ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Iráni és szaúd-arábiai szakértők látogatása az OAH-ban

2015.10.22

Az Országos Atomenergia Hivatalnál az iráni és szaúdi szakemberek a nukleáris veszélyhelyzet kezelésével összefüggő hatósági feladatokról kaptak részletes tájékoztatást.

Tovább olvasom »

Új blokkok: helyszíni hatósági szemle és ellenőrzés

2015.10.20

Az Országos Atomenergia Hivatal és a Baranya Megyei Kormányhivatal, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, Bányászati Osztályának (BAMK BO) szakértői 2015.10.15-én újabb közös hatósági szemlén ellenőrizték a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásához szükséges telephely-vizsgálati és értékelési keretprogram végrehajtását.

Tovább olvasom »

Elérhető a végleges IRRS-jelentés az OAH honlapján

2015.10.20

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a tavaszi IRRS-misszióról szóló végleges jelentést megküldte az Országos Atomenergia Hivatalnak, amelyet elérhetővé tettünk honlapunkon.

Tovább olvasom »

Nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat: hatékonyan támogatta az OAH az Európai Bizottság döntéseit

2015.10.16

2015. október 13-14-én nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlaton vett részt az Országos Atomenergia Hivatal. A harminc ország bevonásával zajló kétnapos megmérettetés lehetőséget biztosított a különböző informatikai támogató és kommunikációs rendszerek (WebECURIE, EURDEP, netes audiokonferencia) használatára, tesztelésére, valamint az OAH Baleset-elhárítási Szervezete működésének gyakorlására. Az OAH-nak kiemelt feladata volt, hogy a gyakorlat során elemzésekkel, értékelésekkel és döntési javaslatokkal támogassa az Európai Bizottság munkáját.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó: élénk párbeszéd az új blokkokról

2015.10.16

2015. október 12-13-án az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az évente megrendezésre kerülő kétoldalú osztrák-magyar találkozónak. A közel negyven fő részvételével zajló megbeszélések során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt egy év legfontosabb változásairól, a szervezetek előtt álló kihívásokról, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. Élénk érdeklődést kiváltó téma volt a Paksi Atomerőmű blokkjainak 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való átállása, az új blokkok építésének jelenlegi állása, a veszélyhelyzet-kezelés, a radioaktív hulladék-kezelés, valamint a 2015 májusában lezajlott IRRS-misszió eredményei.

Tovább olvasom »

Eredmények és események a non-proliferáció területén – éves áttekintést készített az OAH

2015.10.09

A non-proliferáció, azaz a nukleáris fegyverkezés elterjedésének megakadályozása világszerte kiemelt figyelmet kap. Az Országos Atomenergia Hivatal a non-proliferációhoz kapcsolódóan, nukleáris biztosítéki és védettségi témakörben összegzést készített, amelyben az elmúlt egy év fontosabb eseményeit és eredményeit foglalta össze.

Tovább olvasom »

Idén az OAH adott otthont az ENSRA éves ülésének és szemináriumának

2015.10.07

Az Európai Nukleáris Védettség Területén Kompetens Hatóságok Szövetsége (ENSRA) a szeptember 30. és október 2. között megrendezett ülésen döntött a Nyugat Európai Nukleáris Hatóságok Szervezetével (WENRA) való szorosabb együttműködésről, valamint jóváhagyta, hogy a magyar elnökség által készített új honlap hamarosan elérhető legyen a nyilvánosság számára.

Tovább olvasom »

Németországi regionális konferencia a nukleáris terület jogi szabályozásáról

2015.10.07

A nürnbergi szakmai rendezvényen nukleáris létesítmények, nukleáris szabályozó hatóságok képviselői, nemzetközi jogi irodák és sajtóorgánumok vezető munkatársai változatos témakörökben tartottak előadást: az új blokkok, a leszerelés és a hulladékkezelés szabályozási kérdései mellett olyan témát is feldolgoztak, mint a lakosság érzelmi viszonyulása az atomenergia alkalmazásához.

Tovább olvasom »

Jordán és kínai szakemberek látogatása az OAH-ban

2015.09.29

2015. szeptember 21-én jordán, 25-én pedig kínai szakértői delegációt fogadott az Országos Atomenergia Hivatal. A vendégek főként a nukleáris és sugárvédelmi szabályozások, a környezet monitoring eljárások, a sugárzási és környezetvédelmi hatástanulmányok, valamint a nukleáris és sugaras veszélyhelyzetek kezelése és elhárítása iránt érdeklődtek.

Tovább olvasom »

Hatósági vezetők találkozója

2015.09.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 59. közgyűlésének margóján került sor a hatósági vezetők kétnapos találkozójára. 2015. szeptember 16-án a radioaktív anyagok és létesítmények védettségéhez kapcsolódó hatósági kihívásokról, míg szeptember 17-én az atomerőművek öregedés-kezeléséről és hosszú távú üzemeltetéséről tárgyaltak a hatóságok magas rangú képviselői, köztük az OAH két főigazgató-helyettese: Horváth Kristóf és Hullán Szabolcs.

Tovább olvasom »

Forrás: www.iaea.org Forrás: www.iaea.org

Véget ért a NAÜ 59. közgyűlése

2015.09.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 59. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a kulcsfontosságú határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, nukleáris biztonság és védettség, valamint biztosítékok terén végzett tevékenységét.

Tovább olvasom »

NAÜ értékelő jelentés a 2011. március 11-i Fukushima Daiichi atomerőműben bekövetkezett baleset okairól és következményeiről

2015.09.25

Megjelent a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatójának értékelő jelentése a 2011. március 11-i Fukushima Daiichi atomerőműben bekövetkezett baleset okairól és következményeiről. A jelentés sorra veszi a balesethez vezető emberi, szervezeti és technikai tényezőket, ok-okozati összefüggéseket, az azokból levont tanulságokat, valamint az azok alapján javasolt intézkedéseket. A jelentést széles körű nemzetközi együttműködés eredményeként a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 5 munkacsoportja állította össze, mintegy 42 tagállam 180 szakértőjének bevonásával.

Tovább olvasom »