ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 3. blokkja

2023.07.06

A Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2023. évi karbantartását és főjavítását követően az üzemeltető szakemberek névleges teljesítményre felterhelték a blokkot.

Tovább olvasom »

Értesítés Értesítés

Értesítés az érintettek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatásról

2023.07.03

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az érintettek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatást tart a nyilvánosság és a közigazgatási hatósági eljárás ügyfelei számára a véleményük és észrevételeik megismerése érdekében „az EK BKR lejáró üzemeltetési engedélyét kiváltó új üzemeltetési engedély iránti kérelme” tárgyú, OAH- 2023-01350/2023 ügyszámú hatósági eljárásban. A véleményezési, kérdezési peridódus 2023. július 3-tól 2023. július 7-én éjfélig tart.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelések az atomerőmű 1. és 2. blokkján

2023.06.24

2023. június 23-án 21:55 és 2023. június 24-én 01:30 között a rendszerirányító (MAVIR) kérésére a Paksi Atomerőmű 1. és 2. blokkja tercier szabályozásban vett részt, összesen 150 MW-tal terhelték le a blokkokat, így a fenti időszakban az atomerőmű csökkentett teljesítményen üzemelt. Azóta a blokkokat felterhelték névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

TSO-szeminárium TSO-szeminárium

Legújabb kutatási eredmények bemutatása az OAH által szervezett szemináriumon

2023.06.23

Idén tizenhatodik alkalommal, június 21-én rendezte az Országos Atomenergia Hivatal a műszaki támogató intézményeinek legújabb kutatási eredményeit bemutató hagyományos évenkénti szemináriumát. Az OAH munkáját műszaki és tudományos kérdésekben támogató kutatóintézetek, cégek és szervezetek hat előadás keretében adtak áttekintést a hivatal számára végzett 2022-es projektjeik legfontosabb eredményeiről.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK On Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.23

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK On Hungary Kft. kérelmére indult, ionizáló sugárzást létrehozó berendezések üzemeltetésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 359/2020. (VII.23.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Bosznia-hercegovinai szakértők látogatás Bosznia-hercegovinai szakértők látogatás

Bosznia-hercegovinai szakértők látogatása az OAH-ban

2023.06.22

2023. június 19-22. között 5 fős szakértői csoport érkezett az Országos Atomenergia Hivatalba, hogy egy európai uniós projekt keretében megvalósuló képzés részeként tájékoztatást kapjanak az OAH kommunikációs tevékenységéről, valamint a közmeghallgatások szervezésére és lebonyolítására kialakított gyakorlatról, különös tekintettel a radioaktívhulladék-tárolókkal kapcsolatos tapasztalatokra. A hasonló uniós projektek által biztosított képzések célja az, hogy a résztvevők hazájukban hasznosítsák a megismert uniós tagállami gyakorlatokat, módszertanokat és tapasztalatokat.

Tovább olvasom »

IRRS-felülvizsgálat Hollandiában IRRS-felülvizsgálat Hollandiában

IRRS-felülvizsgálat Hollandiában, OAH-s részvétellel

2023.06.21

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felkérésére Juhász László hatósági elnökhelyettes 2023. június 5-16 között részt vett a holland nukleáris hatósági keretrendszer IRRS (Integrated Regulatory Review Service) felülvizsgálatában.

A tízévente esedékes IRRS-programban azt vizsgálják a felkért nemzetközi szakértők, hogy a nukleáris és radioaktív anyagok biztonságos alkalmazását garantáló nemzeti szabályozás és gyakorlat mennyire áll összhangban a NAÜ követelményeivel.

Tovább olvasom »

Ötoldalú hatósági találkozó Ötoldalú hatósági találkozó

Ötoldalú hatósági találkozó Szlovákiában, finn részvétellel

2023.06.16

2023. június 14-15-én, ezúttal a finn hatóság részvételével, került sor az évente megrendezett négyoldalú hatósági találkozóra a cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris hatóságok között a szlovákiai Apponyban (Oponice). A magyar delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke vezette. Az OAH szakértői áttekintést adtak a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok folyamatban lévő felülvizsgálatáról.

Tovább olvasom »

Felsőszintű Munkacsoport ülése Felsőszintű Munkacsoport ülése

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv volt a kiemelt témája a Felsőszintű Munkacsoport ülésének

2023.06.14

Június 8-án tartotta idei első munkaülését a Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) az OAH székházában. A megbeszélésen, amelyet Balczó Béla András, az Országos Atomenergia Hivatal kabinetfőnöke, az FMCS elnöke vezetett, kiemelt témaként szerepelt az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv (OBEIT). Az OBEIT az atomenergia békés célú alkalmazása során bekövetkező radiológiai és nukleáris balesetek során a lakosság védelme érdekében szükséges óvintézkedéseket és az állami szervek által végrehajtandó feladatokat tartalmazza.

Tovább olvasom »

Hírlevél Hírlevél

Megjelent az OAH-hírlevél idei első száma

2023.06.14

A hírlevélben foglalkozunk többek között a nukleáris létesítmények 2022-es biztonsági teljesítményének értékelésével, a nukleárisbaleset-elhárítási tevékenységgel, a Paks II. Atomerőmű Zrt.-hez kapcsolódó engedélyezési eljárásokkal. Ezen felül áttekintjük az elmúlt időszak fontosabb hazai és nemzetközi eseményeit, így írunk az „Atomenergiáról – mindenkinek” című rendezvénysorozat budapesti állomásáról, az OAH delegációjának törökországi, valamint az OAH elnökének argentin látogatásáról, a NAÜ főigazgatójának budapesti útjáról, a bosznia-hercegovinai és ruandai szakértők fogadásáról, a finn hatósági delegáció látogatásáról, az osztrák – magyar kétoldalú találkozóról, a Nukleáris Biztonsági Egyezmény bécsi felülvizsgálati értekezletéről, valamint a jubileumi megemlékezéssel egybekötött biztosítéki konzultációról is.

Tovább olvasom »

OECD NEA CNRA ülése OECD NEA CNRA ülése

Fókuszban az újonnan alakult munkacsoportok munkája az OECD NEA hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottságának ülésén

2023.06.13

2023. június 8-9-én tartotta 49. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottsága (CNRA), amelyen az Országos Atomenergia Hivatalt a Reaktorlétesítmény Felügyeleti Főosztály vezetője képviselte. A bizottság áttekintette a felügyelete alá tartozó újonnan alakult munkacsoportok tevékenységét, amelyek idén tavasszal kezdték meg működésüket.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2023.06.12

A Paksi Atomerőmű 1. blokk 2. turbinája 2023. június 12-én délben a generátor védelmi működése miatt kiesett. A blokk jelenleg 50%-os teljesítményen üzemel. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán. A javítást követően a blokkot visszaterhelik a névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »