ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi védettségi konferencia Bécsben

2020.02.20
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

2020. február 10-14. között Bécsben került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség rendezvényére 130 országból mintegy 57 miniszter, 2000 szakértő és 35 nemzetközi szervezet részvételével, hogy megerősítsék a nukleáris védettség erősítése iránti közös elkötelezettségüket. A konferencián az OAH szakértői is részt vettek, ahol rövid előadást tartottak a magyar nukleáris védettségi ellenőrzési rendszerről készített tanulmányukról.


A Nemzetközi védettségi konferencián (ICONS 2020) a résztvevők áttekintették a nukleáris anyagok és technológiák védettségének (fizikai védelmének) biztosítása érdekében tett erőfeszítéseiket.

A nukleáris védettség feladata, hogy megelőzze, detektálja és elhárítsa a terrorista vagy más rossz szándékú csoportok azon tevékenységét, amely nukleáris vagy más radioaktív anyagok megszerzésére, vagy az ezekhez köthető technológiák szabotálására irányul. Az országok közös nyilatkozatot fogadtak el a globális nukleáris védettség fokozása, valamint a nukleáris terrorizmus és más rosszindulatú cselekmények veszélyének leküzdése érdekében. A nyilatkozatban a NAÜ tagállamai megerősítették a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása, a nukleáris leszerelés és az atomenergia békés célú felhasználása iránti elkötelezettségüket, és elismerték, hogy a nukleáris védettség hozzájárul a nemzetközi békéhez és biztonsághoz.Facebook megosztás