ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Ügyintézési idő meghosszabbítása

2017.02.17

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paks II. Zrt. kérelmére elindított, „Az MVM Paks II. Zrt. telephelyengedély-kérelme” engedélyezési eljárás ügyintézési határidejét 30 nappal meghosszabbította.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás jegyzőkönyve

2017.02.14

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. december 13-án közmeghallgatást tartott, amelynek jegyzőkönyve elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Az OAH folyamatosan nyomon követi a francia atomerőműben történteket

2017.02.10

Az OAH főigazgatója, Fichtinger Gyula szerint a környezeti mérések megerősítették, hogy a háttérsugárzás nem nőtt sem Franciaországban, sem Magyarországon. A normandiai Flamanville-i atomerőmű turbinacsarnokában 2017. február 9-én 10 órakor történt kisebb robbanás, illetve tűz ütött ki, amelyet az eddigi információk szerint egy szellőztető ventilátor rövidzárlata és túlhevülése okozott. A turbinacsarnokban nincs radioaktív víz, tehát tűz, illetve robbanás esetén sem kerülhet radioaktív közeg a környezetbe.

Tovább olvasom »

Szállítási fizikai védelmi gyakorlat az ORFK-val együttműködésben

2017.02.10

Az Országos Atomenergia Hivatal az Országos Rendőr-főkapitánysággal együttműködésben 2017. február 8-án Pest megye területén sikeres szállítási fizikai védelmi gyakorlatot hajtott végre, amelynek során az országos segélyhívó számra radioaktív anyagot szállító gépjármű eltulajdonításának bejelentése érkezett, ezt követően megtörténtek a szükséges rendőri intézkedések.

Tovább olvasom »

OECD Nemzeti Tanács ülése

2017.02.09

2017. február 8-án a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) tartotta soros ülését az OECD Nemzeti Tanács, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal képviselője is részt vett. Az ülésen többek között tájékoztatás hangzott el a Magyarország OECD tagságának 20. évfordulója alkalmából 2016-ban megrendezett eseményekről, valamint a szervezet hazai népszerűsítése érdekében tervezett rendezvényekről.

Tovább olvasom »

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2017. évi karbantartása

2017.02.01

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2017. február 1-től megkezdődött a 3. blokk várhatóan 25 napig tartó rövid, 2017. évi karbantartása (főjavítása), amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

Megbeszélés a Budapesti Kutatóreaktor jövőjéről

2017.01.27

Az Országos Atomenergia Hivatal rendszeresen kezdeményez a kiemelt létesítmények vezetőivel az aktuális ügyek és a biztonsági helyzet áttekintését célzó vezetői megbeszéléseket. A Budapesti Kutatóreaktor vezetőit január 24-én fogadta Hullán Szabolcs, az OAH nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese. A megbeszélés során áttekintették a Kutatóreaktor jövőjét, elsődlegesen az üzemanyag-ellátás, a szakember-utánpótlás, az üzemidő-hosszabbítás és öregedési témakörök nukleáris biztonsági kérdésein keresztül.

Tovább olvasom »

Ismét 100 százalékon üzemel a Paksi Atomerőmű 1. blokkja

2017.01.21

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei a gyártómű bevonásával elhárították az 1. blokki főtranszformátornál három nappal korábban jelentkező problémákat és leellenőrizték a transzformátor üzemkészségét. A generátorok és a transzformátorok közötti vezetékszakasz teljes feszültségmentesítését – a villamos teljesítmény 0 MW-ra csökkentését – követően a főtranszformátort visszakapcsolták a hálózatra, és 2017. január 21-én 18:40-kor a blokk ismét elérte a 100 százalékos villamos teljesítményszintet. A felterhelés az előírásoknak megfelelően, a szükséges biztonsági tesztek végrehajtása után történt.

Tovább olvasom »

50 százalékos teljesítményszinten a Paksi Atomerőmű 1. blokkja

2017.01.20

2017. január 18-án 0:30 órakor transzformátor-meghibásodás megelőzése érdekében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei megkezdték az 1. blokk leterhelését. A villamosteljesítmény-csökkentését az 1. turbógépcsoporthoz tartozó főtranszformátor meghibásodásának megelőzése miatt kellett végrehajtani.

Tovább olvasom »

Fichtinger Gyula: tavaly is biztonságosan üzemeltek az OAH által felügyelt létesítmények

2017.01.20

Az Országos Atomenergia Hivatal 1746 ellenőrzést tartott 2016-ban, amelyből a nukleáris létesítményeknél három átfogó volt – mondta a főigazgató az OAH évindító sajtótájékoztatóján. A magyarországi nukleáris létesítmények biztonsága megfelel a nemzetközi követelményeknek és a hazai jogszabályoknak. Huszonnyolc jelentésköteles esemény történt, amely mindegyike a 0-s besorolást kapta a nemzetközi eseményskálán (INES). Ezek a biztonságot nem veszélyeztető események voltak.

Tovább olvasom »

Az OAH reagálása a hatáskörét érintő, a médiában megjelent félrevezető információkra

2017.01.19

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. január 18-án sajtótájékoztatót tartott, amelyen szó volt az Atomtörvény módosításáról. Az elhangzottaktól eltérő, félrevezető információk jelentek meg a médiában, amelyre az OAH jelen sajtóközleményben reagál.

Tovább olvasom »

Elérhetők az OAH évindító sajtótájékoztatójának anyagai

2017.01.18

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójához készített sajtóanyag és előadás elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »