ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó Osztrák-magyar kétoldalú találkozó

24. osztrák-magyar kétoldalú találkozó

2018.10.24

2018. október 15-16-án Bécsben, az osztrák Európai, Integrációs és Külügyminisztériumban került sor az évente megrendezett osztrák-magyar kétoldalú találkozóra. A számos osztrák és magyar szakértő részvételével lezajlott megbeszélések során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt egy év legfontosabb változásairól, a szervezetek előtt álló kihívásokról, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. A témák között szerepeltek az elmúlt évi jogszabályváltozások, a Paksi Atomerőművel kapcsolatos fejlemények, az új blokkok építésének jelenlegi állása, a veszélyhelyzet-kezelés, a sugárvédelem, a radioaktívhulladék-kezelés, valamint az öregedéskezelésről készített tematikus felülvizsgálat.

Tovább olvasom »

atomerőmű atomerőmű

Leterhelik a 2. blokkot

2018.10.21

2018. október 20-án délután megkezdték a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának leterhelését terven felüli karbantartáshoz. A blokk leállítására egy gépészeti berendezés meghibásodása miatt került sor.

Tovább olvasom »

NAÜ-képzés NAÜ-képzés

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képzése fejlődő országbeli nukleáris szakemberek számára Magyarországon

2018.10.18

Az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében 2018. október 9-19. között hat külföldi nukleáris szakember tesz látogatást hazánkban egy 9 hónapos NAÜ-képzés utolsó szakaszaként.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Atomenergiáról - mindenkinek

Meghívó: „Atomenergiáról – mindenkinek” Győrben

2018.10.17

Az Országos Atomenergia Hivatal „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű rendezvénysorozatának következő állomása Győr. A rendezvény helyszíne a Széchenyi István Egyetem (Győr, Egyetem tér 1.), időpontja 2018. december 11. (kedd), 9.30-tól 14.00 óráig. Izgalmas előadásokkal, interaktív kiállítással és tudásjátékkal várjuk az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek különleges katasztrófavédelmi eszközökkel, sugármérő berendezésekkel, a Paksi Atomerőmű működésével, valamint az atomenergia különböző alkalmazási területeivel is.

Tovább olvasom »

Bulletin 2018/2 Bulletin 2018/2

Megjelent az OAH hírlevél 2018/2-es száma

2018.10.11

A kiadványban többek között foglalkozunk a nukleáris létesítmények 2018 első féléves biztonsági teljesítményének értékelésével, a Duna alacsony vízállásával, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatban meghatározott feladatok előrehaladásával, a jogszabályi változásokkal, a nukleáris létesítmények öregedéskezelésének uniós felülvizsgálatával.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás Pakson Közmeghallgatás Pakson

Közmeghallgatás Pakson

2018.10.10

Az Országos Atomenergia Hivatal az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve a hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak– minden létesítményi szintű engedélyezési eljárásnál közmeghallgatást tart, hogy a lakosság és a civil szervezetek bevonásával (a vélemények figyelembevételével, a kérdések megválaszolásával) hozza meg döntését. Az RHK Kft. „Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 1-24 kamrák kiépítése üzemeltetésének engedélye iránti kérelmének” tárgyában, október 9-én megrendezett közmeghallgatáson nem jelent meg érdeklődő, így sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az engedélyes és a bevont szakhatóságok nem kaptak kérdést, illetve nem hangzott el vélemény, észrevétel.

Tovább olvasom »

Turbinacsarnok Turbinacsarnok

Karbantartási munkák a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2018.10.10

2018.10.10-én hajnalban a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2. turbináját 140 MW-ra leterhelték a turbinakondenzátor tervezett tisztítása miatt. A turbinakondenzátor a villamosenergiatermelési folyamat szempontjából fontos berendezés, azonban nukleáris biztonsági funkciót nem lát el, így a karbantartásnak nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs. A tisztítás a villamosenergia-termelés megfelelő hatásfokának biztosításához vált szükségessé.

Tovább olvasom »

Nemzetközi fókuszban a nukleáris veszélyhelyzeti kommunikáció Nemzetközi fókuszban a nukleáris veszélyhelyzeti kommunikáció

Nemzetközi fókuszban a nukleáris veszélyhelyzeti kommunikáció

2018.10.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében október első hetében Bécsben került sor az első Nukleáris és radiológiai veszélyhelyzeti kommunikációs szimpóziumra, együttműködésben számos nemzetközi szervezettel (pl. CTBTO, Vöröskereszt, OECD Nukleáris Energia Ügynöksége, Európai Bizottság), mintegy 400 résztvevővel és több mint 70 előadóval.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján Új útmutató az OAH honlapján

Új útmutató az OAH honlapján

2018.10.04

Új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. Az „Új atomerőművi blokk létesítési engedélyezési dokumentációjának tartalmi és formai követelményei” című útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva a létesítési engedélykérelemmel kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését

Tovább olvasom »

NAÜ IRRS-misszió 2018: jelentős fejlődést ért el hazánk

2018.10.03

2018. október 1-jén befejeződött Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IRRS „követő” missziója, amely a teljes nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló 2015-ös misszió javaslatainak és ajánlásainak teljesítését vizsgálta. A NAÜ közleménye szerint Magyarország jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt három évben.

Tovább olvasom »

Javítási munkák a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2018.10.02

A Paksi Atomerőmű 1. blokkját 2018. október 2-án 01:00 órától leterhelték terven felüli karbantartáshoz. A karbantartás végrehajtásához a reaktorblokk egyik turbina-gépcsoportját teljesen leállították. A teljesítménycsökkentés alatt egy meghibásodott alkatrészt cserélnek. A szakemberek a hiba javításán dolgoznak, a munkálatokat és az azt követő ellenőrzéseket – a terv szerint – a mai napon fejezik be.

Tovább olvasom »

Radioaktív anyagok védettségével kapcsolatos továbbképzés

2018.10.01

Az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az Országos Atomenergia Hivatal 2018. szeptember 24. és 27. között a radioaktív sugárforrások védettségével kapcsolatos, „International Response Force Training” elnevezésű továbbképzést tartott a hazai társszervezetek és engedélyesek részvételével.

Tovább olvasom »