ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hírlevél Hírlevél

Megjelent az OAH-hírlevél idei első száma

2023.06.14

A hírlevélben foglalkozunk többek között a nukleáris létesítmények 2022-es biztonsági teljesítményének értékelésével, a nukleárisbaleset-elhárítási tevékenységgel, a Paks II. Atomerőmű Zrt.-hez kapcsolódó engedélyezési eljárásokkal. Ezen felül áttekintjük az elmúlt időszak fontosabb hazai és nemzetközi eseményeit, így írunk az „Atomenergiáról – mindenkinek” című rendezvénysorozat budapesti állomásáról, az OAH delegációjának törökországi, valamint az OAH elnökének argentin látogatásáról, a NAÜ főigazgatójának budapesti útjáról, a bosznia-hercegovinai és ruandai szakértők fogadásáról, a finn hatósági delegáció látogatásáról, az osztrák – magyar kétoldalú találkozóról, a Nukleáris Biztonsági Egyezmény bécsi felülvizsgálati értekezletéről, valamint a jubileumi megemlékezéssel egybekötött biztosítéki konzultációról is.

Tovább olvasom »

OECD NEA CNRA ülése OECD NEA CNRA ülése

Fókuszban az újonnan alakult munkacsoportok munkája az OECD NEA hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottságának ülésén

2023.06.13

2023. június 8-9-én tartotta 49. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottsága (CNRA), amelyen az Országos Atomenergia Hivatalt a Reaktorlétesítmény Felügyeleti Főosztály vezetője képviselte. A bizottság áttekintette a felügyelete alá tartozó újonnan alakult munkacsoportok tevékenységét, amelyek idén tavasszal kezdték meg működésüket.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2023.06.12

A Paksi Atomerőmű 1. blokk 2. turbinája 2023. június 12-én délben a generátor védelmi működése miatt kiesett. A blokk jelenleg 50%-os teljesítményen üzemel. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán. A javítást követően a blokkot visszaterhelik a névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.12

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, a P2-HA0074 és az azt kijavító P2-HA0079 számú, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Acél- és betonacél szerelő üzem, Acél termékeket készítő műhely (UXD 6.1) építési tevékenységeire kiadott építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Miskolcon Atomenergiáról - mindenkinek Miskolcon

Érdekességek az „Atomenergiáról – mindenkinek” programon

2023.06.09

Több mint 200 diák és tanár vett részt az Országos Atomenergia Hivatal az „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű tudományos ismeretterjesztő rendezvényén június 6-án, Miskolcon. A Miskolci Egyetemmel, valamint a TIT Stúdió Egyesülettel közösen megrendezett programon, a kapcsolódó kiállításon sokan és sokat kérdeztek, ami egyértelműen jelzi azt az egyre növekvő érdeklődést, amely az energetika és benne a nukleáris energia területére irányul. Az OAH fontosnak tartja, hogy a jövő generációja első kézből tudjon tájékozódni a szaktudomány legújabb eredményeiről és arról, ahogyan mindennapi életükben ezeknek az alkalmazásaival találkozhat. A rendezvény kiemelt célja az is, hogy felkeltse az érdeklődést a természettudományok és a mérnöki karok iránt, hiszen a mostani középiskolások lesznek a jövő szakemberei. Ennek szellemében a hivatal évente kétszer, az ország különböző felsőoktatási intézményeivel együttműködve szervezi az „Atomenergiáról – mindenkinek” programsorozatát.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.09

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére a P2-HA0078 számú, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Betonkeverő üzem, Betonvizsgáló laboratórium épület (UXC 5.6) építési tevékenységeire kiadott építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.07

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges UXC 5.5 Betonkeverő üzem vezénylő épület és a hozzá kapcsolódó gépjárműmérleg építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.07

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, a P2-HA0073 számú - A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Acél- és betonacél szerelő üzem, Fémáru raktár (UXD 6.2) építési tevékenységeire kiadott - építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.07

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, a 1076 és a 2305 számú épületek bontási engedély iránti kérelme ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ: a Nova Kakhovka duzzasztómű sérülésének nincs közvetlen hatása a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonságára

2023.06.06

Június 6-án, hajnalban a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátására is szolgáló víztározó gátja megsérült. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint a nukleáris létesítmény biztonsága ennek ellenére nincs közvetlen veszélyben. A legfontosabb alternatív vízforrás a telephely melletti nagy hűtőtó, amely a tározó magassága felett található. Mivel a reaktorokat több hónapja leállították, a becslések szerint a tó több hónapig képes biztosítani az atomerőmű hűtéshez szükséges mennyiségű vizet . A NAÜ Főigazgatója, Rafael Mariano Grossi – a fenti hírek kapcsán – megerősítette, hogy a jövő héten, az eredeti terveknek megfelelően, a Zaporizssjai Atomerőműbe látogat.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. blokkján védelmi működés következtében

2023.06.06

2023. június 6-án hajnalban az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkja védelmi működés következtében leterhelődött 140 MW-tal, és 73,5%-os teljesítményen üzemelt. A szakemberek a hiba elhárítását elvégezték, és a javítást követően a reggeli órákban a blokkot visszaterhelték névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.05.31

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges talajvíz szintje feletti talajkiemelés kiterjesztése a 6. blokk területére építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »