ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelések a Paksi Atomerőműben

2022.12.31

Az elmúlt napokhoz hasonlóan december 30-án és 31-én is a rendszerirányító (MAVIR) kérésére a villamosenergia-piaci igények miatt tercier szabályozásokban vettek részt a Paksi Atomerőmű blokkjai, ennek megfelelően kisebb leterheléseket hajtott végre az atomerőmű. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tercier szabályozás a Paksi Atomerőműben

2022.12.27

Az elmúlt napokban a Paksi Atomerőmű blokkjai a rendszerirányító (MAVIR) kérésére tercier szabályozásokban vettek részt, ennek megfelelően kisebb leterheléseket hajtott végre az atomerőmű. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a „Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) létesítési engedély iránti kérelme” tárgyú eljárásban hozott döntésről

2022.12.21

Az Országos Atomenergia Hivatal döntést hozott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére a kis – és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését végző Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) létesítési engedélyére vonatkozóan indult eljárásban. A vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően az OAH a döntésről hirdetmény útján értesíti az érintett ügyfeleket. A hirdetmény elérhető Bátaapáti Község Önkormányzata (7164 Bátaapáti, Petőfi Sándor utca 4.) valamint az OAH (1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.) hirdetőtábláin, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

50 éves a hazai biztosítéki rendszer 50 éves a hazai biztosítéki rendszer

50 éve ratifikálta hazánk a NAÜ-vel kötött Biztosítéki Egyezményt

2022.12.20

Az Országos Atomenergia Hivatal jubileumi kiadványt állított össze az évforduló alkalmából, áttekintve a nemzetközi és hazai biztosítéki rendszer kialakítását, fejlődését 1972 óta, megmutatva a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáért tett magyar erőfeszítéseket.

Tovább olvasom »

"Atomenergiáról - mindenkinek" a Műegyetemen

Sikeresen lezajlott az „Atomenergiáról – mindenkinek”

2022.12.19

Közel három évnyi kihagyás után, december 13-án tartotta meg újból az „Atomenergiáról – mindenkinek” rendezvényét az Országos Atomenergia Hivatal, együttműködve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, valamint a TIT Stúdió Egyesülettel. Az egyetemi előadó szinte megtelt, több mint 330 diák és tanár vett részt a programon. A kiállításon sokan és sokat kérdeztek, az előadásokra élénken figyeltek, ami egyértelműen jelzi a rendezvény aktualitását, szükségességét. Az OAH fontosnak tartja a jövő generációjával való közvetlen kapcsolatot, hogy első kézből tudjon tájékoztatást és megalapozott válaszokat adni a diákok kérdéseire. A rendezvény kiemelt célja, hogy felkeltse az érdeklődést a természettudományok iránt és a mérnöki karok iránt, hiszen a mostani középiskolások lesznek a jövő szakemberei. Ennek szellemében (folytatva a járványhelyzet előtti gyakorlatot) a hivatal a jövőben is évente kétszer, az ország különböző felsőoktatási intézményeivel együttműködve szervezi majd az „Atomenergiáról – mindenkinek” programot.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet Igazgatási szünet

Igazgatási szünet az OAH-nál

2022.12.09

Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. december 22-től 2022. december 31-ig igazgatási szünetet tart. Az igazgatási szünet ideje alatt az OAH elektronikus ügyintézési portálján keresztül folyamatos az iratbefogadás.

Ezúton kívánunk minden partnerünknek, valamint a honlapunkra látogatóknak boldog, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt!

Tovább olvasom »

Képzés Képzés

OAH-képzés az INES-skála alkalmazásáról

2022.12.09

2022. December 5-7 között az OAH szakemberei képzést tartottak a Paksi Atomerőmű, az RHK Kft, valamint a Paks II. Zrt szakemberei számára a Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skála (INES) alkalmazásáról. Az oktatás során a résztvevők áttekintették az INES-skála alkalmazásának lehetőségeit és az egyes eseménytípusokat, valamint gyakorlófeladatokat oldottak meg, amelyek a megszerzett tudás elmélyítését segítették. A képzés célja az volt, hogy az engedélyesek a jogszabályi előírásoknak megfelelően tudják teljesíteni az eseménybejelentési kötelezettségüket. A rendezvényen több mint harmincan vettek részt, egyrészt az INES-skála alkalmazásában járatos szakértők ismeretfrissítési céllal, másrészt a témával ismerkedő szakemberek is.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2022. évi karbantartása

2022.12.07

A Paksi Atomerőműben befejezték a 4. blokk ez évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot. >

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar találkozó Osztrák-magyar találkozó

Magyar-osztrák kétoldalú találkozó

2022.12.05

2022. november 30-án kezdődött a kétnapos magyar-osztrák kétoldalú szakértői találkozó, amelynek idén Magyarország adott otthont. A megbeszélések első napján az osztrák delegáció megtekintette az új paksi blokkok telephelyét, a második napon került sor a szakmai előadásokra, továbbá a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdések megvitatására.

Tovább olvasom »

OECD NEA felmérés OECD NEA felmérés

OECD NEA nemzetközi felmérés

2022.12.05

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (NEA) nemzetközi felmérést készít az atomenergiával kapcsolatos megítélésről. Nem célja az egyes országok közvéleménye reprezentatív nézeteinek meghatározása, hanem az egyén alapvető értékei és a nukleáris kérdésekről alkotott nézetei közötti kapcsolatok feltárására törekszik. Az angol nyelven közzétett kérdőívet bárki kitöltheti, amelyre 2022. december 21-ig van lehetőség.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK Battery Manufacturing Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2022.12.05

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK Battery Manufacturing Kft. kérelmére indult, ionizáló sugárzást létrehozó berendezések üzemeltetésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Argentin látogatás Argentin látogatás

Argentínában tárgyalt az OAH elnöke

2022.12.01

2022. november 19-én Argentínába látogatott az OAH delegációja, amelyet Kádár Andrea Beatrix elnök vezetett. A dél-amerikai ország szintén jelentős tapasztalattal rendelkezik az atomenergia alkalmazása területén, az üzemelő atomerőművek mellett új, kis moduláris reaktor létesítése zajlik.

Tovább olvasom »