ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Szabályozórendszeri vizsgálatok a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.03.19

A Paksi Atomerőmű 1. blokkját 2020. március 19-én reggel 07:00 órai kezdettel egy előre ütemezett szekunderköri, szabályozórendszeri vizsgálat miatt 50%-kal leterhelték. Az üzemviteli program végrehajtása során az 1. blokkot az előírások betartása mellett felterhelték, 13:50-től újra névleges teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ Kormányzótanácsi ülés Bécsben

2020.03.19

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kormányzótanácsának rendes ülését – amelyen Magyarország tavaly szeptember óta mint tag vesz részt - 2020. március 9–13-án Bécsben tartották. Az ülés kiemelt témái között szerepelt többek közt a nukleáris biztonság áttekintése, a nukleáris technológiáról készített 2020-as jelentés áttekintése, valamint az iráni biztosítéki megállapodás.

Tovább olvasom »

Országos Atomenergia Hivatal  Országos Atomenergia Hivatal

Az OAH továbbra is ellátja hatósági feladatait

2020.03.18

Az Országos Atomenergia Hivatal betartva a járványügyi helyzetben (a Kormány és az Operatív Törzs által) meghatározott korlátozó intézkedéseket továbbra is ellátja hatósági feladatait. Az OAH Védekezési Munkabizottságot állított fel, amelynek feladata a munkavállalók védelmének biztosítása, a járványhoz kapcsolódó kormányzati döntések folyamatos nyomon követése, az OAH működésének megszervezése (úgy, hogy a hatósági tevékenység ellátása folyamatosan biztosított legyen).

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a 2. blokk

2020.03.18

A 2020. március 05-i leterhelést követően kijavították a villamos rendszer meghibásodását. A hiba javítását követően március 17-én a blokkot névleges teljesítményre visszaterhelték. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Az OAH három munkatársa kapott elismerést nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából

2020.03.16

Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott az atomerőművek nukleáris építményeinek és épületszerkezeteinek tervezése során végzett magas színvonalú munkája elismeréseként Németh Imre, az Országos Atomenergia Hivatal Építész Szakcsoportjának vezetője, a nukleáris biztonsági felügyelet területén végzett magas színvonalú munkája elismeréseként Németh László, az OAH nukleáris biztonsági felügyelője. Gyimesi Zoltán-díjat kapott Juhász László, az OAH főosztályvezetője, aki több mint 25 év tapasztalattal rendelkezik a nukleáris biztonság felügyeletében, gyakorlatilag minden hatósági területen dolgozott, 2004 óta vezető, 2018 óta az új blokkok hatósági felügyletét is ellátó Reaktorlétesítmény Felügyleti Főosztály vezetőjeként a létesítményszintű hatósági tevékenységet irányítja.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

100 MW-ot meghaladó leterhelés a Paksi Atomerőmű 3-as blokkján

2020.03.13

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2020. március 13-én 09:20 perckor, villamos berendezés meghibásodása miatt védelmi működés lépett fel. A blokk teljesítményét 240 MW-tal csökkentették. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Török delegáció Török delegáció

Török hatósági delegáció látogatása az OAH-ban

2020.03.13

2020. március elején a Török Nukleáris Szabályozó Hivatal delegációja látogatást tett hazánkban Zafer Demircan, a hatóság elnökének vezetésével.

Tovább olvasom »

OECD NEA Nuclear Energy Data 2019 OECD NEA Nuclear Energy Data 2019

Megjelent az OECD NEA éves kiadványa a nukleáris terület legfontosabb adataival

2020.03.12

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége 2020 márciusában tette közzé a 2019-re vonatkozó kiadványát, amelyben megtalálhatók az OECD tagországai nukleáris területének legfontosabb adatai, emellett az egyes országokról is számos információt tartalmaz. 2019. január 1-jén 348 atomerőmű kapcsolódott az elektromos hálózatokhoz, 23 erőmű volt építés alatti fázisban (ebből Japánban 3 erőmű építését ideiglenesen felfüggesztették), 10 reaktor esetében pedig elkötelezték magukat az országok az építés mellett. Ugyanakkor 27 reaktor leállítását tervezik 2023-ig.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.03.10

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű tervezésének minőségirányítási rendszere” című útmutató.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.03.09

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű nyomástartó berendezéseinek hegesztése” című útmutató.

Tovább olvasom »

Álláshirdetés Álláshirdetés

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársat keres nukleáris biztonsági, és sugárvédelmi felügyelői álláshelyekre

2020.03.06

Az új munkatársak feladata lesz az atomenergia biztonságos felhasználásának hatósági felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenységek ellátása.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkentés a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2020.03.05

A Paksi Atomerőmű 2. blokkján 2020. március 5-én 00:00 perckor, vezetői döntés alapján előre nem tervezett leterhelést hajtott végre a generátor meghibásodása miatt. A meghibásodás nem érint biztonsági rendszert. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos behatárolásán és elhárításán.

Tovább olvasom »