ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Felmérték a károk mértékét Zaporizzsjai Atomerőműben

2022.11.24
Orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán konfliktus

A NAÜ szakértői csoportja november 21-én felmérte az ukrajnai Zaporizzsja Atomerőműben a hétvégi heves tűzérségi támadások által okozott károk mértékét és megerősítették, hogy a kulcsfontosságú berendezések sértetlenek maradtak.


A Zaporizzsja Atomerőműben állandó jelleggel tartózkodó négy NAÜ-szakértő helyszíni bejárást tartott, hogy felmérje a szombat esti és a vasárnapi támadások fizikai hatását. Megállapították, hogy ez volt az elmúlt hónapok egyik legsúlyosabb ilyen jellegű incidense a létesítményben, ugyanakkor a hat reaktorblokk állapota stabil, a kiégett fűtőelemek, a friss fűtőelemek, valamint a kis-, közepes és nagy aktivitású radioaktív hulladékok sértetlenek. Mindazonáltal a NAÜ szakértői továbbra is kiterjedt károkat észleltek a helyszínen. Az üzemeltető és karbantartó személyzet már megkezdte a károk egy részének helyreállítását. A NAÜ erről szóló angol nyelvű közleménye itt található.

Jelenleg a Zaporizzsja négy reaktora hideg-, kettő pedig melegleállásban maradt, és továbbra is gőzt és meleg vizet termelnek a telephely és Enerhodar város számára. A kiújult támadások nyomán a NAÜ főigazgatója fokozta erőfeszítéseit az erőmű körüli védőzóna kialakítása érdekében.Facebook megosztás