a dízelgenerátorokat az erőmű hűtésének és biztonsági rendszereinek működtetéséhez. A hálózati betáplálást mindkét alkalommal sikerült helyreállítani.

Tovább olvasom »

ENSREG-közlemény ENSREG-közlemény

ENSREG-közlemény az ukrán Zaporizzsja Atomerőmű nukleáris biztonsági helyzetéről

2022.10.07

2022. október 4-én videokonferencia formájában tartotta negyedik rendkívüli ülését az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG), amelynek során a résztvevők értékelték az ukrán nukleáris biztonsági helyzetet, különös tekintettel a Zaporizzsja Atomerőműre.

Tovább olvasom »

Ukrán-orosz konfliktus Ukrán-orosz konfliktus

Folyamatosan érkeznek a védőeszközök Ukrajnába

2022.10.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legutóbbi tájékoztatása szerint az ukrán nukleáris létesítmények biztonságának és védettségének biztosítása érdekében újabb eszközöket szállítanak Ukrajnába: a svédek által felajánlott eszközök már megérkeztek a NAÜ-höz, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország pénzügyi támogatásából a NAÜ által beszerzett felszerelések pedig a napokban fognak érkezni.

Tovább olvasom »