ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Fotó: MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Állami kitüntetésben részesült az OAH két munkatársa

2021.08.25

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából az Országos Atomenergia Hivatal két munkatársa kapott elismerést. Beszédes Tamás Sándor és Rédey Gábor Magyar Bronz Érdemkereszt Elismerésben részesültek.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.08.19

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új reaktortartályok állapotfelügyelete” című útmutató célja, hogy az új reaktortartályok állapotfelügyeletéhez ajánlásokat adva segítse a tervezési, létesítési és üzemeltetési fázisban az új reaktortartályok biztonságának értékeléséhez kapcsolódó vizsgálatokat, továbbá egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2021. évi karbantartása

2021.08.13

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően, a jelenlegi járványhelyzet figyelembe vétele mellett 2021. augusztus 13-tól megkezdődött az 4. blokk 2021. évi nagykarbantartása, amely a fűtőelemek cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás Közmeghallgatás

Értesítés elektronikus közmeghallgatásról

2021.08.11

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elektronikus közmeghallgatást tart a nyilvánosság és a közigazgatási hatósági eljárás ügyfelei számára a véleményük és észrevételeik megismerése érdekében „Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) létesítési engedély iránti kérelme” tárgyú, OAH-2021-04830-0001/2021 ügyszámú hatósági eljárásban. A véleményezési, kérdezési peridódus 2021. augusztus 11-től 2021. augusztus 17-én éjfélig tart.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

Közlemény a lejáró forgalomba hozatali engedélyekkel (típusengedélyekkel) kapcsolatban

2021.08.05

Az Országos Atomenergia Hivatalhoz 2018. március 1-je előtt beadott forgalomba hozatali engedély (típusengedély) kérelmek esetén az engedélyező határozatok hatályosságot meghatározó dátumot tartalmaznak. A hatályukat vesztett határozatokba foglalt ionizáló sugárzást létrehozó berendezések és radioaktív sugárforrást tartalmazó készülékek csak újabb kérelem benyújtását és sikeres elbírálását követően rendelkeznek majd típusengedéllyel.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.07.27

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, Paks II. Erőmű Beruházási Központ épület használatbavételi engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.07.23

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges résfal teszt építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.07.20

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges talajszilárdítás teszt építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.07.19

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult, radioaktív anyag alkalmazásának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Sugárveszélyes jelzésű vödrök Sugárveszélyes jelzésű vödrök

Könyvek lapultak a sugárveszélyes jelzésű vödrökben

2021.07.14

Állampolgári bejelentés alapján a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálat (OSKSZ) munkatársai 2021. július 8-án egy tatabányai ingatlan pincéjében talált három darab, sugárveszély jelzéssel ellátott és lezárt fém vödröt vizsgáltak meg és szállítottak el. A helyszínen többlet radioaktív sugárzás nem volt mérhető a vödrök közvetlen környezetében sem. Az elszállítást követően az OSKSZ telephelyén, kellő elővigyázatosság mellett a vödröket felnyitották, és kiderült, hogy azokban könyveket tároltak. Az eset során a lakosság nem volt veszélyben, az érintett szervezetek tájékoztatták az Országos Atomenergia Hivatalt.

Tovább olvasom »

ENSREG plenáris ülés ENSREG plenáris ülés

ENSREG rendkívüli online plenáris ülés

2021.07.09

2021. július 7-én rendkívüli plenáris ülést tartott az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG), melyre a pandémiás helyzetre tekintettel ismételten online formában került sor. A rendezvény fő témája a második tematikus felülvizsgálat (TPR) előkészítéséhez kapcsolódó fontosabb kérdések megvitatása volt.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterheléssel járó tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2021.07.07

2021. július 08-án 01:00 órától kezdődően a Paksi Atomerőmű 3. blokkján turbinát érintő karbantartást terveztek be. A munka a termelőegység 50%-os leterhelése mellett végezhető el. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint július 9-én, a kora hajnali órákban állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »