ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

RENDKÍVÜLI HÍREK

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ-közlemény az újabb, zaporizzsjai atomerőmű elleni dróntámadásról valamint a többi ukrán nukleáris létesítmény helyzetéről

2024.07.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint a zaporizzsjai atomerőmű arról adott tájékoztatást, hogy július 3-án több drón csapódott be személyi sérülést és kisebb erdőtüzet okozva a létesítmény közelében. A támadás az atomerőmű mellett lévő transzformátor-állomásban tett kárt. A létesítményt jelenleg egy 750 kilovoltos vezeték látja el a hűtéshez is szükséges árammal, valamint az erőmű számára továbbra is elérhető egy 330 kilovoltos tartalékvezeték. A NAÜ helyszínen tartózkodó szakértői a létesítmény telephelyén belüli károkról nem tettek jelentést. „Rendkívül aggasztó, hogy ezek a dróntámadások folytatódnak, annak ellenére, hogy egyértelmű veszélyt jelentenek az enerhodari lakosságra, valamint a zaporizzsjai atomerőmű biztonságára nézve. A támadásokat azonnal abba kell hagyni.” – jelentette ki Grossi főigazgató.

Tovább olvasom »

NAÜ-összefoglaló NAÜ-összefoglaló

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2024.05.23

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) április folyamán több alkalommal számolt be a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) közelében tüzérségi akcióról, drón észlelésekről, valamint májusban rakéta támadásokról. Nukleáris biztonsági szempontból fontos kiemelni, hogy az atomerőmű épülete nem károsodott, a blokkjai úgynevezett hideg leállított állapotban vannak (a ZNPP jelenleg nem termel áramot, a blokkok hűtéséhez minimális hűtővízmennyiség elegendő). Az Ukrajnában található többi atomerőmű személyzete az elmúlt időszakban kiadott légiriadók ellenére is folyamatosan fenntartja a nukleáris biztonságot és védelmet a létesítményeikben.

Tovább olvasom »

NAÜ-tájékoztatás NAÜ-tájékoztatás

NAÜ-tájékoztatás az április 7-i dróntámadásról: a Zaporizzsjai Atomerőműben nincs jele a nukleáris biztonsági rendszerek károsodásának

2024.04.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint 2024. április 7-én legalább egy, de feltételezések alapján lehetséges, hogy akár több drón is elérte az ukrán Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) 6-os blokkjának épületét. Az elsődleges vizsgálatok alapján nincs jele a kritikus nukleáris biztonsági vagy védelmi rendszerek károsodásának.

Tovább olvasom »

Ukrán nukleáris létesítmények helyzete Ukrán nukleáris létesítmények helyzete

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2024.03.19

2024. első hónapjaiban a háborús körülmények ellenére az ukrán nukleáris létesítményekben fenn tudták tartani a biztonságot. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakemberei folyamatosan jelen voltak a létesítményekben, ellenőrzéseket végeztek és értékelték a helyzetet. Rafael Grossi NAÜ főigazgató február 6-ai ukrajnai látogatását követően március 6-án Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonsági és védettségi helyzetéről.

Tovább olvasom »

Ukrán nukleáris létesítmények helyzete Ukrán nukleáris létesítmények helyzete

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2024.02.01

2023-ban a háborús körülmények ellenére fenn tudták tartani az ukrán nukleáris létesítményekben a biztonságot. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakemberei a létesítményekben folyamatosan jelen voltak, ellenőrzéseket végeztek és értékelték a helyzetet. A szervezet legutóbbi közleménye szerint a közeljövőben újra Ukrajnába látogat Rafael Mariano Grossi NAÜ-főigazgató.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ-közlemény a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátásával kapcsolatban

2023.09.26

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bejelentette, hogy a szakemberek befejezték annak a tíz kútnak a kialakítását a Zaporizzsjai Atomerőmű közelében, amelyekkel az erőmű hűtővízellátása hosszú távon megoldható.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ-közlemény a Zaporizzsjai Atomerőmű 4-es blokkjával kapcsolatban

