ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

RENDKÍVÜLI HÍREK

Csernobili Atomerőmű Csernobili Atomerőmű

Az elmúlt napokban több pozitív hírt tett közzé a NAÜ Csernobillal kapcsolatban

2022.04.12

Két fontos változásról adott tájékoztatást a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az elmúlt napokban a Csernobili Atomerőművel kapcsolatban. Az ukrán nukleáris hatóság arról informálta a NAÜ-t, hogy fokozatosan visszaállítják a hatósági felügyeletet a létesítmény felett, másrészt sikerült újra megoldani a személyzet váltását.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.04.01

Az OAH folyamatosan követi az ukrajnai eseményeket és értékeli a létesítmények nukleáris biztonsági helyzetét. A katonai műveletek ellenére nem történt az elmúlt héten olyan esemény, ami a hazai lakosságra radiológiai kockázatot jelentett volna.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.03.26

Az OAH folyamatosan követi az ukrajnai eseményeket és értékeli a létesítmények nukleáris biztonsági helyzetét. Csernobilban megoldották a személyzet váltását, ugyanakkor a telephely közelében erdőtűz keletkezett, amelyet még nem tudtak eloltani. A Zaporizzsjai Atomerőmű továbbra is orosz katonai ellenőrzés alatt van, azonban az ukrán személyzet üzemelteti.

Tovább olvasom »

WENRA-közlemény WENRA-közlemény

WENRA-közlemény a Zaporizssja Atomerőmű áramellátásához kapcsolódóan

2022.03.26

2022. március 18-án rendkívüli WENRA-ülést rendeztek, amely az Ukrajnában zajló háború polgári nukleáris biztonságra gyakorolt hatásaival és a lehetséges radiológiai következmények témakörével foglalkozott. A rendezvényt követően március 23-án a WENRA (Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége) kiadott egy közleményt a Zaporizssja Atomerőmű külső áramellátásának részleges kiesésével összefüggő biztonsági helyzetről.

Tovább olvasom »

Forrás: pixabay Forrás: pixabay

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.03.17

Az elmúlt hetekben számos hírben foglalkoztunk az ukrán létesítmények folyamatosan változó helyzetével, mivel a közvetlen közelükben zajló harci cselekmények, illetve a létesítményeket ért támadások úgy nemzetközileg, mint a hazai lakosság körében is aggodalmat okoztak. Összefoglalónkban röviden áttekintjük a létesítmények aktuális helyzetét és a legfontosabb információkat. Ami hazánk szempontjából kiemelten fontos, hogy az Ukrajnában jelenleg működő nukleáris létesítmények mindegyike több mint 300 km-re van, közülük a legnagyobb Zaporizzsjai Atomerőmű több mint 900 km-re fekszik a magyar határtól. A nagy távolság miatt egy esetleg bekövetkező veszélyhelyzet esetén sem várható olyan esemény, amely lakosságvédelmi intézkedéseket indokolna Magyarország területén. Az ukrán nukleáris hatóság tájékoztatása szerint az országban található négy atomerőmű 15 blokkja közül 8 működik, a sugárzási szint az összes atomerőmű körül normális.

Tovább olvasom »

Harmadik rendkívüli ülését tartotta az ENSREG

2022.03.12

2022. március 10-én az ENSREG (Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja) megtartotta harmadik rendkívüli ülését videokonferencia útján a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, a WENRA (Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége) és az ukrán nukleáris szabályozó hatóság (SNRIU) részvételével. Az esemény célja a korábbi rendkívüli ülések nyomon követése, illetve az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni katonai agressziójával összefüggésben az ukrajnai nukleáris biztonsági helyzet további értékelése.

Tovább olvasom »

Ötoldalú videokonferencia Ötoldalú videokonferencia

Újabb ötoldalú találkozóra került sor az orosz-ukrán válság kapcsán

2022.03.12

2022. március 10-én újabb videokonferenciára került sor Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Magyarország nukleáris hatóságainak részvételével, amelyen a szakemberek megosztották egymással az orosz-ukrán konfliktus kapcsán a nukleáris biztonsághoz és védettséghez kapcsolódó elemzéseiket, értékeléseiket, továbbá az aktuális helyzet alapján megtárgyalták a további szakértői együttműködés lehetőségeit. Az ülésen részt vettek a finn nukleáris hatóság szakemberei is.

Tovább olvasom »

Csernobili Atomerőmű Csernobili Atomerőmű

Csernobilban az áramellátás hiánya nem okoz jelentős veszélyeket

2022.03.09

Áramellátás nélkül is mintegy két hónapig megoldott a kiégett üzemanyagok problémamentes hőelvezetése Csernobilban, és utána sem várható jelentősebb kibocsátással járó esemény, legfeljebb a közvetlen környezetben emelkedhet meg a sugárzási szint.

Tovább olvasom »

NAÜ NAÜ

NAÜ-tájékoztatás: nukleáris kutatólétesítményt ért támadás, nincs radiológiai következmény

2022.03.08

Ukrajna közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, hogy Harkiv városában bombatámadásban megrongálódott egy egészségügyi és ipari felhasználásra radioizotópokat előállító új nukleáris kutatólétesítmény – mondta Rafael Mariano Grossi főigazgató. A nemzeti nukleáris szabályozóhatóság tájékoztatása szerint az incidens nem okozott sugárzásiszint-emelkedést a helyszínen.

Tovább olvasom »

ENSREG-közlemény ENSREG-közlemény

Újabb rendkívüli ENSREG-ülés

2022.03.07

2022. március 6-án az ENSREG megtartotta második rendkívüli ülését videokonferencia útján a NAÜ, a WENRA és az ukrán nukleáris szabályozó hatóság (SNRIU), valamint két másik megfigyelő ország (Svájc, Egyesült Királyság) részvételével. Az esemény célja a február 27-i első rendkívüli ülés nyomon követése, illetve az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni folyamatos és indokolatlan katonai agressziójával összefüggésben az ukrajnai nukleáris biztonsági helyzet további értékelése.

Tovább olvasom »

NAÜ-sajtótájékoztató NAÜ-sajtótájékoztató

NAÜ-sajtótájékoztató: a Zaporizzsjai atomerőmű nem sérült meg, nem jutott ki radioaktív anyag a környezetbe

2022.03.04

2022. március 4-i sajtótájékoztatóján a NAÜ főigazgatója, Rafael Mariano Grossi hangsúlyozta, hogy a Zaporizzsjai atomerőmű nem sérült meg az éjszakai támadásban, biztonságosan üzemel, nem jutott ki radioaktív anyag a környezetbe. A főigazgató elmondta, hogy a Zaporizzsjai atomerőmű melletti képzésre használt melléképület kapott találatot, az ott keletkezett helyi tüzet eloltották.

Tovább olvasom »

Ötoldalú egyeztetés Ötoldalú egyeztetés

Nukleáris hatóságok vezetőinek ötoldalú egyeztetése az orosz-ukrán válságról

2022.03.04

2022. március 3-án a lengyel nukleáris hatóság kezdeményezésére videókonferenciára került sor, amelyen a lengyel fél mellett részt vettek a cseh, a szlovák, a szlovén és a magyar hatóság vezetői és szakértői. A megbeszélések kiemelt témája volt az ukrán nukleáris létesítmények biztonsági és védettségi helyzete.

Tovább olvasom »