ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

RENDKÍVÜLI HÍREK

Újabb NAÜ-missziók Ukrajnában

2022.11.16

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2022. november 8-10 között újabb szakértői missziót hajtott végre Ukrajnában, amelynek során ellenőrizték a Harkiv nukleáris kutatóintézetet és a RADON radioaktívhulladék-tárolót. A szakértők arról adtak tájékoztatást, hogy a korábbi jelentésekhez képest nagyobb károkat szenvedett el a kutatóintézet, szinte minden épülete sérült, többségük helyreállítása már nem is lehetséges. Továbbá ellenőrizték a telephelyen és annak közelében a sugárzási monitoring hálózat detektorait, és megállapították, hogy azok hitelesen mérnek, a korábbi eredményeket igazolva nem emelkedett a sugárzási szint. A NAÜ szakemberei a RADON radioaktívhulladék-tárolóval kapcsolatban hangsúlyozták, hogy a létesítmény épületei nem szenvedtek károkat, azonban távoli bombarobbanásokat lehetett hallani a látogatásuk során. A misszió tagjai nem találtak be nem jelentett nukleáris anyagokra vagy tevékenységekre utaló jeleket a két telephelyen.

Tovább olvasom »

Orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán konfliktus

Összefoglaló a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetéről

2022.10.14

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kiemelt figyelemmel követi a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetét, különös tekintettel az erőmű közelében zajló háborús eseményekre. A NAÜ szakértői állandó helyszíni jelenléttel biztosítják, hogy az erőmű helyzetéről megbízható információkat kapjon az ügynökség. Az elmúlt hét napban kétszer is megszakadt a Zaporizzsjai Atomerőmű kapcsolata a külső elektromos hálózattal, mindkétszer be kellett indítani a dízelgenerátorokat az erőmű hűtésének és biztonsági rendszereinek működtetéséhez. A hálózati betáplálást mindkét alkalommal sikerült helyreállítani.

Tovább olvasom »

ENSREG-közlemény ENSREG-közlemény

ENSREG-közlemény az ukrán Zaporizzsja Atomerőmű nukleáris biztonsági helyzetéről

2022.10.07

2022. október 4-én videokonferencia formájában tartotta negyedik rendkívüli ülését az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG), amelynek során a résztvevők értékelték az ukrán nukleáris biztonsági helyzetet, különös tekintettel a Zaporizzsja Atomerőműre.

Tovább olvasom »

Ukrán-orosz konfliktus Ukrán-orosz konfliktus

Folyamatosan érkeznek a védőeszközök Ukrajnába

2022.10.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legutóbbi tájékoztatása szerint az ukrán nukleáris létesítmények biztonságának és védettségének biztosítása érdekében újabb eszközöket szállítanak Ukrajnába: a svédek által felajánlott eszközök már megérkeztek a NAÜ-höz, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország pénzügyi támogatásából a NAÜ által beszerzett felszerelések pedig a napokban fognak érkezni.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A NAÜ segítségnyújtási rendszerén keresztül megérkeztek a magyar felajánlások Ukrajnába

2022.09.16

Az ukrán nukleáris hatóság jelezte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felé, hogy az országban zajló katonai konfliktus miatt szüksége lenne a NAÜ tagállamainak segítségére, a nukleáris biztonság szempontjából elengedhetetlen eszközökre és felszerelésekre. Ezt a nukleáris baleset, vagy sugaras veszélyhelyzet esetén való segítségnyújtásról szóló egyezmény alapján, a NAÜ által működtetett RANET-hálózaton (Response and Assistance Network) keresztül lehetett megoldani. Az Országos Atomenergia Hivatal – mint a nemzetközi RANET-hálózat hazai kapcsolattartási pontja – koordinálásával az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. által felajánlott sugárzásmérő berendezések és védőeszközök először a NAÜ központi gyűjtőtelepére érkeztek, majd a NAÜ intézkedett azok rendeltetési helyére való eljuttatásáról.

