ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.07.04
Ukrajna Ukrajna

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi június végén kiadott két sajtóközleményt is az ukrán nukleáris létesítmények jelenlegi helyzetével kapcsolatban. A NAÜ továbbra is aggasztónak találja a Zaporizzsjai Atomerőmű körül kialakult helyzetet, amely Ukrajna és egyben Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve.


Az orosz egységek még március 5-én szállták meg az atomerőművet, és azóta is ellenőrzésük alatt tartják azt. Az ukrán kiszolgáló személyzet rendkívül stresszes körülmények közt végzi munkáját, ami a nukleáris létesítmények biztonságos működésével kapcsolatosan általánosan elfogadott 7 alappillér súlyos megsértését jelenti. Rafael Mariano Grossi NAÜ főigazgató ezért is sürgeti egy, a nemzetközi szervezet égisze alatt szervezett ellenőrző misszió küldését a létesítménybe. A helyszínen végzett ellenőrzések nélkül ugyanis nem lehetséges teljes mértékben megbizonyosodni a biztonsági, védettségi és biztosítéki követelmények végrehajtásáról. Ráadásul a közös erőfeszítések révén helyreállított biztosítéki adattovábbítási rendszer nemrég ismételten leállt.

A NAÜ emellett nyugtalanító fejleményként értékeli, hogy újabb tüzérségi támadás során további sérülést szenvedett a harkivi nukleáris kutatóintézet épülete. Szerencsére a létesítményben található nukleáris üzemanyag továbbra is sértetlen maradt, a reaktor szubkritikus állapotban van, továbbá a környezeti sugárzási értékek sem növekedtek az incidens miatt, azok átlagos szintet mutatnak.

Emellett a NAÜ különösen komoly kockázatot jelentő incidensnek tekinti, hogy ismét rakéta haladt át a Dél-ukrajnai Atomerőmű felett.

Ukrajna 15 működőképes atomerőművi blokkjából jelenleg nyolc reaktor csatlakozik az elektromos hálózathoz és vesz részt az energiatermelésben: kettő a Zaporizzsja Atomerőműben, három a Rivne Atomerőműben, kettő a Dél-Ukrajnai Atomerőműben és egy a Hmelnickij Atomerőműben. A további hét reaktort rendszeres karbantartás miatt állítottak le vagy tartalék üzemmódba helyeztek. Az ukrán nukleáris hatóság jelentése szerint a biztonsági rendszerek továbbra is működőképesek mind a négy telephelyen és folyamatosan biztosított a létesítmények külső áram ellátása.Facebook megosztás