ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2020.09.30

2020. szeptember 30-án megkezdődött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefe cseréje. A karbantartás tervezetten történik, annak ideje alatt a blokk 50%-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint előreláthatólag fél nap múlva állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Bécsben befejeződött a NAÜ 64. közgyűlése

2020.09.29

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szeptember 21–25-én Bécsben tartott 64. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, a nukleáris biztonság és a védettség, valamint a biztosítékok terén végzett tevékenységét. További határozatok elfogadására is sor került az ügynökség biztosítéki tevékenységének hatékonyabbá tételéről, valamint arról, hogy a NAÜ a COVID-19 járvány idején is folytassa feladatainak végrehajtását megbízatásának minden területén.

Tovább olvasom »

Módosuló követelmények Módosuló követelmények

Összefoglaló a sugárvédelmi szakértői tevékenységekkel összefüggő követelmények módosulásáról

2020.09.28

A 2020. március 5-én megjelent 36/2020. (III. 5.) Korm. rendelet több ponton módosította a 487/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet sugárvédelmi szakértői tevékenységgel összefüggő követelményeit. Az alábbi összefoglaló a legfontosabb változásokra kívánja felhívni az engedélykérelem benyújtása előtt állók, valamint a már engedéllyel rendelkező szakértők figyelmét.

Tovább olvasom »

Forrás: Pixabay Forrás: Pixabay

Paks II Zrt. benyújtotta a fizikai védelmi engedélykérelmét az OAH-hoz

2020.09.25

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. szeptember 24-én benyújtotta a fizikai védelmi engedély megszerzésére irányuló kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely tartalmazza a későbbi létesítmény Fizikai Védelmi Tervét.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.09.24

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult, fizikai védelmi engedély kiadására irányuló eljárásban. Az eljárás a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással függ össze. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.09.23

2020. szeptember 23-án megkezdődött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefe cseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50%-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint előreláthatólag fél nap múlva állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.09.22

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat készítése radioaktívhulladék-tároló létesítmények esetében” című útmutató célja, hogy egyértelművé tegye a vonatkozó hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse a hatályos jogszabályban meghatározott sugárvédelmi követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

64. NAÜ-közgyűlés Bécsben

2020.09.21

2020. szeptember 21-25. között kerül sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 64. közgyűlésére Bécsben, ahol számos kérdésről tárgyalnak a tagállamok magasrangú tisztségviselői. A közgyűléssel párhuzamosan tudományos fórumra is sor kerül, amelynek témája a nukleáris energia és átállás a tiszta energiaforrásokra. Az idei rendezvényekre a járványhelyzet miatt a szokásostól eltérő módon kerül sor, számos óvintézkedést hoztak a szervezők: limitálták a felszólalások hosszát, az ülésen résztvevő delegációk létszámát, megfelelve a hatályos osztrák szabályoknak (pl. Ausztriában a beltéri rendezvényeket létszámkorláttal lehet megtartani), továbbá az ülések közötti szünetben fertőtlenítik majd a konferenciatermet. A NAÜ emellett biztosítja az internetes élő közvetítést, így minden érdeklődő online követheti a bécsi rendezvényeket.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ Kormányzótanácsi ülés Bécsben

2020.09.21

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának ülésére 2020. szeptember 15-i héten Bécsben került sor. A szervezet főigazgatója, Rafael Mariano Grossi fontos kérdésekről tájékoztatta a jelenlévőket, így áttekintést adott a biztosítéki kérdésekkel kapcsolatos, Iránnal kötött megállapodásról, valamint a legutóbbi robbanást követően Libanonnak nyújtott támogatásról. Az ülésen magyar felszólalás is elhangzott, amelyben hazánk megköszönte a NAÜ jelentős erőfeszítéseit, amellyel a tagországokat támogatja a koronavírus elleni küzdelemben, kiemelve a Magyarországnak nyújtott támogatást. A felszólalásban hazánk felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy minden ország saját maga dönt az energiamixéről, továbbá kiemelték Magyarország nukleárisenergia iránti elkötelezettségét. Hazánk számára a járványhelyzet alatt is elsődleges fontosságú a nukleáris biztonság garantálása, ez érvényes az új atomerőművi blokkok létesítésének folyamatára is.

Tovább olvasom »

NAÜ COVID-összegzés NAÜ COVID-összegzés

NAÜ-összegzés a tagállamok eddigi támogatásáról a COVID-19 elleni küzdelemben

2020.09.18

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség eddig mintegy 125 tagállam, így hazánk számára is biztosította azt a nukleáris technológián alapuló tesztkészletet, amellyel a levett mintából azonnal kimutatható a COVID-19 fertőzés. A szervezet most rövid összegzést tett közzé az eddigi eredményekről, illetve azokról az erőfeszítésekről, amelyekkel a tagállamokat támogatták a járvány elleni küzdelemben.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.09.17

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Flex Films Europa Kft. kérelmére indult, radioaktív anyag alkalmazásának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 141/2018. (VII.27.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Miniszteri elismerés Miniszteri elismerés

Miniszteri elismerés az OAH munkatársának

2020.09.10

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Czerovszki Tamás, az Országos Atomenergia Hivatal Reaktorlétesítmény Felügyeleti Főosztály Üzembiztonsági Szakcsoportjának vezetője, a biztonsági elemzésekkel, eseménykivizsgálásokkal, átfogó értékelésekkel, üzemanyagok engedélyezésével kapcsolatban végzett kiemelkedő jelentőségű koordinációs munkájáért. Az elismerést Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter nevében Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója adta át utólag.

Tovább olvasom »