ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Orosz szakértőket és politikusokat az OAH-ban Orosz szakértőket és politikusokat az OAH-ban

Orosz szakértőket és politikusokat fogadott az OAH főigazgatója

2013.10.07

2013. október 3-án Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója fogadta azt a tizenhat főből álló delegációt, amelynek tagjai az Állami Duma különböző bizottságaiból, az Orosz Radioaktív Hulladékokat Kezelő Vállalattól, a Radon Vállalattól és a Roszatomtól érkeztek hazánkba. A látogatók előzőleg már megtekintették a Paksi Atomerőművet, valamint a Nemzeti Radioaktív Hulladék Tárolót Bátaapátiban. Az Országos Atomenergia Hivatal feladatait, tevékenységét Sági Attila mutatta be egy rövid előadás keretében. A vendégek kérdései elsősorban a hatóság és az engedélyesek kommunikációjához kapcsolódtak. Emellett a radioaktív források alkalmazásának engedélyezéséről és az objektumok fizikai védelmének szabályozásáról is kérdeztek, illetve érdeklődtek a Hivatal jogalkotásban betöltött szerepéről és az OAH finanszírozása felől.

Tovább olvasom »

NRC vezető látogatása Magyarországon NRC vezető látogatása Magyarországon

NRC vezető látogatása Magyarországon

2013.09.27

Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatóságának (US NRC) egyik vezetője, William C. Ostendorff magyarországi látogatása során találkozott Horváth Kristóffal, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettesével, akivel közösen megtekintették a Paksi Atomerőművet és a Bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolót. Az amerikai szakember elismerését fejezte ki a látottakkal kapcsolatban, kiemelve a sikeres lakossági tájékoztatási tevékenységet.

Tovább olvasom »

OAH Nyíltnap OAH Nyíltnap

Sikeres nyílt nap sok érdeklődővel

2013.09.26

Szeptember 21-én délután a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódva az Országos Atomenergia Hivatal is kinyitotta kapuit. Összesen mintegy 130 látogató vett részt az előadásokon és az OAH Nukleárisbaleset-elhárítási Központjában tartott bemutatón.

Tovább olvasom »

A NAÜ 57. Közgyűlése A NAÜ 57. Közgyűlése

NAÜ Kormányzótanácsának ülése Bécsben – lezárult hazánk kétéves tagsága

2013.09.26

A NAÜ 57. Közgyűlését megelőző héten, szeptember 9-13. között Bécsben került sor a nemzetközi szervezet Kormányzótanácsának ülésére. A rotációs rendszer alapján Magyarország két éven keresztül volt tagja a testületnek, a szeptemberi ülés ezt az időszakot zárta le hazánk számára. A megbeszéléseken a nemzeti érdekek érvényesítése, valamint a nemzetközi kérdések megvitatása intenzív párbeszédet hozott.

Tovább olvasom »

Intenzív viták, közeledő álláspontok - befejeződött a NAÜ 57. közgyűlése

2013.09.26

Intenzív viták és közeledő álláspontok jellemezték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 57. közgyűlését, amelyet 2013. szeptember 16-20. között tartottak Bécsben. Magyarországot Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár képviselte, aki felszólalásában kiemelte: a nukleáris energia békés célú alkalmazása jelentősen hozzájárul a tiszta energiatermeléshez és nélkülözhetetlen eleme a világ energiamixének. A magyar delegáció tagjai között volt Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Horváth Kristóf főigazgató-helyettes, Vincze Árpád főosztály-vezető, Molnár András, a külkapcsolatok területének felelőse, valamint tanácsadóként részt vett Rónaky József, az OAH korábbi főigazgatója.

Tovább olvasom »

Üdvözöljük az OAH megújult honlapján! Üdvözöljük az OAH megújult honlapján!

Üdvözöljük az OAH megújult honlapján!

2013.09.20

Az Országos Atomenergia Hivatal megújította honlapját, a www.oah.hu-t. A tartalmában és működésében is átalakított weboldal olyan új funkciókkal bővült, mint az eseménynaptár, a sajtószoba, a részletes keresés és a hírlevélre való feliratkozás lehetősége. Az OAH új internetes megjelenését letisztult arculat, könnyen áttekinthető felületek, felhasználóbarát működés és korszerű megoldások jellemzik

Tovább olvasom »

Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának delegációja Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának delegációja

Tárgyalások a sugárforrások fizikai védelmi rendszerének megerősítéséről

2013.09.16

Az amerikai kormány kezdeményezésére 2013. szeptember 12-én került sor arra a megbeszélésre, amelynek témája a hazai sugárforrások fizikai védelmi rendszerének megerősítését célzó projekt volt. A 2009-ben elindított beruházásokra az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által létrehozott Globális Fenyegetettséget Csökkentő Kezdeményezés keretében kerül sor.

Tovább olvasom »

Fukushima Fukushima

Mi a helyzet ma Fukushimában?

2013.09.11

Az elmúlt hetekben jelentős számú hír látott napvilágot a fukushimai eseményekkel kapcsolatban. Az OAH számára fontos, hogy minél nagyobb teret kapjanak a szakmailag megalapozott, hiteles és megbízható információk. Ennek érdekében tájékoztatót készítettünk, amelyben részletesen bemutatjuk a jelenlegi helyzetet.

Tovább olvasom »

Kultúrális Örökség Napja 2013. Kultúrális Örökség Napja 2013.

Meghívó az OAH nyílt napjára

2013.09.06

Az Országos Atomenergia Hivatal – folytatva a korábbi évek hagyományait – idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz. 2013. szeptember 21-én (szombat) 14, 15 és 16 órakor indulnak turnusaink. A nyílt nap keretében a hivatal tevékenységének bemutatása mellett olyan érdekes témákat feldolgozó előadásokat tartanak az OAH vezetői és szakértői, mint például a fukushimai helyzet, vagy a nukleáris célpontokra irányuló terrorizmus kérdésköre. Az előadásokat követően kísérővel, csoportokban az OAH Nukleárisbaleset-elhárítási Központjában (CERTA) tehetnek látogatást az érdeklődők, ahol szimulált nukleáris balesetet követve ismerkednek meg a központ tevékenységével.

Tovább olvasom »

A magyarországi nukleáris létesítmények 2012. évi tevékenységének hatósági értékelése

2013.09.02

Az Országos Atomenergia Hivatal évente értékeli a felügyelete alá tartozó nukleáris létesítmények – a Paksi Atomerőmű, a Budapesti Kutatóreaktor, a BME NTI Oktatóreaktor és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója – biztonsági teljesítményét. Az értékelés eredményét nyomtatott, illetve elektronikus formában rendszeresen hozzáférhetővé tesszük a szakmai partnereink számára. 2011 óta az OAH honlapján is megjelentetjük az értékelések összefoglaló fejezetét.  

Tovább olvasom »

Kínai delegáció látogatása az Országos Atomenergia Hivatalnál

2013.08.16

Horváth Kristóf, az OAH főigazgató-helyettese 2013. augusztus 16-án fogadta a kínai Állami Nukleáris Védettségi Technológiai Központ szakembereit. Wang Jun, a Technológiai Központ főtitkára elmondta: Magyarország többek között a sikeres IPPAS misszió miatt került a nemzetközi figyelem középpontjába, amelynek eredményeihez gratulálnak.

Tovább olvasom »

Végzés a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának biztonsági övezetét kijelölő határozat kijavításáról

2013.08.05

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója 2013. július 23-án végzést adott ki, amelyben az OAH kijavította a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának biztonsági övezetét kijelölő határozatot.

Tovább olvasom »