2023.08.11

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2023. augusztus 10-én közzétett közleményében arról adott tájékoztatást, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű 4-es blokkját melegből hideg leállított állapotra állítják át, mivel az egyik gőzfejlesztő berendezésnél szivárgást észleltek, ezért szükséges a hiba feltárása és elhárítása. A többi blokk már régebb óta hideg leállított állapotban van. Az egyes rendszerek üzemeltetéséhez szükséges gőz előállításához a 6-os blokkot hozzák meleg állapotba. A közlemény hangsúlyozza, hogy nem történt környezeti radioaktív kibocsátás. A munkálatokat szorosan nyomon követik a NAÜ helyszínen tartózkodó szakértői. A NAÜ továbbra is a külső forrásból történő gőzellátás telepítését javasolja, amely hosszabb távon nukleáris szempontból a legbiztonságosabb megoldás lenne. A közleményben hozzáteszik: az atomerőmű egyes külső árambetáplálásának megszakadásai továbbra is a nukleáris biztonsági és fizikai védelmi helyzet bizonytalanságát jelzik.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

A NAÜ tájékoztatása szerint a Kakhovka víztározóból egyelőre még tudják biztosítani a hűtővizet a Zaporizzsjai Atomerőmű számára

2023.06.09

Az előzetes becslésekkel ellentétben még mindig tudják biztosítani a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátását a június 6-án megsérült Kakhovka víztározóból. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi hangsúlyozta, hogy bár ezzel valamennyi többletidőt nyertek, hogy áttérjenek az alternatív hűtővízforrásokra, "az általános nukleáris biztonsági és védettségi helyzet továbbra is nagyon bizonytalan és potenciálisan veszélyes." A NAÜ főigazgatója, aki a tervek szerint a június 12-i héten újra a Zaporizzsjai Atomerőműbe látogat, elmondta: továbbra sem ismert, hogy mekkora károk keletkeztek, és az sem látható tisztán, hogy mikor és milyen szintnél stabilizálódik a víztározó.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ: a Nova Kakhovka duzzasztómű sérülésének nincs közvetlen hatása a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonságára

2023.06.06

Június 6-án, hajnalban a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátására is szolgáló víztározó gátja megsérült. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint a nukleáris létesítmény biztonsága ennek ellenére nincs közvetlen veszélyben. A legfontosabb alternatív vízforrás a telephely melletti nagy hűtőtó, amely a tározó magassága felett található. Mivel a reaktorokat több hónapja leállították, a becslések szerint a tó több hónapig képes biztosítani az atomerőmű hűtéshez szükséges mennyiségű vizet . A NAÜ Főigazgatója, Rafael Mariano Grossi – a fenti hírek kapcsán – megerősítette, hogy a jövő héten, az eredeti terveknek megfelelően, a Zaporizssjai Atomerőműbe látogat.

Tovább olvasom »

Reagálás Reagálás

Az OAH reagálása a félrevezető hírekre: a sugárzási szint normális Magyarországon és a környező országokban is

2023.05.20

A hírekben és a közösségi médiában számos félrevezető hír jelent meg egy ukrajnai robbanásról. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a sugárzási szint sem hazánkban, sem pedig a környező országokban nem emelkedett meg, a mért háttérsugárzási értékek normálisak, nem alakult ki semmilyen radioaktív felhő Ukrajnában. A sugárzási adatok bárki számára online elérhetők. Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan követi, és nukleáris biztonsági szempontok alapján értékeli az ukrán, valamint a nemzetközi eseményeket, és tájékoztatja a hazai lakosságot.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ-közlemény az ukrán helyzetről

2023.04.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi a háború kitörése óta második alkalommal látogatott el az ukrán Zaporizzsjai Atomerőműbe, illetve először azóta, hogy a NAÜ munkatársai szakértői misszió keretében folyamatosan a helyszínen tartózkodnak. A főigazgató elmondta, hogy az atomerőműben tett látogatás tapasztalatai megerősítették a korábbi, a nukleáris biztonsági és védettségi helyzet súlyosságáról adott értékelését. Azt is közölte, hogy az elmúlt hónapokban olyan javaslaton dolgozott Oroszországgal és Ukrajnával, amely biztosítja az atomerőmű biztonságát és védettségét.

Tovább olvasom »

NAÜ-tájékoztatás NAÜ-tájékoztatás

NAÜ-tájékoztatás: helyreállították a Zaporizzsjai Atomerőmű áramellátását

2023.03.10

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint 2023. március 9-én délután 4 órára sikerült helyreállítani az atomerőmű áramellátását, miután hajnalban elvesztette a külső betáplálását egy, a 750 kilovoltos távvezetéket érő tüzérségi csapás miatt, és tizenegy órán keresztül dízelgenerátorok biztosították a hűtést és a biztonság szempontjából fontos rendszerek áramellátását.

Tovább olvasom »