ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Gyakorlat Gyakorlat

Nukleárisbaleset-elhárítási és védettségi gyakorlat az OAH-ban

2021.10.01

2021. szeptember 29-én a Paksi Atomerőmű gyakorlatához kapcsolódva az OAH Baleset-elhárítási Szervezete (BESZ) is nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot és ezzel párhuzamosan nukleáris védettségi gyakorlatot tartott. A forgatókönyv szerint az atomerőműben veszélyhelyzet alakult ki, és eközben a közösségi médiában az OAH-val szembeni fenyegető üzenetek jelentek meg. A gyakorlat során a BESZ tagjai a nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervben és a szabályzó dokumentumokban meghatározott intézkedések mellett a nukleáris védettségi helyzetek kezelésével kapcsolatos intézkedési tervek végrehajtását is gyakorolták, illetve erősítették a két terület közötti együttműködést. Az előzetes értékelés során a BESZ tagjai és a gyakorlat értékelője megállapították, hogy a gyakorlat sikeres volt: mind a veszélyhelyzettel, mind a védettségi szcenárióval kapcsolatos feladatokat megfelelően végrehajtotta a BESZ.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Bécsben megtartották a 65. NAÜ-Közgyűlést

2021.10.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 65. Közgyűlését 2021. szeptember 20. és 24. között tartották Bécsben. A tagállamok által elfogadott határozatok többek között megerősítik a NAÜ műszaki együttműködési tevékenységét, a biztosítéki rendszer hatékonyságát, valamint a nukleáris biztonság és védettség, a nukleáris tudomány, technológia és alkalmazások területén tett erőfeszítéseit.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

Az Országos Atomenergia Hivatal közleménye

2021.09.30

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amelyet 3 hónappal a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított.

Az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.

A benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat. Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.

Tovább olvasom »

Kádár Andrea Beatrix főigazgató Kádár Andrea Beatrix főigazgató

Kádár Andrea Beatrix az OAH új főigazgatója

2021.09.30

2021. szeptember 29-i hatállyal Orbán Viktor miniszterelnök az innovációért és technológiáért felelős miniszter javaslatára kinevezte Kádár Andrea Beatrixet az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójává.

Tovább olvasom »

CNPP CNPP

A NAÜ közzétette a 2021-es nukleáris országprofilokat tartalmazó kiadványát

2021.09.21

Az atomerőművet üzemeltető, atomprogramot végrehajtó, illetve tervező államok nukleáris országprofilját (Country Nuclear Power Profiles) tartalmazó kiadványt a NAÜ évente aktualizálja. A legújabbat 2021 szeptemberében tették közzé.

Tovább olvasom »

Karbantartás Karbantartás

Tájékoztatás az OAH hatáskörébe tartozó sajátos építmények elektronikus építési naplót érintő karbantartásról

2021.09.20

2021. szeptember 21-én reggel 6 órától 12 óráig az OAH hatáskörébe tartozó sajátos építmények elektronikus építési napló alkalmazásának (továbbiakban: OAH E-napló) frissítését és karbantartását végezzük.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2021.09.20

2021. szeptember 21-én 0.00 órától várhatóan 09.22-e hajnalig tervezetten leterhelik a Paksi Atomerőmű 4. blokkját az egyik villamos berendezés javítása miatt. A karbantartás a nukleáris biztonságot nem veszélyezteti, környezetre gyakorolt hatása nincs és a szabályok betartása mellett a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

Közlemény sugárforrással kapcsolatos rendkívüli eseményről

2021.09.14

2021. május 23-án egy kazinbarcikai iparterületen végzett radiográfiai hegesztési varratvizsgálat befejezése után a vizsgálatban alkalmazott berendezés megvezető szerkezetében a radioaktív sugárforrás elakadt. A radiográfusok a vonatkozó magyar szabvány műszaki előírásai és a munkahelyi sugárvédelmi szabályzat szerint jártak el, de a radioaktív sugárforrás tárolókonténerbe helyezéséhez a radiográfiai eszköz szervizelését végző vállalkozást és az Országos Sugárgészégügyi Készenléti Szolgálatot is be kellett vonni.

Az INES 1-es minősítésű esemény semmilyen egészségügyi és környezeti kockázatot nem jelentett. Az esemény csekély jelentőségű volt, ezért az OAH részéről azonnali hatósági beavatkozásra nem volt szükség, az eset értékelésére a rendelkezésre álló határidőknek megfelelően került sor.

Tovább olvasom »

Atomerőmű Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2021. évi karbantartása

2021.09.13

A Paksi Atomerőműben befejezték a 4. blokk ez évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek megkezdték a blokk felterhelését.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2021.09.09

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új reaktortartályok állapotfelügyelete” című útmutató.

Tovább olvasom »

Állománygyűlés Állománygyűlés

Véget ért az OAH-nál a távmunka időszaka

2021.09.07

A Védelmi Munkabizottság javaslatára az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese úgy döntött, hogy szeptember 6-tól újra a járvány előtti rend szerint működik az OAH, és véget ér a dolgozók védelmében elrendelt távmunka időszaka, tekintettel a szervezet közel teljes átoltottságára. Az OAH irodaházába való belépés szintén a járvány előtti rend szerint történik, így a külső vendégek számára sincsenek (a szokásos beléptetési protokollon kívüli) korlátozó intézkedések.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2021.09.07

2021. szeptember 7-én 13:00 órától a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezések szénkeféjének meghibásodása miatt előre nem tervezett karbantartást végeznek. A karbantartás a termelőegység 50%-os leterhelése mellett végezhető el. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot előre láthatólag még a mai nap során állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »