ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

CTBT szakértői munkaülés Budapesten

2006.09.04

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény (CTBT) Előkészítő Bizottsága 2006. szeptember 2-3.-án kétnapos szakértői műhelyülést szervezett Budapesten a magyar kormány támogatásával. A margitszigeti Danubius Thermal Hotelben rendezett ülésen közel 20 ország 35 szakembere vett részt. A szakértők áttekintették a CTBT ellenőrzési technológiáinak polgári és tudományos célokra való alkalmazását. Ezen belül felülvizsgálták a szeizmikus és hidroakusztikai adatok jelenlegi polgári és tudományos alkalmazását, valamint új alkalmazási lehetőségeket is kerestek. Az ülésen dolgozták ki a CTBT szakértőinek képzését támogató e-learning technika bevezetése tesztelési fázisát.

Tovább olvasom »

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény, együttműködés a tudománnyal

2006.09.01

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény (Comprehensive Test Ban Treaty – CTBT) 10 éves fennállásának évfordulója alkalmából nagyszabású, közel 70 ország képviselőinek részvételével zajló konferenciát rendeztek 2006. augusztus 31-én a bécsi Hofburgban. A rendezvényen az Országos Atomenergia Hivatalt dr. Horváth Kristóf főosztályvezető és Szabó Szilárd biztosítéki felügyelő képviselték. A rendezvényt a osztrák külügyminisztérium államtitkára Dr. Hans Winkler nyitotta meg. Tóth Tibor (lásd a képen,) az Átfogó Atomcsend Egyezmény Előkészítő Bizottsága végrehajtó titkára bemutatta az egyezményhez csatlakozott és az egyezményt ratifikáló országokat, beszélt az Átfogó Atomcsend Egyezmény Előkészítő Bizottsága előtt álló jövőbeni feladatokról, és összefoglalta az Előkészítő Bizottság rendelkezésére álló információs adat-bank és információ-feldolgozó rendszer polgári hasznosításának lehetőségeit.

Tovább olvasom »

NAÜ szakértő látogatása az MTA Izotópkutató Intézetében

2006.08.16

Alain Robert Lebrun, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértője 2006. augusztus 11-én szakmai látogatást tett az MTA Izotópkutató Intézetben (IKI). Az Országos Atomenergia Hivatalt a megbeszéléseken dr. Sáfár József osztályvezető képviselte. A látogatás során az IKI szakértőivel – dr. Bíró Tamással, dr. Lakosi Lászlóval, dr. Nguyen Cong Tam-mal és dr. Zsigrai Lászlóval – áttekintették az IKI által a Pu(Be) neutronforrások plutónium tartalmának meghatározására kifejlesztett méréstechnikai eljárásokat.

Tovább olvasom »

Szakmai látogatás a kiképző központban

2006.08.08

Mordechai Melamud főosztályvezető és Balczó Béla képzési koordinátor, az Átfogó Atomcsend Egyezmény Előkészítő Bizottságának szakemberei 2006. augusztus 7-én szakmai látogatást tettek a Magyar Honvédség szolnoki Béketámogató Kiképző Központjában. A látogatás során azt vizsgálták, hogy a Kiképző Központ alkalmas-e az Átfogó Atomcsend Egyezmény végrehajtására létrehozott nemzetközi szakértői csoport felkészítésére. Az Országos Atomenergia Hivatalt dr. Horváth Kristóf főosztályvezető és Szabó Szilárd biztosítéki felügyelő képviselték a megbeszélésen.

Tovább olvasom »

Temelin

2006.08.04

A cseh nukleáris biztonsági hatóság tájékoztatása (www.sujb.cz) szerint a Temelini Atomerőmű 2. reaktorblokkján 2006. augusztus 2-án 18 m3, radioaktív izotópokat tartalmazó víz folyt ki egy tárolótartályból. A nemzetközi nukleáris eseményskálán kis jelentőségűnek minősített esemény következtében személyi sérülés, környezeti kibocsátás nem történt.

Tovább olvasom »

Üzemzavar Svédországban

2006.08.04

A svéd nukleáris biztonsági hatóság tájékoztatása (www.ski.se) szerint a Forsmark Atomerőmű 1. reaktorblokkján 2006. július 25-én egy elektromos rövidzárlat következtében működésbe léptek a biztonsági rendszerek és leállították a reaktort. Az esemény során a biztonsági rendszerek egy részénél működési zavarokat tapasztaltak, két dízelgenerátort csak 23 perc késéssel tudott a személyzet elindítani. Az üzemzavari hűtőrendszerek megfelelően működtek, az esemény során a reaktor hűtése biztosítva volt. Személyi sérülés, radioaktív anyag kibocsátás nem történt. Az esemény a hétfokozatú nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES skála) INES 2, „üzemzavar” besorolást kapott.

Tovább olvasom »

Regionális munkaülés az OAH-ban

2006.06.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) regionális munkaülést szervezett május 29. és június 2. között Budapesten az OAH székházában. A találkozó tematikájában az esemény-, a tranziens-, és előhírnök elemzések szerepeltek. Dr. Lux Iván, az OAH főigazgató-helyettese a műhelytalálkozó megnyitásakor kiemelte, hogy a regionális rendezvények magyarországi szervezése lehetővé teszi, hogy nagyszámú hazai szakember vehet részt nemzetközi szinten elismert előadók előadásain.

Tovább olvasom »

A teljesítménynövelés átalakítási engedélyezése

2006.06.22

Az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatósága 2005 novemberében elvi átalakítási engedélyt adott arra, hogy 8%-kal növeljék a paksi atomerőmű blokkjainak névleges teljesítményét. A teljesítménynövelés blokkonként eltérő ütemezésben, több lépésben történik.

Tovább olvasom »

Egy TV műsor kapcsán

2006.06.12

Dr. Koblinger László, az OAH főigazgató-helyettese is részt vett az ATV 2006. június elsejei Friderikusz műsorában. A műsor apropója a kiégett fűtőelemek kezelésének biztonságáról és a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról szóló közös egyezmény Bécsben nemrég tartott felülvizsgálati értekezlete volt.

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2006 május

2006.06.08

Tovább olvasom »