Tovább olvasom »

NAÜ-jelentés NAÜ-jelentés

Részletes jelentést adott ki a NAÜ az ukrán helyzetről

2022.09.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2022. szeptember 6-án tette közzé azt az ötvenoldalas jelentést, amely áttekinti az előző, 2022. április 28-án közzétett jelentés óta eltelt időszakot, az ukrán nukleáris biztonsági, védettségi és biztosítéki helyzetet értékelve.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség delegációjának megállapításai a zaporizzsjai atomerőműből

2022.09.05

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megfigyelői 2022. szeptember 1-jén érkeztek meg a zaporizzsjai atomerőmű területére, hogy felmérjék az oroszok által elfoglalt, de ukrán szakemberek által üzemeltetett atomerőmű nukleáris biztonsági helyzetét, külön figyelmet fordítva az üzemeltető személyzetre. Rafael Mariano Grossi legutóbb április végén járt Ukrajnában egy hasonló misszióval, a mostani 14 fős delegációt szintén a NAÜ főigazgatója vezette. A küldöttség szerdán reggel indult Kijevből, amely a NAÜ nukleáris biztonsági és védettségi szakértőiből állt.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ főigazgatói közlemény az ukrajnai helyzetről

2022.08.26

Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója 2022. augusztus 25-én újabb közleményt adott ki a Zaporizzsjai Atomerőmű aktuális helyzetéről. „Szinte minden nap történik új incidens a Zaporizzsjai Atomerőműben vagy annak közelében. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy több időt veszítsünk. Eltökélt szándékom, hogy a következő napokban NAÜ-misszió élén ellátogassak az erőműbe, hogy segítsek stabilizálni a nukleáris biztonsági és védettségi helyzetet” – idéztek a közleményben a főigazgatótól.

Tovább olvasom »

Ukrajna Ukrajna

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.07.04

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi június végén kiadott két sajtóközleményt is az ukrán nukleáris létesítmények jelenlegi helyzetével kapcsolatban. A NAÜ továbbra is aggasztónak találja a Zaporizzsjai Atomerőmű körül kialakult helyzetet, amely Ukrajna és egyben Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve.

Tovább olvasom »

NAÜ-misszió NAÜ-misszió

Újabb NAÜ-misszió Ukrajnában

2022.06.07

2022. május 31. és június 3. között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újabb, immár a második missziót küldte Ukrajnába, hogy segítse a nukleáris biztonsággal összefüggő feladatok ellátását a csernobili atomerőmű telephelyén és a lezárt övezetben. A nemzetközi szakértők egyik kiemelt feladata, hogy az egykori erőművet körülvevő zónába telepített automata sugárzásmérő rendszert - mely a katonai invázió során megsérült - helyreállítsa. A misszió tagjai emellett felmérik a létesítmények állapotát, illetve helyszíni tréning keretében segítik az áprilisban átadott sugárszintmérő műszerek használatának elsajátítását. A NAÜ felügyelők ellenőrzik továbbá a nukleáris anyagok nyilvántartását és a korábban helyreállított biztosítéki adattovábbítási rendszer működését.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Összefoglaló a NAÜ főigazgatójának ukrajnai útjáról és az azt követő sajtótájékoztatóról

2022.05.02

Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója biztonsági, védettségi és biztosítéki szakértőkből álló NAÜ támogató misszió élén Ukrajnába utazott 2022. április 25-én. A főigazgató április 26-án, a nukleáris baleset 36. évfordulóján ellátogatott Csernobilba, ahol találkozott az ukrán Állami Nukleáris Felügyelet megbízott vezetőjével. Grossi főigazgató elismeréssel szólt a csernobili atomerőmű munkatársainak rendkívül nehéz körülmények között végzett munkájáról. Megállapodás született egy, a csernobili atomerőmű üzemeltetőjének feladatellátását segítő, a NAÜ által delegált szakértőket is magában foglaló különleges munkacsoport felállításáról. A küldöttség a nukleáris létesítményekkel összefüggő védelmi és védettségi feladatok ellátásához nélkülözhetetlen speciális eszközöket – köztük személyi dózismérőket, valamint az erőmű 30 kilométeres környezetét magában foglaló lezárt övezet sugárzásszintjének mérésére és az ott jelenlévő radioizotópok fajtájának meghatározására alkalmas spektrométereket – adományozott az ukrán partnereknek. A szakértők emellett radiológiai méréseket végeztek Csernobilban, és közreműködnek a biztosítéki ellenőrzőrendszer helyreállításában.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Ismét ülésezett az OECD NEA irányítótestülete

2022.04.30

2022. április 21-22-én, immár személyes részvétellel, Párizsban tartotta meg 143. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének irányítótestülete. Egyik legfontosabb napirendi pontként tárgyalták Oroszország tagságának április 11-i felfüggesztéséből – amely 2022. május 11-én lép hatályba – következő lépéseket, továbbá a tagok elfogadtak egy, az ukrán nukleáris létesítmények biztonságával és védettségével kapcsolatos nyilatkozatot.

Tovább olvasom »